• Нощта на театрите пада отново

  17 ноември 2021

  текст Наталия Иванова снимки Иван Дончев

  Близо 50 събития (част от които онлайн) се събират под шапката От другата страна на театъра и отново канят всеки да се присъедини към публиката. Нощта започва с откриването на фотографската изложба Нощни персонажи на 16 ноември от 16:00 в театър Възраждане, но същинската ѝ част тази година е на 20 ноември, когато и изборът къде и какво да гледаме е най-голям. Пълния списък търсете на theatresnight.org – тук ще наблегнем само на някои акценти.
 • „Сънят на сезоните“ – представление за слушане, вдъхновено от истински истории

  29 октомври 2021

  текст Димитър Димитров снимки Томислав Рашков

  Радиоефирът на Българско национално радио - Христо Ботев оживяват с премиерата на Сънят на сезоните. Представлението на актрисата Мануела Саркисян ни примамва по житейските пътища на възрастни хора от 10 населени места – с. Климент и Каравелово в община Карлово, с. Гъбене, Враниловци, Драгановци и Яворец в община Габрово, с. Сухозем в община Калояново, в градовете Плачковци, Етрополе и София.
 • „Подкастът на нощта“ – другата страна на актьори и режисьори

  22 октомври 2021

  Българската национална телевизия ни въвлича в интригуващия втори сезон на Подкастът на нощта.
 • Amazon Dance

  18 октомври 2021

  текст Димитър Димитров снимки Андреас Лукаку

  Как биха изглеждали компютрите и алгоритмите на Amazon, пресъздадени чрез танц? Гьоте Институт - България и DA Fest ни канят на танцов пърформанс в търсене на връзка между работника и автоматизираните процеси.
 • Дългата среща

  14 октомври 2021

  текст Таня Трендафилова

  Този октомври Френският институт в България отбелязва 3 десетилетия присъствие в културния ни живот и както подобава, празнува с богат списък от събития – чак до 21 октомври. Тази година специалният юбилей върви под мотото 30 години рандеву с Франция, което означава само едно – чакат ни близки срещи с френския език и култура и не можем да сме по-развълнувани от факта.
 • Другата страна на театъра

  7 октомври 2021

  текст Анастасия Стоева снимки Диляна Флорентин

  Едно от най-мащабните театрални събития се завръща на 20 ноември с деветото си издание. Тази година Европейска нощ на театъра е под надслова Другата страна на театъра, а сред посланиците ѝ са имена като Галин Стоев, Явор Гърдев, Владимир Пенев, Юлиан Вергов, Владимир Карамазов, Теодора Духовникова, Весела Бабинова, Луиза Григорова-Макариев, Силвия Петкова, Боряна Братоева, Марта Петкова, Максим Ешкенази и много други.
 • „Фермата на животните“ - класика в черно и кабаре

  24 септември 2021

  текст Десислава Желева снимка Иван Дончев

  За да поставиш Джордж Оруел на театрална сцена в кабаретен дух, ти трябват смелост, притеснително добра актриса и усет към джазиране на метафорите.Тандемът Десислава Шпатова - Снежина Петрова отново демонстрира оригиналност и изкусност при овладяване на класическо произведение, този път във Фермата на животните. Представлението е част от репертоара на Театър 199, а премиерата му бе през февруари миналата година.
 • “Бившата мис на малкия град” и началото на театралния сезон

  8 септември 2021

  текст Десислава Желева снимка Гергана Дамянова

  Бившата мис на малкия град е първата театрална постановка на британския драматург с ирландски корени Мартин Макдона и едно от задължителните представления за новия сезон не само в Младежки театър Николай Бинев, но и генерално за цялата софийска сцена. Неин режисьор е директорът на Младежкия театър Владимир Люцканов, а актьорският ѝ състав включва Искра Донова, Станка Калчева, Николай Луканов и Николай Владимиров.
 • Теодора Духовникова – вечната жена и нейните най-запомнящи се роли

  15 октомври 2020

  фотограф Георги Андинов стайлинг Антония Йорданова грим Алина Манова коса Георги Петков и Цветелина Модева копирайт Сердика Център

  Тя казва в разговор за Interview.to, че сценографът Никола Тороманов дава най-точно определение за ролите ѝ: в театъра обикновено влизаш или в образа на фаталната жена, или на жертвата, а Духовникова не е от вторите, както сама си дава сметка.
 • Няма такава жена

