Референтни рамки

Референтни рамкиВкарваме се в Референтни рамки с 21 български визуални артисти и сътворената от тях сборна концептуална изложба на рамки.


Със залеза на 21-ата година на 21-ви век Антоанета Куик кани 21 български артисти да творят в старинни рамки от частната колекция на Борис Иванов. Куик е кураторът и автор на проекта, текста, визията, а селекцията от артисти включва Александър Вълчев, Александър Лазарков, Антона Странцузин, Васко Славков, Войн де Войн, Георги Ружев, Гергана Иванова, Деян Янев, Искра Благоева, Калина Христова, Калия Калъчева, Камен Старчев, Любен Домозетски, Надежда Олег Ляхова, Петър Чиновски, Росица Гецова, Румен Панайотов, Сашо Стоицов, Светли Евгениев, Тихомир Стоянов и Артоанета.

Какво е значението на рамката за изживяването ни с творбата, която тя огражда, подкрепя и носи? Възприемаме ли рамката само като поддържаща структура, скеле или допълнение към картината? Влияе ли тя върху реакцията и отношението ни към творбата и стойността ѝ? Има ли нужда картината от рамка, за да фокусира вниманието на зрителя, да се отличат качествата ѝ, да се обособи нейната завършеност? А има ли рамката нужда от картина, фотография или прилежащ обект, за да осмисли съществуването си?

Проектът на Антоанета Куик поставя въпроса за значението на рамките в света на изкуството, като същевременно изследва и необичайния процес на творене по рамка, зададен експериментално на участващите художници.
 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.