Sofia Architecture Week 2011

Sofia Architecture Week 2011


1 - 6 ноември 2011
Sofia Architecture Week е ежегоден международен фестивал за архитектура. Той е платформа за идеи и място за срещи на активни хора, ангажирани с проблемите на градската среда. Събитието има за цел да създава критична маса от възможни сценарии, които да се развият в добри архитектурни и социални практики.


София среща Берлин
Официалното откриване на седмицата е в Склада на 27 октомври от 19:00 с изложбата Невидима София – фотографски проект на Стефан Маринов и Елена Героска, които търсят и откриват серия от вълнуващи гледни точки към нашия град. Чудесна е идеята всяка композиция да се състои от две фотографии, направени от двамата автори на две различни места!
Ден по-рано в +това на ул. Марин Дринов 30 се открива изложбата на Герит Енгел от Берлин, в която са събрани накуп берлински сгради със собствен и нетипичен облик. Сравненията винаги са интересни.

Архитектурен маратон
Същинската програма стартира от 1 ноември и тази година, напук на клишираните фрази за криза – следва девиза на Мечо Пух – Колкото повече, толкова повече.
Което в числа означава – 9 изложби, 12 лекции, 5 работилници, 8 дискусии, 3 теми с посещение на специални обекти, 2 музикални партита, работни срещи, презентации и 4 филмови прожекции. Основната точка на кипене е Перформ бизнес център (ул. Позитано 2), но за да обходите и останалите места с интересни събития и тематични партита, ще имате нужда от удобни обувки и подробни бележки.

Зад кадър
Селекцията тази година е дело на Ханс Ибелингс, който е създател и редактор на А10 – списание за нова европейска архитектура, и Любо Георгиев – архитект и партньор в de+ge architects в Ротердам, който “възприема архитектурата като инфраструктура за цял живот”.

Екстрите
И тъй като архитектурата по своята същност би следвало да е функция на местата, а не обратното, добре познати имена от архитектурните студия Funkt, Трансформатори и WhATA? ни канят на забавни и поучителни приключения в специализираните работилници. Ще се симулират ситуации, ще се раздават задачки и в крайна сметка всеки ще има шанс да произведе визия за града, която да представи за обсъждане на най-високо ниво.

Топ 3
1. Филмът Утопия Лондон на 2 ноември – част от специалната програма, селектирана за фестивала от директорите на филмовите фестивали за архитектура в Ротердам и Ню Йорк.
2. Достъпът ограничен на 6 ноември – архитектурни обиколки на стройни организации, места със специален статут и индустриална археология.
3. Специалното издание на Pecha Kucha на 4 ноември. 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.