One Architecture Week

One Architecture Week


18 - 27 септември 2015
И да не сме архитекти, пак се вълнуваме от градове и сгради, и то за повече от няколко дни в годината. Знаем и къде ще ни разберат – на One Architecture Week в Пловдив между 18 и 27 септември. Темата е При-общена река, а събитията и изложбите на фестивала ще ни въвлекат в размисли и чувства за градовете и реките в тях. Зарята за старта е в петък от 20:30 с Рут Колева и Bears and Hunters на плажа на река Марица – стискаме палци за 25+ градуса тази вечер и подчертаваме акцентите за следващите дни.


РЕКАТА
Извеждаме я на първо място като главен герой. Покрай Марица по време на Седмицата ще се случват различни събития – освен речния плаж (който събира слънце още от август), ще споменем проекта Водовъртеж на полското студио Централа, който ще ни спуска до брега през всички дни на фестивала. Долу ще има детска площадка за възрастни, която ни кани да експериментираме, да се катерим и да се чувстваме като велики изследователи. Хайде, в 5 следобед на площадката?

РАЗГОВОРИ
"Трябва да поговорим", ни казва цяла отделна серия събития. Ясно е, че темите ще се въртят около градовете, срещите са пак край реката, а в дискусиите ще се включат например: Спаси София, Фабрика за идеи и Група Град на 24 септември; Адам Гебриан, специалист по въпроса „да накараме хората да се интересуват от града си“ на 19 септември; и гости от Одрин и други градове, които ще разказват какво правят със своята част от Марица – на 25 септември.

ФОРУМ
Както винаги в Седмиците, и сега има ден за разговори и на по-високо ниво. За професионалния форум на 26 септември в града пристигат шестима архитекти и урбанисти с околосветско портфолио. Ще разказват как се прави ландшафтен дизайн на трудни места, как се приобщават неусвоени градски райони, и как една река може да бъде качествена градска среда – бъдещите архитекти да дойдат с бележници за записки, мястото е пловдивската Опера.

ЦЕНТРАЛНА ИЗЛОЖБА
Говори в трите времена, за да нарисува пълен профил на реката – в миналото, в настоящето и в бъдеще. Не си представяйте обаче, че ще получим суха биография, целта е да се почувстваме по-близо до реките си. Ще слушаме например митове за тях, преди да видим различни подходи за приобщаването им, а накрая ще има и конкретни предложения за бъдещето. Трите части на изложбата са в Тютюнев склад.

ПРИОБЩЕНИ СЕНКИ
Стара бензиностанция ще оживее в светлина и сенки – Mere Phantoms ще се заровят в колективните спомени за града и въображението ни, за да създадат с наше участие инсталация. Резултатът ще бъде театрален декор от хартия, звук, осветление, сенки и провокация – ние притихнахме само от снимките, на живо изживяването ще е пълно. На 19 и 27 септември от 18:00, шоуто започва в 21:15, адресът е бул. Марица 83, бензиностанция Петрол.

ДЕЦА
Площадка ще има и за тях, не само за нас. Фестивалът им прави срещи за йога, уроци по колоездене, активни игри, конкурс с награди (за които и ние бихме рисували) и работилници за създаване на къщички за жаби, видри, птици и риби.

Пълната програма е долу:
· София
 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.