• Homo technicus vs Homo sapiens

  Новата изложба на Цветелина Димитрова разглежда homo sapiens като изчезнал в началото на XX век, заменен от ново човешко същество: homo technicus. Художничката развива тезата, че появата на новия човек води началото си от развитието на модерните технологии, дигителние устройства, изкуствения интелект и т.н.

  a cube  
 • .
 • Mr. Brainwash

  Уличният артист Mr. Brainwash или Тиери Гетта често бива споменаван заедно с имена като BANKSY, Shepard Fairey и Invader. Художникът от френски произход набира популярност покрай документалния филм за BANKSY Exit Through the Gift Shop, режисиран от Гетта, а до 2 юли разглеждаме негови творби за пръв път в България във Vivacom Art Hall.

  Vivacom Art Hall  
 • Анатомия на процеса #2: Честоти на травмата

  Втората изложба от проекта Анатомия на процеса е продължение на изследването на Красимира Буцева. Практиката ѝ проучва историята, паметта, травмата и политическото насилие, свързани с източноевропейския комунизъм.

  Структура  
 • Атон: цветовете на вярата

  Между 2007 и 2013 гръцкият фотограф Стратос Калафатис пътува до Света гора над 30 пъти и прекарва 200 дни и нощи във фотографско поклонничество, за да достигне до дълбоко разбиране на този свят на уединение и духовност.

  Синтезис  
 • Град на сенките

  Сборната експозиция в Националната галерия Двореца представя кадри от едноименната легендарна серия на Алексей Титаренко, както и негови фотографии, заснети във Венеция, Хавана и Ню Йорк.

  Национална галерия в Двореца  
 • Елементи

  Изложбата на Ирина Голева изследва потенциала на взаимодействието между естествени материали и тяхното прехвърляне върху материя на принципа на графичния отпечатък.

  Integrated Artists.Gallery  
 • Латерали

  Иван Веселинов става повод за мащабна ретроспективна изложба с над 200 картини и видео филми, свързани с неговата кариера на аниматор.

  Съюз на българските художници Райко Алексиев  
 • Магията цианотипия

  Изложбата в галерията на Гьоте-институт представя работата на деца с бежански произход по фотографии на Иван Дончев, Боряна Пандова и Михаил Новаков.

  Гьоте-институт  
 • Мигове на преживяното

  Картините на Цветомила Христова по свой собствен начин улавят духа на импресионистите и по-специално на Сезан. Тяхната лирична емоционална наситеност придава на натурата специфична субективност, пречупена през погледа на авторката.

  Галерия-книжарница София Прес  
 • Нищо не е в покой, всичко се движи

  Пречупени през авторския поглед на Ива Владимирова, пейзажи, интериори и екстериори добиват собствен облик, характерен със своята динамика и фигуралност.

  Съюз на българските художници Шипка 6  
 • Образът на Майстора

  Серия от автопортрети, документални снимкови и филмови материали и портрети от Васил Стоилов, Стоян Венев, Борис Георгиев, Иван Мърквичка, Асен Василиев, Борис Колев, Андрей Николов, Иван Лазаров и др. ни запознават с енигматичната личност на Владимир Димитров - Майстора.

  Национална галерия Квадрат 500  
 • Природознание

  Познаваме изкуството Текла Алексиева и даже навярно притежаваме някои от нейните илюстрации, дори да не подозираме за това. Всеки почитател на Библиотека Галактика неведнъж се е любувал на фантастичните корици, дело на художничката, а сега преоткриваме и други артистични територии, които тя е покорила. Това са огромното количество научнопопулярни илюстрации, изпълнени в характерния за Алексиева живописен стил и разпознаваем авторски почерк. В миналото намерили място в немалко научни издания, справочници и учебници, от 20 юни те се помещават в галерия Little Bird Place.

  Little Bird Place  
 • Продължение на разказа...

  Софийската градска художествена галерия чества 120 години от рождението на скулптора Любомир Далчев с цели две експозиции, които дават възможност за среща с различни аспекти от многообразното му творчество и ще текат паралелно в залите на СГХГ и в галерия Васка Емануилова чак до септември.

  Васка Емануилова  
  Софийска градска художествена галерия  
 • Раждането на Луната

  Новата временна изложба в Национален музей Земята и хората разказва за раждането на най-големия ни естествен спътник в контекста на геоложката еволюция на Земята и Слънчевата система, скалите и минералите, образуващи нашата планета, и голяма част от обектите около нас.

  Национален музей Земята и хората  
 • Скулптура

  Момчил Мирчев е автор, който впечатлява не само със своя изразен стил, но и с новаторско продължение на личните му творчески търсения.

  Съюз на българските художници Шипка 6  
 • Спомен за градове

  Концептуалната експозиция на Мартина Лапика представя по нестандартен начин 40 града в България и Европа. Младата художничка изважда идеята за географската карта от контекста на информативното графично изображение, като вместо това улавя духа на града в комбинация от форми и линии.

  Сердика