• La Puente

  Последната за тази година изложба в Гьоте-институт носи заглавието La Puente и поставя акцент върху по-дълбокото и комплексно разбиране на сложни социални теми, отразени през обектива на германската документална фотографка Шарлоте Шмиц.

  Гьоте-институт  
 • .
 • Pattern Recognition

  Изложбата на Анна Комитска, Викенти Комитски и Джулиас Грабиански е серия от арт обекти, която насочва вниманието ни към съвместното съществуване на човека с живата и неживата природа.

  Little Bird Place  
 • Артисти на Галерия 88

  От 1 декември се завъртаме покрай новооткритата галерия 88, за да видим селекция от избрани произведения на 21 автори, творящи в областта на графиката, живописта и скулптурата.

  Галерия 88  
 • Ахати от България

  Една от временните изложби, която можем да разгледаме в музея Земята и хората до края на годината, отбелязва 4 десетилетия, посветени на събирането и колекционирането на минерали по българските земи.

  Национален музей Земята и хората  
 • Възстановяване на паралакса

  На пръв поглед минималистична, Възстановяване на паралакса може да се възприеме като първата ретроспективна изложба на норвежкия художник Ларс Нордби, който живее и работи между Норвегия и България.

  ИСИ  
 • Вътрешно небе

  Изложбата на унгарския фотограф, преподавател и куратор Габор Мате проследява комплексната връзка между личностите на родителите и характера на техните деца.

  Синтезис  
 • Дечко Узунов. Васил Абаджиев. Автопортрети

  Като част от серията изложби Срещи отвъд времето виждаме произведения на съвременни български автори, вдъхновени от творбите на Дечко Узунов.  Галерия-музей Дечко Узунов  
 • Дом - сън за завръщане

  Елегантната живопис на Елена Стоева изследва личната ни дефиниция за дома. Къде е той - дали е място, или е чувство, специален човек, убежище или сакрално пространство вътре в самите нас? Вслушваме се в зова и топлината на най-съкровените кътчета, на които принадлежим, и се завръщаме към спомена и миговете на принадлежност.

  Теа Алба  
 • Обстоятелствата, които създаваме, са тези, които ни променят

  Изложбата на младия съвременен скулптор Мартиан Табков в галерия Васка Емануилова е свързана с идеята за архитектура на човешкия свят (и на човешкото) и нейните възможни трансформации и превъплъщения.

  Васка Емануилова  
 • От черната сянка

  Самостоятелната изложба на работещата с разнообразни медии Ленка Клодова съдържа творби, свързващи перформативния и скулптурния подход, които авторката развива по своеобразен начин още от 90-те.

  Софийски арсенал - Музей за съвременно изкуство  
 • Ретроспективна изложба на Лиляна Русева

  Отбелязваме 90-годишнината от рождението на Лиляна Русева с ретроспективна изложба в Квадрат 500. Творчеството на художничката е основополагащо за развитието на изобразителното изкуство в България през втората половина на ХХ век, а произведенията ѝ изпъкват със специфичния си облик и характер.

  Национална галерия Квадрат 500  
 • Съседите: форми на травмата

  Мултимедийната инсталация на Джулиан Шехирян, Красимира Буцева и Лилия Топузова изследва паметта за политическото насилие по време на социализма в България паралелно на две столични локации - Софийска градска художествена галерия и студио The Neighbours. Чрез обекти, видео и звук изложбата пресъздава спомени на хора, преминали през българския гулаг и затвори в периода между 1945 и 1989 година.

  Софийска градска художествена галерия  
 • Трето биенале на илюстрацията

  Близо триста български художници и над 700 оригинални творби ни очакват в третото издание на Биенале на илюстрацията. Разглеждаме безплатно най-добрите сред тях от 22 ноември до 27 януари 2023 година в изложбена зала Триъгълна кула на Сердика.

  Триъгълната кула на Сердика