  24 октомври 2019  "тука имаше една табела "10 км опасни завои" набих ръчна на самия бял бузт на надеждата, който е, извадих от дамската си чанта червилото, задрасках с него "10 км" и написах отгоре "1300 години"."
 • Какво не знаехме за... Les Twins

  29 август 2019

  текст Виолета Иванова снимки Shawn Welling

  Поотделно са Лоран (или Lil’ Beast) и Лари (или Ca Blaze), а заедно са близнаците Буржоа – тотални аристократи на дансинга, които вадят топ хип-хоп хореографии от задния си джоб. Ако ги изпуснахте в софийския PM през април, четете надолу защо и Бионсе ще ви завижда, ако откъснете билет за второто им па-дьо-дьо в клуба на 5 септември.
 • Да излезеш от клетката

  8 август 2019

  текст Виолета Иванова снимки Стефан Н. Щерев

  Ключовите думи "Пловдив", "септември" и "съвременна хореография" сигурно ви водят право към One Dance Week, но почакайте – две седмици преди фестивала в града гледаме и един съвсем отделен спектакъл със същите етикети. Казва се Caged – танцово представление, което събира няколко вида изкуство и международен екип, воден от хореографа Пансън Ким. След кратък разговор с него, предаваме към вас защо е страшно добра идея да сте на премиерата на 7 септември.
 • Какво не знаехме за... Брус Дикинсън

  1 август 2019

  текст Никола Шахпазов

  Наричат го ренесансова личност и това гръмко определение е на място. Фронтменът на Iron Maiden скоро ще навърши 61, но намира магически сили и за световни турнета с групата, и за пилотиране на пътнически самолет, писане на книги, фехтовка, а напоследък – и spoken word представления. Точно за такова пристига в София на 23 декември, но нека Коледа не ви се струва далече – следват 4 причини да си подарите билет час по-скоро.
 • Какво не знаехме за... Джон Клийз

  4 юли 2019

  текст Кристина Йорданова снимка Bob King

  "Това, което обичах в Монти Пайтън е, че хората казваха, че след него не могат да гледат сериозно вечерните новини".
 • В градината на Гранд Хотел София

  28 юни 2019

  През лятото градината на Гранд Хотел София излиза с програма под звездите, а ето какво се реди до края на юли.
 • Усещане за София

  13 юни 2019

  текст Виолета Иванова снимка Севда Семер

  "Същинско чудо е в съвременния свят да откриеш истински ново преживяване като това", коментира гост от САЩ, опознал по-добре София и още по-добре самия себе си на едно от Сетивните градски пътувания. Силна рецензия, която един четвъртък след работа и ние потвърждаваме.
 • Пловдив е опера

  6 юни 2019

  снимки Александър Богдан Томпсън

  Най-хубавото време на Античния театър е сега – когато настръхващите спектакли на Opera Open ни събират на трибуните му чак до 30 август. Да тръгнем натам си заслужава още за откриването в събота – на 8 юни от 21:00 гала концерт с 3D визуализации превръща класическия звук от оркестъра в огнено шоу. Останалите червени точки от фестивала следват надолу, а всички заглавия ви чакат на operaplovdiv.bg и на Програмата Пловдив.
 • Навътре в морето

  25 април 2019

  текст Виолета Иванова

  Гмуркали сме се надълбоко в усещанията си и преди – в празен магазин в мол; из подземията на НДК; на тих концерт, който те изправя на ръба на съня във Vertigo Tower. В същата кула вече се случва още един спектакъл на Театър на сетиватаMare Infinitum или Безкрайно море, в което уж влизаме добре подготвени, а ето че пак преживяваме нещата така силно, както първия път.
 • Изиграй ме пак

  21 март 2019

  текст Виолета Иванова снимки Павел Христов

  Театър, който следва ясна структура и логика, но научава сценария си в движение? Ако сте ходили на импро, идеята ви е позната. Сега обаче ви хвърляме в много подобна, но и доста различна вселена – тази на playback формата, завъртян около личните малки, големи, смешни, тъжни, срамни или направо абсурдни реални истории, изтръгнати от публиката.
 • Четири седмици преди завеса

  24 януари 2019

  текст Севда Семер

  Колко може да е тиха театралната зала по време на репетиция разбирам, докато гледам актрисите пред себе си и чувам как ризата на едната се намачква, когато вдига чаша към устата си. Двете импровизират с гръб една към друга: търсят собствените си движения за сцената, в която след момент ще се съберат. Знам, че са вече здраво вързани в процеса, когато, без да се виждат, правят едно и също – с пълна концентрация започват да балансират чаша на челата си.