• Стилен играч

  2 юли 2009

  текст Дима Чакърова, снимки Мина Анхела Игнатова

  Деси Божкова е малкото моторче, което успешно движи машината, наречена Totally Erected, но обикновено остава зад кадър, защото тя е човекът, който се занимава с досадните подробности и сметките. В момента Деси движи всички актуални събития около Totally Romantic Bar край Варна, модното студио в София и агенцията за събития, а в главата й неуморно бръмчат още нови проекти. Изобщо, тотална лудница.
 • Свободен достъп

  11 юни 2009

  текст Никола Шахпазов

  Ровенето в Wikipedia отдавна се е превърнало в навик и май не се замисляме кой всъщност стои зад един от най-важните сайтове в историята на интернет. Съоснователят на Wikipedia Джими Уейлс обаче пристигна за феста Mediamixx в Албена и за лекция в Модерен театър, а ние побързахме да поговорим с него за българския отдел на свободната енциклопедия, цензурата в Китай и плановете му за летните месеци.
 • Грешка в системата

  28 май 2009

  текст Анелия Александрова, снимки Валентин Даневски за Ангел Коцев студио

  Точно преди да издаде сборника с разкази Project Gigamono през 2007, тогава все още корпоративният адвокат Радослав Парушев-Чарли се закани пред Програмата, че е “на две-три книги от първата си сериозна”. Оказа се обаче, че няма нужда да чакаме толкова. Новият му роман с автоироничното заглавие Project Dostoevski вече излезе и по всичко личи, че е сериозен – за смисъла, системата, изчезналия ръкопис с втория том на Братя Карамазови, София като бизнес столицата на Източна Европа и други паралелни измерения. Авторът, вече свободен агент, обеща и нов роман с женско име до зимата. Може и да се е поуморил от партита, но досега не ни е лъгал.
 • Лица назаем

  14 май 2009

  текст Дима Чакърова снимки Валентин Даневски за Ангел Коцев студио

  Белгийката Изолде Принджърс, която през последните 11 години бе част от софийския артистичен живот, слага край на "българския" си период с представянето на книгата The Book of Faces и изложбата на майка си Саския Пинтелон. Намерихме Изолде между два полета и я помолихме да поразрови детските си спомени, преди да ни издаде част от бъдещите си проекти.
 • За ентусиазма на кръга от ентусиасти Перде

  26 март 2009

  текст Галина Керемедчиева

  Обикновено свързваме датата 22 март с пукването на пролетта. Четирима варненци обаче на този ден отбелязаха втората годишнина от основаването на алтернативното артистично сдружение, нееднозначно наречено Перде. Определиха се като „кръг от ентусиасти, обединени от своите интереси към културата, изкуството и всякакъв вид творчество, което е оригинално и провокира размисли, дискусии и себеизразяване” и за две години успяха да създадат една нова традиция, обединена около идеята, че късата форма на кино езика е най-контактният жанр по отношение на младите хора.
  Любомир Сергеев е един от четиримата ентусиасти зад Перде. Занимава се професионално с фотография от 12 години и в момента работи над няколко тежки национални рекламни кампании, а следващата му самостоятелна изложба вероятно ще бъде през септември в София.
 • Без светлини

  19 март 2009

  текст Дима Чакърова, снимки Илиян Ружин

  През 2007 над 2 милиона души в Сидни угасиха осветлението си за един час, нарекоха колективната акция Часът на Земята и показаха, че дори за такъв кратък интервал от време могат да се спестят доста природни ресурси. Тази симпатична местна кампания бързо завладя света и на 28 март над 1500 града ще повторят опита. Сред тях е и София, а основен инициатор, както обикновено, е българският клон на световния фонд за дивата природа WWF. За тази и други еко активности на пандите попитахме Таня Кирова, която е икономист по образование, еколог по призвание и все още се затруднява да обяснява на приятелите си защо точно тя е тръгнала да спасява света.
 • Взор към миналото

  26 февруари 2009

  Петя Тодорова

  Кристин Юрукова пише във всички литературни жанрове. Издала е девет книги с поезия и проза и току-що е завършила десетата. През 2007 печели първа награда в националния конкурс за роман с Планът на Париж (на фондация Развитие 21). И ако това е най-голямото й отличие, то в никакъв случай не е единственото – обрала е също и националните награди за разказ, поезия, роман, есе. Загърбила е юридическото си образование и се е посветила на призванието си – да твори. Най-вече в областта на словото, но не с по-малка страст държи и четката, когато рисува. Събрала е свои живописни, иконописни и графични неща в експозиция, която носи прово-кативното име Естьестьво с пояснителна бележка: За Природата, на която сме и околни. Кристин разказа първо за изложбата, после за някои от книгите си, а когато се впусна в историята, всичко наоколо притихна.
 • Ароматно

