читАлнЯта


Адрес: София, Градска градина (пред Народен театър Иван Вазов)
Работно време: пон-нд 10:00 - 20:00
Един къс разказ в почивката от федербал? Или цяла новела, защо не  –
потънете в меките фотьойли и останете на хладно четвърт уикенд. Все пак книгата ви е препоръчана, а вратата на тази читалня между дърветата е широко отворена.

Стъклената постройка в градината пред Народния театър доскоро събираше само цъкане с език – нямаше минувач, който да не се чуди защо е оставена на саморазпад. Сега събира книги по списък, удобни възглавници за сядане, читалня и инфо-пункт в едно. Казва се читАлнЯта и идва от трите глави зад Сдружение за градски читални – Петя Дапкова, Александър Шпатов и Александра Генова. Те превръщат павилиона в читалня и библиотека, за която ще получите карта, ако дарите поне една книга за лавиците й (търсят се конкретни заглавия, вижте кои на читалнята.bg).

Щом бутнете леката, огромна врата, първо ще видите стъклените витрини от земята до тавана, облечени в кирилица и глаголица – красавици, които оставят сенки по кожата и пода. Дело са на Трансформатори, които всъщност градят целия вътрешен и външен чар на читАлнЯта. Накъдето и да се протегнете, ръката ви ще срещне книги и четци (електронни имаме предвид) – подборът на заглавия е широк, но внимателен и със строг фокус към нова българска и чужда литература. Вземете с вас и хлапетата – детски книги има много, а с големи дървени букви отвън ще могат да напишат имената си.

читАлнЯта действа и като точка за информация с идеята да бъде полезна на туристи и гости на града. За бъдещето й има сериозни амбиции – да се събираме за четения и разни малки камерни събития във и около тумбестата й постройка. Чакаме търпеливо. Засега ни стига, че работи всеки ден от 10:00 до 20:00, светла е отвътре, пръска безплатен интернет и дори само да минаваме покрай нея, успява с нещо да ни зарази – към такава точка няма как да не се връщаме често.

 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.