Сън за събуждане

24 ноември 2016 текст Нaталия Иванова
Неделя. В първите следобедни часове без слънце влизаме в сърцето на най-високата кула на булевард България и заспиваме. На излизане сме сякаш по-будни от сутринта.


Когато говорим за Театър на сетивата, трябва да премълчаваме много, но на усещанията и половин дума им стига. Във фоайето на Vertigo Tower в Манастирски ливади оставяме шума в главата и тежкия щит пред себе си, за да влезем в Сън в съня – концерт-лабиринт за спящ оркестър. На вратата ни посрещат трима посланици на тишината – даваме им обет за мълчание и, повярвайте, час и половина без думи е онова "как си?", което отдавна не сме задавали сами на себе си.

Общо десет сме. Не се познаваме, но се търсим с поглед за неловка съпричастност, която бързо е настигната от друга мисъл: всеки тук е насаме, просто пътуваме в една посока. Напред по коридорите вървим или по интуиция, или с насоки от безмълвните тишинавти, които подсказват следващата крачка. Минаваме през бяла "къща" от чаршафи (като тази в детството ни), унасяме се в концерт с акорди от китара и скоро сме точно там, където ни бяха казали: на ръба на съня.

Не спим, но не сме напълно будни. Сетивата ни тъкмо са намерили път под познатата повърхност на изминалия ден (може би сънят е точно това) и чакаме с нетърпение следващата "стая", в която ще ни отведат. Сядаме срещу "оркестър от музикални сомнамбули" и сцена от легла – скоро сме под завивките със завързани очи, наострени уши и мисли, които сме отлагали отдавна. Докато лежим така, не можем да си спомним откога не сме оставяли допира и слуха да ни водят, без трескаво да питаме какво става. Ако има място за въпрос, той е "какво чувстваш?". Отговорът ни е "повече".

След половин час на тъмно, "проглеждаме" в стая, в която сякаш сме били и преди, а зад вратата й отново се оказваме на шумния вечерен булевард. Докато се прибираме, вече знаем – това е сън, който няма как да разкажем, но можем да ви посочим откъде се влиза. Може би си го дължите – откога не сте се срещали със себе си?

Сън в съня – концерт-лабиринт за спящ оркестър е на 25 и 27 ноември, 3, 4, 10, 11, 17 и 18 декември във Vertigo Tower (бул. България 109)

Билетът е 40лв с предварителна резервация на sensorytheatresofia.com и плащане онлайн или по банков път


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.