Гръцка фондация за култура


Адрес: София, ул. Васил Друмев 30
Телефон: 02 983 63 53
E-mail: info@hfc-sofia.com
Гръцката фондация за култура е основана през 1992 г. с единодушно решение на гръцкия парламент с цел популяризиране на гръцкия език и гръцката култура по света. Присъствието й в редица световни градове положи основите за развитие на международните културни връзки на Гърция. Фондацията организира културни изяви, свързани с гръцката култура. Преподаването на новогръцки език в представителствата на фондацията засили интереса към гръцката култура и език и насочи много студенти да завършат следдипломна квалификация в гръцки университети. От 2006 г. насам Гръцката фондация за култура продължава да определя своите приоритети, вземайки предвид характерните особености на международната специфика:
- културното съревнование между различните култури и езици
- търсенето на съвременни начини на изразяване за оформянето на културния облик на 21 век.
Управителният съвет на Гръцката фондация за култура, назначен
през пролетта на 2006 г. под ръководството на г-н Г. Бабиньотис, предприе
основаването на четири културни представителства в Букурещ, София, Тирана и Белград. Освен това, разшири своите дейности в Европа и Австралия с две нови културни представителства в Триест и Мелбърн.
Фондацията основа офиси, които работят с дипломатическите представители и разчитат на сътрудничеството на Гръцката фондация за култура и гръцките посолства в различните страни. Такива има в Лондон, Москва, Виена, Брюксел, Вашингтон и Пекин.
Съществуващите филиали на фондацията, които представляват центрове за
културни и артистични изяви в Александрия, Берлин и Одеса, продължават даразвиват активна културна дейност.
Представителствата на фондацията представляват културни центрове за артистични изяви, обучение и преподаване на гръцки език. Дейността им има за цел да помогнат на обществата да влязат в контакт с езика, изкуството и постиженията на гръцката култура в различните етапи от нейното развитие, да покажат нейния съсредоточен върху човека характер на фона на взаимното разбирателство и мирното съжителство между народите.
В фисите представителите на Гръцката фондация за култура организират на местна основа съвместни изяви и програми, които имат за цел
популяризирането на гръцката култура. Подкрепят други инициативи за
преподаване на гръцкия език като чужд език и организират прояви, свързани с развитието на гръцката култура.
Директор на Гръцка фондация за култура в България е гл. ас. д-р Димитриос Румпос.

 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.