Подслон

Подслон


Оригинално заглавие: Подслон
Език: български
Превод: с английски субтитри
Жанр: драма
България, 2010, 88’
Реж: Драгомир Шолев
С: Цветан Даскалов, Янина Кашева, Калоян Сирийски, Ирена Христоскова, Силвия Герина
Вечната тема за сблъсъка на поколенията и младежкия бунт. Развита е обезоръжаващо добре - с черен хумор, силна актьорска петорка и малко Sex and Violence и The Exploited.


Подслон на Драгомир Шолев зачепква (наглед лекичко, но всъщност сурово, до кръв) вечната тема за сблъсъка на поколенията и младежкия бунт. Прави го обезоръжаващо добре – с черен хумор, силна актьорска петорка и малко Sex and Violence на The Exploited.
Вече доста пъти сме чували името Драгомир Шолев – и покрай късометражните му филми (особено много ви препоръчваме Посредникът с Койна Русева и Деян Донков), и покрай музикалната продукция Сега и завинаги (документираща големия съвместен концерт на Ревю, Контрол и Хиподил). Дебютният му пълнометражен проект Подслон обаче смело надминава всичко, което е заснемал досега, а няколкото награди, които вече получи, са красноречиво доказателство за това. Силата на филма е най-вече в заобикалянето на някои клишета и умелото боравене с други – Подслон загребва мощно социалните стереотипи и всички онези реплики, произнасяни до безкрай в тесните стаи на българските панелки, за да ги смеси във въздействаща амалгама от безмълвен бунт, пънкарски гребени и дебат за смисъла на обществото.
В първите няколко минути това може да ви се стори поредното разсъждение върху живота в България, опитващ се да пробие към светлината през сивотата на тъжните останки от развития социализъм. Това обаче е само декор за разгръщащата се драма (със силни елементи на комедия) – в нея двама родители ще се сблъскат челно с внезапното осъзнаване на тяхното дете. Те не са лоши, но пък са скучно-стереотипни представители на едно друго време – бащата (Цветан Даскалов) е треньор по водна топка с твърди принципи и цял гардероб анцузи, а майката (Янина Кашева) е лесно податлива на паника домакиня, за която мнението на съседите и добре приготвената вечеря са основен приоритет. И, както повечето родители, те също не забелязват кога семето на недоволството е пораснало в много възпитаното им момче (Калоян Сирийски) и то се появява у тях с гола татуирана пънкарка (красивата дебютантка Силвия Герина), а нейният приятел (удивително добре вписващата се в мъжка роля Ирена Христоскова) звъни на вратата с торба бири и откраднати от магазина вафли. Съдбата събира петимата заедно – в една панелна клетка, на една маса, за да може техните вселени да се сблъскат и характерите им да изкристализират в един колкото абсурден, толкова и смешен словесен дуел. Тук става въпрос за всичко – от пушене до Аврил Лавин и от безумно вежливи семейни порядки до анархия и сметки за ток, но не очаквайте лесни и ясни послания. Към всичко това много добре пасва филмовата музика на Васо Гюров (същият, от Ревю) и уместно подбраните парчета на The Exploited и Morphine. Изобщо в Подслон всичко изглежда на място, дори привидният хаос.


 

Горе Коментари (1)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.
#1 08.05.2012 14:53 haraKiro

Re: Подслон

Ами то и ти си глупава, ама казва ли ти го някой?