Време за разпад

Време за разпад
Жанр: скулптура, проекти
Изложбата на Павлин Радевски в галерия +359 представя серия от солни копия на прототип, преминали през различни степени на трасформация. Без наличен първоизточник, репродукциите изобразяват безвъзвратността на загубата в процеса на преработване.


С всяко произведено копие, вместо да се стреми към съвършено пресъздаване, художникът се превръща в катализатор на разрухата чак до финалното изчезване на формата. Склптурите са изградени от органични материали, като основната им съставка е солта като средство за консервация.

Радевски разглежда солта и от гледна точка на символното ѝ значение като носител на живота и смъртта и с творбите си препраща към функцията ѝ в собствените ни тела. Там тя се явява като средство за предаване на нервните импулси, свиване и отпускане на мускулите, но в прекомерно количество е способна да разяжда тъкани и да отнеме живителната способност на водата.

Именно този баланс между живота и смъртта е основа на концепцията на експозицията. Творбите започват живота си като зародиши в стените на галерията, след което плъзват в нейното пространство. Техният живот обаче е нетраен и те се разпадат, преди да успеят да се репродуцират. В процеса на разглеждане на изложбата ние ставаме свидетели на движението им от раждане до крах.


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.