Дом - сън за завръщане

Дом - сън за завръщане
Жанр: живопис
Елегантната живопис на Елена Стоева изследва личната ни дефиниция за дома. Къде е той - дали е място, или е чувство, специален човек, убежище или сакрално пространство вътре в самите нас? Вслушваме се в зова и топлината на най-съкровените кътчета, на които принадлежим, и се завръщаме към спомена и миговете на принадлежност.


Платната на Елена Стоева преплитат натюрморт с пейзаж и искряща символика. Във всеки плод, всяко цветче и бродерия се чете дълбоко метафорично значение, закодирано в цветовете и образите. В Дом - сън за завръщане художничката залага предимно на жълтите нюанси в контраст с пълното богатство на синята гама, а морето присъства в част от платната с цялата си утешителна необятност. Стоева улавя разнообразието на природата и опитомява живителната ѝ сила с нишки носталгия, но и тънко загатнато чувство за хумор.

Всяка картина сякаш се обръща към зрителя персонално, а универсалният обхват на тематиките и посланията парадоксално създават усещането за поглед в изключително личен и интимен свят - но не този на художничката, а този на наблюдателя. Гледайки платната, обръщаме взор навътре и успяваме да открием какво е домът за нас; съзираме го в шума на морето в сърцевината на рапана, в черешовите костилки и аромата на хортензиите, в сините слънца на разцъфналите тръни, осеяното с купи сено поле и забравения уют на пустите есенни гнезда.

С необичайния си подход Стоева преразглежда дефиницията за натюрморт и прескача всякакви жанрови ограничения, установявайки свой собствен разпознаваем стил, който личи във всичките ѝ произведения. Свръхреалистичният преден план изпъква на фона на почти импресионистичните мазки на далечните пейзажи. Художничката се заиграва със светлината и сянката, изграждайки смайващи обеми и материалност на изобразените обекти. При все това в платната чувстваме нещо магично, но и познато, овладяно, сдържано и замечтано. Не е ли, все пак, именно това домът?

Вернисажът е на 17 ноември от 17:00 до 19:30, а изложбата разглеждаме до 10 декември.

програма
  • Теа Алба
    17 ноември (четвъртък) - 10 декември (събота)

 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.