  19 февруари 2009

  текст Петя Тодорова, снимки Георги Вачев, Стефан Андонов

  Няма нищо по-хубаво от един празничен повод, но още по-хубаво е когато с него се захванат Ваня Чолакова и Елена Павлова от Сватбена агенция Парфюм, за да го превърнат в ефектно и запомнящо се тържество. Още се говори за сватбата около паметника на Альоша, която двете дами направиха възможна за младоженци с по-авнтюристичен дух. И тъй като същият характеризира и тях, не се изненадваме от поредната им инициатива, наречена Женени за един ден. Какво точно представлява тя и как смятат да я реализират, „парфюмките” пламенно разказаха пред нас.
 • Портретът на един артист

  19 февруари 2009

  текст Диана Георгиева

  Люсиен Клерг може да разкаже хиляди истории – при това всяка от тях ни се струва златна. Фотограф с над 60-годишна практика, фанатично привързан към голото женско тяло и испанската корида, мосю Клерг е и приятел на гениални творци като Салвадор Дали, Жан Кокто и Пабло Пикасо. Свикнал е да го разпитват на дълго и широко най-вече за дон Пабло – на него е посветил фотокнигата си Моят приятел Пикасо, снимки от която са включени и в изложбата на Пикасо в София. Този петък Клерг ще разказва своите истории и в Червената къща – ето няколко в аванс.
 • Art&Bar

  12 февруари 2009

  текст Петя Тодорова, снимки Личен архив

  Около Веси Сариева винаги се случва нещо интересно. Артистичната и  креативна млада жена е неизчерпаем източник на идеи – все необичайни, но винаги интригуващи. Поредната й провокация към нас се нарича Приятели зад бара и ще се случва в нетрадиционното пространство на нейното кипричко Artnewscafe. В същността й е залегнала тенденцията да кани творчески натури, които да изпълняват функцията на гост-бармани в заведението за един ден. Освен че ще приготвят напитки за клиентите, те ще показват и свои арт-проекти. Първият „приятел зад бара” e Райчо Станев – визуален артист, графичен и уеб дизайнер, майстор на домашен ром. През целия ден на предстоящата неделя Райчо ще обслужва посетители и ще отговаря на въпроси за представените в пространството на кафето негови проекти, инсталации, илюстрации.
 • Бунтът на поета

  22 януари 2009

  текст Александър Величков, снимки Илиян Ружин

  Тома Марков и Мартин Карбовски говорят много, но не забравят и да действат. В края на миналата седмица направиха две акции с общата цел да надупчат културата и да разбият на парчета старото време. Първо стреляха по паметника пред НДК – на 16 януари по обед. На следващия ден вилняха на сцената на Сфумато – под прикритието на литературно четене чупиха часовници и рецитираха с чувство най-добрата градска поезия, която може да се купи с пари – тяхната. Ние също бяхме в залата, смяхме се и пляскахме. После, вместо да си говорим с нашите бунтовници в студеното фоайе на театъра, приехме поканата им да отидем някъде да “изпием спечелените пари” – както правели великите поети някога. За мястото на (свещено)действието спонтанно, но толкова тематично беше избран клуб Библиотеката.
 • Книгата на книгите

  24 декември 2008

  текст Никола Шахпазов, снимки Илиян Ружин

  Часове след като по БНТ обявиха 12-те романа финалисти в проекта Голямото четене, сценаристът на предаването Димитър Стоянович вече работи по концепцията за следващата фаза. Споделя с усмивка, че го очакват кошмарно натоварени дни, но не може да скрие ентусиазма си. Ние също, затова го разпитахме за миналото и най?вече за бъдещето на Голямото четене – три месеца преди големия финал.
 • Поезията е природна сила

  11 декември 2008

  Петя Златанова

  Още с първата си книга казва Сбогом на читателя. Вероятно вече й е скучно да се явява на конкурси, защото почти няма пропуск. Словото й е магнит за награди. Последната е от конкурса за кратък разказ Рашко Сугарев. Пише поезия, драматургични текстове, била е тв-водеща, а от скоро и радио-редактор. Ще я познаете по тръпчинките в ъгълчетата на устните и пламъчето в очите й. Сияе и свети. Край нея е по-топло и някак по-светло.
  Новата й пиеса Пепеляшка 09 е с премиера в Стара Загора на 19-ти декември в Регионална библиотека Захарий Княжески. Мария Донева е във фокуса на Програмата тази седмица.
 • От корица до корица

