• Срещу стената

  23 декември 2010

  текст Дима Чакърова, снимки Илиян Ружин

  Милена Фучеджиева е българка, която обожава свободата. Определението е на самата нея, но по-добро не се налага да измисляме. В Ел Ей или в София писателката и активна блогърка изповядва тази житейска философия и не се оставя да бъде пренаписвана, за да влиза в нечии чужди рамки. След 20 години живот зад океана, засега е на линия тук, в компанията на своя котарак Панчо. Срещнахме се, за да видим дали и на живо е богиня в своя собствен филм и за да я разпитаме за последната й книга Аз, бLогинята, която е нещо като дневник, събрал парчета от живота на самата Милена – такъв, какъвто е, без нужда от пудра и ретуш.
 • СОЦиалната мрежа

  9 декември 2010

  Васил Тучков е на 25, никога не е висял на опашка за банани и в спомените му Kореком е като сет от Междузвездни войни. Въпреки това смята, че несъстоялият се разговор за близкото ни минало има значение тук и сега. По тази причина темата на новия му авторски проект Living Museum е именно соцът – заповядайте на безопасна разходка обратно към социалистическата реалност и не забравяйте, че въпреки всичко за някои това време е равно на тяхната младост.
 • Поверително от кухнята

  11 ноември 2010

  текст Гери Турийска снимки Ангел Коцев студио

  Канадката Патрисия Кутюр-Гюрковска живее в София вече десет години. Детството й минава в Квебек, където нейната майка, която е стриктен веган, върти магазин-бистро за здравословни продукти. От две години Патрисия се грижи за собствения си ресторант CRU, който успява да придаде необходимия чар на столицата и дори алергичните към словосъчетанието здравословно хранене не могат да го подминат безпристрастно. Патрисия е и един от лекторите на форум Храна (на 27 ноември в Модерен театър), организиран от Горичка, и човек, от който можеш да научиш доста повече за това как да комбинираш храните здравословно.
 • WebIt 2010

  21 октомври 2010

  текст Никола Шахпазов и Севда Шинарова

  Най-голямото изложение за е-бизнес и маркетинг в Европа – Webit, тази година ще продължи с ден повече от обичайното и ще ви даде шанс да чуете някои от най‑големите имена в областта – топ мениджъри, рекламни и маркетинг директори на гиганти като facebook, BBC, Yahoo!, Grey, eBay, adMob/Google. Преди да се качат на главната сцена, зададохме на двама от лекторите – Андрей Себрант от руската Яндекс и Марвин Лиао от Yahoo! – няколко въпроса по темата.
 • 45 години стигат?

  7 октомври 2010

  текст Николай Василев

  Дни преди задаващия се исторически последен концерт на Scorpions (макар че трябваше да се проведе на 9 октомври, концертът бе отменен за края на месец октомври, мястото на провеждане остава същото - стадион Академик-Плиска, зад спирка Студентски общежития), успяхме да се свържем лично с емоционалния основател, китарист и главен композитор в лагера на немските хард рок легенди – самият Рудолф Шенкер. От него узнахме интригуващи подробности за предстоящото шоу, както и за още топлата му автобиография Rock Your Life – Разтърси живота си, появила се буквално преди часове и на българския книжен пазар.
 • Родителска среща

  16 септември 2010

  Форум Родителство, ентусиазирано измислен и организиран от Горичка, събира на една сцена настоящи и бъдещи родители, деца и всякакви интересуващи се от въпроси по отглеждането и възпитанието.
  От 10:00 на 25 септември до късния следобед в Модерен театър ще се нищят важни въпроси, а всеки от деветимата лектори ще бъде на разположение за съвет. Билетите вече свършиха, но част от хората, които ще говорят, са тук, черно на бяло.
 • Виж кой говори

  2 септември 2010

  текст Дима Чакърова, снимки Валентин Даневски за Ангел Коцев студио

  Едва ли не всеки, който има дете, познава името на Василена Доткова – автор на книгата Близо до бебето, активен блогър и жена, която има отговори на почти всички въпроси, свързани с майчинството. Освен че е луда по домашно приготвения хляб, Василена е филолог и преводач и няма нищо общо с мухлясалия стереотип за скучната жена домакиня. Покрай майчинството е осъзнала, че всички сме бивши бебета и неуморно предава опита си на други родители.
 • 1 партия

  26 август 2010

  текст Елена Пенева, снимки Валентин Даневски за Ангел Коцев студио

  На 29 август фестивалът София: Поетики отново ще ни срещне с над 30 от най-добрите български автори – не се учудваме да видим младия Иван Ланджев сред тях. Преди няколко месеца прочетохме дебютната му книга с конспиративно-шахматното заглавие По вина на Боби Фишер, но всъщност Ланджев се навърта по литературни четения от години. Беше крайно време да го разпитаме за предишни и следващи ходове в една приятелска словесна партия.
 • Кокомания

  1 юли 2010

  текст Никола Шахпазов снимки Валентин Даневски за Ангел Коцев студио

  Срещаме Коко Стойнов в една от кратките паузи между волейболните мачове на българските национали и осминафиналните мачове на Световното първенство в ЮАР. И тъй като го познаваме най-вече като спортен журналист (от вестниците Меридиан мач и 7 дни спорт, както и от предаването Джитбол по онлайн радиото Тангра Мега Рок), питахме го кой е личният му фаворит за спечелване на световната купа. Покрай всичко това стана дума и за AC/DC, и за предаването Здравей, България (където няколко месеца бе основен водещ), и за качеството на българската журналистика. Отговаря ни с доволно симпатична усмивка и с типичното си чувство за хумор.
 • Всичко за продан

  20 май 2010

  Дима Чакърова

  Няма да срещнете името на Джефри Гитомър в учебниците по маркетинг, макар да носи прозвището Краля на продажбите, защото той е преди всичко практик, реализирал огромни печалби за компании като Coca Cola, BMW, The New York Post и IBM. На 28 май мистър Гитомър идва у нас за еднодневен публичен семинар в НДК, на който ще ни учи как да продаваме непрестанно. Издател на седмичното онлайн списание Sales Caffeine, с куп книги и статии зад гърба си и средно около 100 презентации годишно по цял свят, Гитомър формулира една от идеите си във фразата: Хората не обичат да им продават, но обожават да купуват! Хитро, нали.
 • Завръщане в бъдещето

  5 май 2010

  Никола Шахпазов, снимки Валентин Даневски за Ангел Коцев студио

  Пейо Колев умее да говори. Може да ви разкаже за почти всичко относно стара София и Третото българско царство – от това какво се е случило с едното крило на военното министерство до това как французите са чупили наши самолети след Първата световна. Още повече му се удава издирването на стари снимки и изрядното им категоризиране – именно той поддържа впечатляващия исторически фотосайт Изгубената България. Миналата седмица пък стартирахме нашето сътрудничество с него под формата на новата ни подрубрика Минаха години. Преди първия рожден ден на сайта седнахме с Пейо пред Военния клуб за кафенце и разговори за бъдеще и минало.

 • Соло спектакъл

  22 април 2010

  След първия му роман Tokyo Cancelled заговориха за Рана Дасгупта като за един от най‑обещаващите британски новелисти. Затова ни стана доста интересно, когато разбрахме, че в новата му творба Соло драматичното действие криволичи из улиците на стара София и проследява стогодишния живот на един български аутсайдер с чудното име Улрих. Поговорихме с Рана за глобализация, средновековна литература и разкази дни преди третата му визита в София – този път той пристига на истинско национално турне за представянето на българското издание на Соло.
 • