Fondente


Адрес: София, Княз Александър I 4
Работно време: пн-нд 09:00-01:00
Мобилен: 0884 546 404
Дори не помним кой живееше преди на ъгъла на Съборна и Княз Александър I – днес там небцето говори италиански и усеща какао във всичко от коктейлите до пастата.

Събираме чадърите на входа на Fondente и най-после е лято. Часове след откриването му, домакините ни канят вътре със слънчеви лица и уговорката, че скоро ще имат маси и навън, на една сянка разстояние от жълтите павета. Засега сме в залата с лимонени дивани и мека поляна от скандинавски мъх, в която очите ни потъват за почивка на фона на Chandelier на Sia. Още малко и ще сме готови да разтворим и менюто.

Джелато, паста, ризото, започва долче вита листът, а нататък следват традиционни италиански ястия с модерно лице (съвместната работа на главния готвач Петър Мухтаров и шеф Румен Айдаров) и композирани за този бар коктейли (тук тагваме микс-мага Драгомир Иванов). Петият елемент в менюто намеква за себе си още от табелата на входа – fondente е италианското галено име на натуралния шоколад, който тук засичаме във всяка графа от десерта до основното. Участието му в домашното джелато е ясно, в питиетата – вече специално, а в пастата – какво да ви кажем, досега не бяхме чували за какaова! Пълната кулинарна стихия на Fondente обаче още се изпипва, затова опитваме два коктейла и две ястия, които в момента са глазурата в менюто.

"О, диня!", превежда небцето след първата глътка Beluga Anguria и не бърка – втората дума в този водка коктейл значи точно това. Доста по-алкохолният Negroni Caramelo пали пожари с джин и ги гаси със сладолед с шамфъстък, а накрая оставя приятно тръпчиви следи от Campari. Всички миксове в чаша тук са забъркани или по рецепта, създадена за заведението, или по традиционна с иновации, така че да си пасват с чиниите в менюто. Спагети и Mojito? Няма проблем, напротив – босилекът, сменил ментата в този евъргрийн, реално обожава паста. Нашата днес комбинира морско дъно и зеленина, като хваща октопод и сьомга в мрежа от спаначени фетучини. Накрая идва най-сладкото – гриловани зеленчуци с пушена бурата и сос от боровинки, подредени в порцелан за инстаграм. Дано ги правят често в обедното меню, което ще се отваря всеки ден с различен вкус. Минете след 12:00 и, между другото, хвърлете един поглед към бара – около витрините с кадифено джелато скоро ще потекат и шоколадови фонтани.

 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.