Екатерина Гецова

Екатерина Гецова
Жанр: стъкло
Екатерина Гецова е сред най-активните и последователни автори, отдадени на изкуството на стъклото, който оказва значително влияние върху начина на възприемане на този материал като художествена форма.


В заглавието на предстоящата й изложба Glass art 12.12 е скрит таен код. Ако вече сте си помислили, че означава 12 декември - грешите. Първото 12 разкрива началната дата на изложбата (12.11), а второто номерът на поредната самостоятелна изложба на авторката, заедно с номера на улицата, на която се намира галерия Аросита.
Катя Гецова преминава през различни творчески периоди, овладявайки и трансформирайки този богат, но капризен и деликатен материал - стъклото, навлизайки в сферата на дизайна, витража, архитектурно-декоративни, монументални решения, „живописта” върху стъкло, скулптурата и инсталацията. В последните години авторката се фокусира върху малката пластика, конструирана от матово и прозрачно, цветно и рисувано стъкло, съчетано с дърво и метал. Изследвайки оптичните възможности и взаимодействието на стъклото с често необработената дървена повърхност, тя довършва органичната материя, поставяйки я в нов контекст и същевременно противопоставя свойствата на двата материала, суров и шлифован - гладкост и абразивност, плътност и прозирност. Единият поглъща, другият отразява светлината. Ефектът е хипнотизиращи скулптури с безброй нюанси, променящи се според интензивността на светлината и гледната точка на зрителя в симбиоза със заобикалящата среда.

Поради извънpeднaтa eпидeмичнa oбcтaнoвĸa ви съветваме да следите и сайтовете на организаторите на събитията, за които четете тук, за настъпили промени в програмата им.


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.