• 15+1


  Благица Здравковска, Десислава Досева, Елена Яневска, Георги Георгиев-Жожо, Стефан Иванов, Марк Бойчев, Шабан Хюсмен, Яна Караманджукова

  "Не са много хората, на които съм имал удоволствието да преподавам […], но сред тях има имена от бъдещето." Думите са на доц. Цветослав Христов – водещ на ателието по скулптура в НХА в момента, през чиито ръце за 16 години (или 15+1, ако се чудите откъде идва заглавието на изложбата) са минали и са се оформили три пълни курса студенти.

  Сезони  
 • .
 • Анри Кулев

  Аниматор е например на филма Пук, а от 1964 насам рисува карикатури за ежедневници. Тъкмо извади книга с 300 еротични рисунки в този стил, част от които гледаме в изложба.

  КО-ОП  
 • Антоан д'Агата

  В снимките си той хваща това, което обичайно предпочитаме да не гледаме – табуто на пристрастяването, обсесията, секса, проституцията.

  Софийски арсенал - Музей за съвременно изкуство  
 • Археология на София и Софийско 2018

  Ако си мислите, че рядко имаме нови археологически открития, чуйте това: само за 2018, само в София и региона, са разкрити части от фортификация, основи на сгради и помещения, улични настилки, водопроводи, некрополи...

  Регионален исторически музей - София  
 • Белослава Димитрова & RASSIM®

  На пръта за рекламни винили, щръкнал пред галерия Аросита, редовно увисват камерни изложби. Разглеждаме ги, когато ни е удобно – без работно време.

  Аросита  
 • Времена и хора

  Тайният асансьор на Фердинанд е само един повод да минем през обновените зали на музея – сега там влиза експозиция, проследяваща последните 2 века от БГ битието.

  Национален етнографски музей  
 • Гергана Мудова

  Позната като организатор на важни изложби като тази на Вивиан Майер, Гати всъщност е и фотограф – 19 широкоформатни доказателства за това ви чакат в експозицията Sensus.

  One Monev  
 • Гийом Лебран

  Френският фотограф, роден през 1976, отдавна се вълнува от идеята за Балканите.

  Галерия за фотография Synthesis  
 • Гьонюл Нюоглу

  Чрез дрехата изразяваме себе си, но нерядко тя може да е и обратното – затвор за индивидуалността. Проектите на Гьонюл Нюоглу често се взират в тази мисъл – в контекста например на салонните протоколи, които слагат човека в рамка, или на бунта и революцията, сковани от наказателни режими.

  +359  
 • Дворецът на изкуството

  Следосвобожденската ни история помни вниманието, което княз Фердинанд отдавал на изкуството, как редовно ходел по изложби и бил рамо за художниците. Всичко това започва като културна политика за укрепване на събуждащата се държава, но с времето прераства в разпалено колекционерство.

  Национална галерия в Двореца  
 • Добри Добрев

  Над 100 картини и рисунки, дошли най-вече от наследниците на художника и от галерия Димитър Добрович в Сливен, влизат в Двореца, за да отбележат 120 години от рождението на Добри Добрев.
  · Европейска нощ на музеите 2019
  Национална галерия в Двореца  
 • От Възкресението на Лазар до Свети дух

  Гледаме около 60 непоказвани досега произведения на църковното изкуство от периода 16-19 век, обединени в тематични групи, илюстриращи в хронологичен ред евангелските събития и празниците от Възкресението на Лазар до Свети Дух.

  Крипта на Храм-паметник Александър Невски  
 • Следите се губят

  В Пловдив през 1912 се създава Дружество на южнобългарските художници, които 40 години организират заедно изложби, разцепват се на по-малки групи и растат на брой.

  Софийска градска художествена галерия  
 • Стоян Райнов

  Фондовете на Националната галерия, СГХГ, НХА, РИМ Хасково и ГХГ Пловдив, както и няколко частни колекции се разтварят пред изложбата Приказки от глина, за да я заредят с над 50 произведения на Стоян Райнов – голям наш керамик, роден 1894 и оставил достатъчно причини да го помним. Точно той например през 50-те внедрява художествена керамика в строителството на обществени сгради като ЦУМ или Министерски съвет.

  Васка Емануилова  
 • Съединяване: за телата от вода

  Водата е не само 70% от нашите тела, но и ключова част от цялата жива природа.

  Swimming Pool  
 • Хората от порцелановата фабрика

  Човешки отпечатък е име на сервиз, произведен в една от най-старите керамични фабрики в Полша. Защо обаче е в изложба?

  Полски институт  
 • Цветни картини от Древен Рим

  21 оригинални мозайки от периода между 1 век преди и 4 век след Христа излизат от колекцията на Капитолийските музеи в Рим, за да изпълнят нашия Археологически с цялата си виртуозност и разнообразие от цветове, материали и техники.

  · Европейска нощ на музеите 2019
  Национален археологически институт с музей при БАН