• Natura naturans: Природата на изкуството


  Норберт Биски, Михаел Зайлщорфер, Алисия Кваде, Анете Келм, Флориан Майзенберг, Олаф Николай, Йоринде Фойгт

  В отбор с Гьоте-институт и три немски галерии Структура се oтваря към природата – тема със силно присъствие в немската литература, философия, наука и изкуство и обект на интереса на самия Гьоте. Да я изследваш механично не стига, смята писателят – трябва и чувстване, интуиция, въображение.

  Структура  
 • Антоан Божинов

  Виждали сте ги: снимки на деца или възрастни в домове, на гета и улици, в които фотографът остава за момент и после си тръгва, за да сложи кадрите си в добре осветена галерия.

  Галерия за фотография Synthesis  
 • Атанас Пацев

  Първо е партизанин, после учи в Художествената академия в период на драматични промени, а през 1968 негова изложба е замеряна със словесни камъни, които го пращат в лагер за непослушни интелектуалци. Бунтът бележи и живота, и картините, и текстовете на Пацев, а последните две сега са събрани в изложба в СГХГ.

  Софийска градска художествена галерия  
 • Боян Добрев

  Стенописец, влюбен в новите технологии от първите им моменти в изкуството. Негови са холографското пано, което прави през 1987 (а днес е в колекцията на Политехническия музей), инсталацията от рентгенови снимки в Пловдив през 1997, дигиталният стенопис във фойаето на Централна гара през 2015.

  Академия  
 • Времена и хора

  Тайният асансьор на Фердинанд е само един повод да минем през обновените зали на музея – сега там влиза експозиция, проследяваща последните 2 века от БГ битието.

  Национален етнографски музей  
 • Йова Раевска

  Около 60 години Йова Раевска е създавала своите съдове и керамика в смели нови посоки. По повод 100 години от раждането й гледаме как с пръсти е създала мост между традиция и модерност, за да очертае съвременната ни керамика.

  Национален етнографски музей  
 • Лика Янко

  Албанска бежанка с характер на отшелник и стил, който дразни приетите стандарти в изкуството тогава, тя не е допускана до общи изложби почти 20 години, след като дори първата ѝ солова (през 1967) е свалена бързо-бързо.

  Васка Емануилова  
 • Нашата живопис в нови насоки

  През 20-те във Ваймарска Германия се заражда движението Нова предметност – първо в изкуството като реакция срещу романтичните търсения на експресионизма, а после и в литературата, музиката, архитектурата и въобще начина на живот.

  Софийска градска художествена галерия  
 • Онтология: Думи и графити

  Милко Божков е от важните ни графици – с над 100 солови изложби, биеналета и фестивали зад гърба си и с място в колекции по света и у нас. Борис Христов пък е сценарист, белетрист и поет с един куп издадени неща плюс награди за литература (от СУ) и хуманитаристика (от НБУ).

  Нов български университет  
 • Свилен Стефанов

  Мултидисциплинарният художник, част от провокативната деветдесетарска арт група XXL, показва колекция маслена живопис, „която сякаш отрича самата себе си“, както я описва Чавдар Попов.

  One Monev Gallery  
 • Свободата тук-и-сега

  Фотографът Лиляна Караджова и главният редактор на L’Europeo Димитър Стоянович търсят смисъла на свободата с арестантски снимки на днешната интелигенция и текстове, събрани във фотокнига и фотоинсталация.

  Софийски арсенал - Музей за съвременно изкуство  
 • Северно сияние

  Изложбата представя книги, статии, видеа и аудиовизуални документи от библиотечните колекции на НБУ, свързани с развитието на скандинавската култура и изкуство в исторически и съвременен контекст.

  Нов български университет  
 • Томислав Рашков

  В дните, когато обещанията за личната ни 2019 са още пресни и ги следваме стриктно, Томислав показва волята си от предната година с успешно завършения проект #365photos, за който през 2018 прави по една хубава снимка всеки божи ден.

  Gifted  
 • Франсоа Нугес

  Преподава кино и съвременно изкуство в родната си Франция, а артистичната му работа често засяга социални теми и връзката между реалността и нейните репродукции и адаптации (каквото е изкуството).

  Port A  
 • Явор Костадинов

  Джовани Сартори е политолог, който въвежда термините homo videns и видеокрация, за да говори за днешното общество, зависимо и манипулируемо от видео медиите.

  Арт галерия Гешов