Нощ/Пловдив

Нощ/Пловдив


15 - 17 септември 2017
Пишете си дълъг уикенд следващата седмица, защото Нощ/Пловдив идва да освети с култура цели три завъртания на Земята. В дните от 15 до 17 септември кръжим между шест фестивални програми с макси цел да видим колкото се може повече, но имаме и маршрут минимум – споделяме го, за да се ориентирате къде да гравитирате.


Отворени изкуства
Програмата е име на фондацията зад Нощ/Пловдив, която става на 10 и за своя повод буди стария Детмаг Снежанка от 15-годишен сън. В пустеещото пространство на Райко Даскалов 29 на 15 септември заживява изложбата Тук навсякъде, в която кураторът Владия Михайлова "преразказва" архива на Отворени изкуства с "инсталации с гласове, образи, обекти и художествени произведения сред документите". Изложбата остава до края на септември, за разлика от спектакъла I AM/Балаж на Неда Соколовска, който само на 16-и в 19:30 разказва истории на реални хора, събрани с празните опаковки от продукти в седмичния им боклук.

Музеи, галерии, ателиета
Къща, която плува по каналите на Венеция и басейн с Кока Кола са две от инсталациите, донесли слава на американеца Марк Буше, който придружава изложбата си Private Idano на 15 септември от 18:30 в галерия Sariev Contemporary. Преди него влизаме в Нощта през Музея на авиацията с презентация на космическа храна (от 17:00) – стискайте палци томболата да посочи нас, за да я опитаме.

Град и култура
В 19:00 ни е късно за кафе, но обръщаме едно турско на 16 септември в Малката библиотека (Христо Дюкмеджиев 12) в партиципативния проект на Виолета Иванова и Фатма Нур Йозогул. На финала му артистите стават трио с истинска врачка, която чете колективното бъдеще на участниците. Дори да не предскаже твърдо питие, планирали сме си го за после в Kanape – сервират го с изложба на Плакат Комбинат.

Публични пространства
Опера, кино, изложби, цирк, концерти и Думи на 4 гуми паркират на 11 адреса в града, през които графикът минава и случайно, но за "нарочно" записваме: Кинедок прожекциите в Лапидариума в Стария град на 16 септември от 21:00 и микса класика-джаз с Хендел и Гершуин, Верди и Суса от Опера Пловдив в същия ден от 19:30 на Римския стадион.

Клуб и музика
Баровете махат столовете, за да има място за лекции, концерти, изложби, прожекции и работилници (за коктейли с уиски например). Предпочитаме друг да готви, а ние само да отпиваме, затова отбиваме към Absolut-но преобразения площад Централен на 16 септември в 23:00 за хореография с коктейли в такт с електронния пулт на Стефан Обермайер.

Малката нощ
... е голяма работа и най-хубавото е, че активностите за хлапета не объркват възрастните ни планове, защото всички са с по-ранен час. Уроци по печатна графика, уъркшоп за връзката на изкуството с математиката и презентация за предприемачи със 7-годишен лектор (!) са мини част от възможностите, за които завиждаме на малките.

Нощ/Пловдив е от 15 до 17 септември
Пълната програма е на night.bg

· София
 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.