• 120 години Илия Бешков

  Над 270 непоказвани досега рисунки, карикатури и илюстрации от знаменития Илия Бешков съставляват вълнуващата експозиция, посветена на юбилея му. Първата и единствена самостоятелна изложба на твореца е в далечната 1938 година. След промените брат му е убит без съд и присъда, а Бешков е цензуриран, следен и репресиран. Художникът умира едва на 56 години, а творчеството му е разграбено, фалшифицирано, но оцеляло във времето. Два месеца преди смъртта си Илия Бешков пише следните редове:  „Тая нощ умирах много пъти. Сега съм жив, но не съм съвсем сигурен в това. Не зная отгде се извлича животът и къде го завлича смъртта. Животът и смъртта вече не съществуват за мене. Те са нещо смешно.”

  Съюз на българските художници Шипка 6  
 • .
 • SHOT DOWN IN MID FLIGHT

  Има ли място за продуктивност в изкуството или постигането ѝ е мисия невъзможна? Къде откриваме пътя отвъд творческия блокаж?

  КО-ОП  
 • The Secret Garden


  С: Калина Христова, Васил Ангелов, Дамян Дамянов, Ивайло Саралийски, Теодор Генов – Pastedko, Самул Терзиев, Ясен Стоилов, Любомира ...

  Изложбата е част от събитията, с които департамент Изящни изкуства празнува своята 15-та годишнина и представя произведения на преподаватели, студенти и alumni в модул Графика и илюстрация, реализирани в класически графични техники, сериграфия, дигитална илюстрация, акрил и акварел.

  Little Bird Place  
 • Анастас Дудулов и неговото време

  2022 бележи 130 години от рождението на Анастас Дудулов – артист, чиято личност и творчество все още остават непознати и непроучени. Настоящата изложба, съставена от над 80 произведения, има за цел да представи и изследва изкуството на Дудулов, като систематизира творбите му и ги ситуира в неговото художествено развитие.

  Софийска градска художествена галерия  
 • Васил Симитчиев

  По време на реставрацията на мавзолея на Георги Димитров в средата на 70-те младият скулптор Васил Симитчиев получава задачата да създаде бронзовите венци около саркофага. Наградата за тази престижна поръчка е международен паспорт, с който художникът успява да напусне страната и да се установи в Швеция, където започва пътят му на зрял концептуален автор.

  Национална галерия Квадрат 500  
 • Вторник

  Американската художничка Джулиан Агилар използва уникалната интуитивност на изкуствения интелект и чрез него създава своя нет арт проект Вторник.  Галерия Галерия  
 • Гняв

  Третата самостоятелна изложба на Ивайло Петров с шестнадесет произведения, разработени през последната година, ни примамва към галерия Синтезис.

  Синтезис  
 • Да запазим Корал


  снимки Васил Гарнизов

  Между 2011 и 2021 редица студенти и преподаватели от НБУ, чуждестранни университети, свободни артисти и автори с фокус сайт-спесифик арт (изкуство, създадено за определено място) вземат участие в проекта Да запазим Корал, провеждан ежегодно на едноименния плаж.

  Софийски арсенал - Музей за съвременно изкуство  
 • Диалози в ателието

  Филиалът на СГХГ – галерия Дечко Узунов – отдава почит на своя патрон с изложбата Диалози в ателието и отваря за широката публика работното пространство, където големият художник прекарва последните години от живота си.

  Галерия-музей Дечко Узунов  
 • Завър и Тенекиеният човек

  Международно признатият арт колектив Slavs and Tatars и българската художничка Невена Екимова се заиграват с богатството на балканския фолклор в новата си изложба в галерията на Гьоте-институт.

  Гьоте-институт  
 • Изложба на тандема Пуева - Кънев

  Отбелязваме рождението на българската художничка и скулптор Маргарита Пуева с една специална изложба в галерия Арте. Експозицията събира на едно място нейни пластики и платна на Кънчо Кънев, откривайки ни съкровен поглед към двореца на фантазията на творците.  Арте  
 • Имагинерният реализъм

  Галерия Интро чества 90-годишнината от рождението на Иван Кирков със серия от изложби и тематични събития, посветени на творчеството на художника.  Intro  
 • Имам да ти кажа толкова много неща...

  70 произведения на 37 автори от 21 страни съставляват една от най-емблематичните колекции за съвременно изкуство на Deutsche Telekom. Фокусът ѝ е върху творби от Източна и Югоизточна Европа, включително от България.


  Национална галерия в Двореца  
 • Искри на въображението. На честотите на Войс.


  Куратор: Вера Млечевска · С: Аделина Попнеделева, Албена Михайлова, Александър Вълчев, Веселин Димов, Владимир Иванов, Георги Ружев, ...

  През изминалата 2021-а година чествахме 100 години от появата на Йозеф Бойс с инициативата beuys2021 и въпросите доколко са актуални идеите му днес и какво е наследството му за германското и световно изкуство.


  Национална галерия Квадрат 500  
 • Космофонатичен

  Досега Космофонатичен е представян единствено като виртуална реалност - зрителят потъва в света на специалните VR очила и се откъсва от околния свят. Сега за първи път Космофонатичен е преработен във формата на добавена реалност. Виртуалните елементи се преплитат с истинския свят, размивайки границите на материалното и дигиталното.  Галерия Галерия  
 • Осъществен неакт


  Златка Яръмова и Георги Гиков

  Неосъществен акт и Осъществен неакт са две форми на изкуството, чрез които то се самоанихилира. Резултатът от самоунищожението е едно чисто непроизведение на изкуството. Чиста негова неформа.

  Аросита  
 • Разводът

  Можем ли да кажем сбогом на часовниците и да се разделим с традиционните си представи за времето – за неговата линеарност, необратимост и тоталност? Можем ли да забравим тиктакането на часовника на стената или на този вътре в нас? Можем ли вместо това да възприемем времето като абстрактна субстанция, като лично усещане и фантастично пътешествие без предначертана посока?

  Гьоте-институт  
 • Салонът на природата

  Поетът Борис Христов прекарва години, вслушвайки се в шепота на камъка. В Каменна книга (2006) той размишлява върху причудливия рисунък на патините, опитвайки се да разгадае техния език. В антологията Камък и слово (2015) пък авторът съотнася издирени и заснети камъни с мисли, вдъхновени от философи и поети.

  Софийска градска художествена галерия  
 • Състояния на идеологията


  С: Александър Лактионов, Виеслав Гарболински, Иван Петухов, Кармело Гонзалес

  Официалното лице на изкуството, битуващо под общия знаменател на идеологическата доктрина, се оглежда в 29 творби от чуждестранния раздел на колекцията на Националната галерия, чиито автори по един или друг начин изразяват отношение към идеите на социализма през втората половина на ХХ век.

  Музей на социалистическото изкуство  
 • Тишина

  От 11 януари до 5 февруари 25-те платна на художника Константин Константинов провокират въображението на посетителите на Vivacom Art Hall.  Vivacom Art Hall  
 • Яйцедентът

  Ясно социално послание – това е една от най-характерните черти в работата на Алекси Иванов. Неговите ярки, цветни, дръзки персонажи ни гледат с  хумор и умерена ирония от всякакви обекти в различни градове по света и у нас.

  Национална галерия Квадрат 500