• Rassim

  Красимир Кръстев е името зад този псевдоним, с който от 90-те насам концептуалният художник прави изкуство от биографията си.

  One Monev Gallery  
 • Александър Петров

  Ако ви е интересно как е изглеждало националното ни участие на биеналето във Венеция през 1948, вече виждате един от авторите му.

  Национална галерия в Двореца  
 • Анна Бояджиева

  11 август номер 2, етаж 2 звучи като измислен адрес, но е напълно истински – бутнете вратата и влизате в къщата-музей на Вера Недкова, която завещава работите и апартамента си, за да стане домът й място за срещи. Сега Националната галерия започва там програма от изложби и дискусии, в която първо гледаме текстила на Анна Бояджиева.

  Къща-музей Вера Недкова  
 • България през стъклото на времето

  Историята на тази изложба започва още през 19 век, когато Фердинанд изпраща един от най-добрите си специалисти по пристанища - Марко Близнаков - да специализира в Италия.

  Национална галерия Квадрат 500  
 • Васил Иванов

  Да се занимаваш с йога, гледане на ръка и астрология днес звучи даже леко банално, но през 60-те, разбира се, е изправяло на нокти цялото правителство на държавата.

  Национална галерия в Двореца  
 • Времена и хора

  Тайният асансьор на Фердинанд е само един повод да минем през обновените зали на музея – сега там влиза експозиция, проследяваща последните 2 века от БГ битието.

  Национален етнографски музей  
 • Галя Йотова

  Ако сте били в галерия Credo Bonum, знаете – първо се минава през дълъг и празен коридор, в който има чупка в стената (преди – място на охраната). Точно там сега се появява сателит на галерията Credo BOX, която ще показва изненадващо и силно изкуство в камерен формат. Започват с фотографката Галя Йотова, която с кадър ни отваря прозорец към Сардиния от 9 до 31 март.

  Credo Bonum  
 • Георги Георгиев - Jorrras

  В подготовката за изложба Jorrras влиза в определен режим на живот – вид медитация, която определя какви решения ще използва, кои материали ще са най-въздействащи и как да ги приложи. По същия интуитивен начин се появява и неговият Хотел – абстрактни картини, които са повече скулптури, отколкото платна.

  +359  
 • Дворецът на изкуството

  Следосвобожденската ни история помни вниманието, което княз Фердинанд отдавал на изкуството, как редовно ходел по изложби и бил рамо за художниците. Всичко това започва като културна политика за укрепване на събуждащата се държава, но с времето прераства в разпалено колекционерство.

  Национална галерия в Двореца  
 • Дечко Узунов

  Какво още не знаем за една от най-широкополите фигури в изкуството ни от миналия век? Портретист, илюстратор, сценограф, майстор на монументалното изкуство, пейзажите, натюрмортите и голите тела, Дечко Узунов е бил също обичан професор и търсен събеседник заради типичния му хумор, лекотата на общуване и интереса му към човека отсреща.

  Галерия-музей Дечко Узунов  
 • Димитър и Никола Казакови

  27 картини на Нерон и 22 дървени пластики на брат му, спасени от пожар или събрани от старата им плевня и дарени на музея в Трявна, сега за пръв път пристигат тук за изложба.

  КО-ОП  
 • Есра Ерсен

  Тя живее в Германия, но е от Турция, а тук идва, за да зарови пръсти в историята на собствената си – и нашата – страна в общото ни османско минало.

  Swimming Pool  
 • Иван Мудов

  За пръв път се случва да пишем за изложба без крайна дата – Periods ще бъде в Института за съвременно изкуство, докато на Мудов не му писне да прави точки с маркер върху платно, окачено на една от стените.

  ИСИ  
 • Илияна Кънчева

  Тя е сценограф с диплома и по дигитални изкуства, а в галерия 0GMS-шкаф подрежда спомените си от месец, прекаран в Маями преди две години.

  0gms-шкаф  
 • Калина Мавродиева и Юлий Таков

  Изложбата им се казва Да можеш да летиш и в работите на двамата наистина има нещо чудно въздушно – почти можеш да усетиш вятъра във всеки цвят.

  Ракурси  
 • Марта Джурина & Лиза Петерс

  През 2018 Гьоте-институт започнаха проект един-плюс-един: български художник или куратор, който живее в Германия, прави съвместна изложба с друг артист от същата страна.

  Гьоте-институт  
 • Николай Райнов

  "Учих философия, а свърших декоративно и графично изкуство; решил бях да стана монах, а се ожених; обичах хората, а те ме намразиха", пише през 1922 за себе си този художник.

  Софийска градска художествена галерия  
 • Павел Койчев

  Още от коридора присъствието им е така внушително, че за момент те спират на входа. Двете фигури на Павел Койчев са 8-метрови Адам и Ева, полегнали върху парчета изкуствена трева.

  Съюз на българските художници Райко Алексиев  
 • Роден в Габрово

  Документален разказ в снимки и предмети за живота, домовете, детските игри и първите стъпки в изкуството на Кристо, с който опознаваме и цялото семейство Явашеви.

  Credo Bonum  
 • Роземари Трокел

  Според самата нея в секундата, в която нещо започне да става твърде очевидно, спира да е интересно.

  Структура  
 • Севда Семер

  Ако се огледате, ще срещнете още много пъти това име по страниците ни – Севда пише за Програмата (и не само) отдавна, но преди няколко години намира и друг израз на мислите си. Започва да рисува първо в малък формат, но с такава честота, че едва смогва да се зарежда със скицници. Визуалните ѝ дневници, документирали всеки ден от 2017, видяхме в галерия +359, но в Credo Bonum сега влиза съвършено различен проект.

  Credo Bonum  
 • Станислав Беловски

  Няма причина да напускаме Слънцето, успокоява ни със заглавието си Беловски.

  Nuance Art Gallery  
 • Хиро Ямагата

  Още в гимназията (през 60-те) японецът започва да експериментира със светлини. На запад обаче първо го дръпва не изкуството, с което скоро ще се прочуе – мести се в Милано през 1972 заради любовна връзка, а когато тя се разпада, така и не се прибира в Япония.

  Арт алея  
 • Ян Фабър

  По собствените му думи той редовно се опитва да остане джудже в света на великаните. Както например през 2016, когато в Лион се старае да не подобри рекорда на колоездача Еди Меркс от 49 км/час, достигайки до едва 23 км/час.

  Софийски арсенал - Музей за съвременно изкуство