Разводът

РазводътМожем ли да кажем сбогом на часовниците и да се разделим с традиционните си представи за времето – за неговата линеарност, необратимост и тоталност? Можем ли да забравим тиктакането на часовника на стената или на този вътре в нас? Можем ли вместо това да възприемем времето като абстрактна субстанция, като лично усещане и фантастично пътешествие без предначертана посока?


Във филма си Разводът Валентина Шарра се занимава именно с тези въпроси и идеята за преосмисляне на времето. Той е своеобразен манифест на индивидуалното време.

Филмът е съставен от 11 части, представящи различни концепции и хипотези, които Шарра анализира в търсенето си на дефиниция на времето. Филмът ни среща с добре познатите постулати на времето – продължителност, мигновеност, необратимост, старост, минало, настояще, бъдеще, сън и наяве. В търсенето си Шарра ни предлага необикновено пътуване през времето и пространството – отвежда ни в природата, по поречието на каменната река на Витоша и в дълбините на морето, в застиналите мигове на горски пожар, среща ни с възрастни и деца, обикновени хора, физици и мечтателни образи на италианското кино.

Откриването на Разводът е под формата на видеоинсталация на 3 февруари в Гьоте-институт България.

Монтаж: Райна Тенева
Камера: Тилман Рьодигер
Музика и звук: Иво Паунов
Глас: Ража Ел Мадхун


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.