Искри на въображението. На честотите на Бойс.

Искри на въображението. На честотите на Бойс.


Оригинално заглавие: Лъчезар Бояджиев
Куратор: Вера Млечевска
С: Аделина Попнеделева, Албена Михайлова, Александър Вълчев, Веселин Димов, Владимир Иванов, Георги Ружев, Група Градът, Добромир Иван, Сдружение Изкуство в действие, Иво Димчев, Камен Стоянов, Любен Фързулев, Лъчезар Бояджиев, Моника Попова, Миряна Тодорова, Орлин Дворянов, Правдолюб Иванoв, Група Ръб, Сашо Стоицов, Станислав Памукчиев, Стефан Николаев, Станка Цонкова – Уша, Цветан Кръстев
През изминалата 2021-а година чествахме 100 години от появата на Йозеф Бойс с инициативата beuys2021 и въпросите доколко са актуални идеите му днес и какво е наследството му за германското и световно изкуство.Идейните течения на Йозеф Бойс увличат България едва когато обществения строй го позволява. За много от българските художници творчеството му е доказателство, че свободата в изкуството не е обградена с бодлива тел.

Противоречията и визията на Бойс вдъхновяват и въздействат на обществото с идеята за социална скулптура. Изложбата изследва артистичния израз на проблясъци, възпламенили нуждата от преосмисляне на социалната реалност. Експозицията включва творбите на над 20 български артисти, повлияни от изкуството на германския радикален художник и активист.

Искри на въображението. На честотите на Бойс е проект на Гьоте-институт България в сътрудничество с Националната галерия, София и Фондация Изкуство – дела и документи.


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.