  5 декември 2008

  Петя Златанова

  Голямото четене започна в началото на октомври. Търси се Любимият роман на българите. На 21-ви декември ще стане ясно кои са челните 100 претенденти. Финалът е на 15 март 2009-та. Пътуващата библиотека е на колела надлъж и шир в цялата страна. Представяме ви едно от лицата на Голямото четене - известният писател и тв-водещ Георги Тенев.
 • Димна завеса

  13 ноември 2008

  текст Никола Шахпазов, снимки Илиян Ружин

  Тези дни кръстоносният поход срещу цигарите има все повече привърженици, но това не спря Милен Русков да напише най-добрия български роман за тютюна след емблематичната книга на Димитър Димов. Познаваме добре дебюта на Русков – Джобна енциклопедия на мистериите, а Захвърлен в природата толкова приятно забърква история, никотин и хумор, че бързо се изкушихме да надникнем зад димната завеса, за да открием автора.
 • Младите поети днес са по-самотни

  6 ноември 2008

  Петя Златанова

  Националният младежки фестивал за поезия е пълнокръвно арт-събитие от национално значение. Златно ателие за млада поезия. Поетическият си живот на светло именно оттук са започнали Елин Рахнев, Мария Донева, Крум Филипов, Иво Рафаилов, Стоил Рошкев, Десислава Неделчева. Кои са новите избрани, ще научим в петък. За ХХV-то издание на конкурса отново са се уговорили за среща най-младите в поезията на България и утвърдени вече имена в литературата. Уникалното за конкурса е, че тук е единственото жури, което сменя председателя си всяка година. Тази година това е легендарния поет и публицист Бойко Ламбоски. Книгата му Тежка картечница преди сън е с номиниция за международната награда Балканика 2003. Носител е на наградите Владимир Башев – за дебютна книга, Гео Милев – за принос в съвременното изкуство, Дървената роза – за книгата Ален декаданс . Шедьоврите му са преведени на немски, сръбски, руски, английски, чешки, полски и италиански език.
 • DJ Magic

  6 ноември 2008

  текст Диана Томова, снимки Илиян Ружин

  Класацията на 100-те топ диджеи в света вече е подредена, а българското DJ Mag не смята да отпразнува случая с някаква бутилка шампанско и кутия бонбони. Кой е най-добрият диджей на планетата от списанието ще ни съобщят на експлозивно парти в Централна баня тази събота в компанията на скъп гост от Холандия. За да се настроим в ритъма на денс музиката, се качихме на една вълшебна тераса на върха на сграда в стария център на София, където срещнахме Симеон Василев – главния редактор на DJ Mag, който знае как пулсира въздухът в лондонския Ministry of Sound, а на наш терен чака един диджей с миша глава.
 • Красив ум

  30 октомври 2008

  текст Никола Шахпазов

  Хитро скроената реклама може да бъде попкултурен деликатес поне колкото новия клип на Бьорк и графитите на Банкси. А арт директорът на Cole & Weber Тод Грант определено знае как да крои  – той е един от спецовете, които измислят онези яки реклами на Adidas или Budweiser, които настървено си препращаме по skype. Тод пристига В София на 5 ноември за организирания от Sign Cafе рекламен фест AdMall, но седмица по-рано го хванахме в дъждовен Сиатъл – за да научим някои подробности от кухнята на криейтива и да проверим някои митове за хората в рекламния бизнес.
 • Design@BG

  9 октомври 2008

  текст Анелия Александрова, снимки Илиян Ружин

  Андреан Нешев е дизайнер и събирач на културни изрезки, буквално. Първо напада улични постери с макетно ножче, после сглобява от парчетата една позната/непозната българска идентичност и накрая смайва професорите си в Германия с готовия дипломен проект. Сега идеята продължава в книга – Visual Cut Bulgaria, която представя работата на 23 български студиа и артисти в комуникационния дизайн. Епохален труд! В този момент книгата излиза готова от печатницата, а преди да я покаже официално на Биеналето на дизайна на 11 октомври, Андреан призна, че без старото лого на БНТ, историята просто нямаше да е същата.
 • Криминале

  2 октомври 2008

  текст Диана Томова, снимки Илиян Ружин

  След като мина през киберпънк, приказки и любовни истории за 90-те, Богдан Русев си науми да пробва още един жанр – детективския роман. Експериментално, казва, но както обикновено опитът му е успешен. Новата му книга Къщата наистина се оказва “големият български пробив в съвременния детективски роман”, както пише на задната корица, колкото и напомпано да звучи. Разпитахме автора какво има да каже в своя защита, но не вярвайте нито на него, нито на нас – истинското доказателство е на страниците на книгата.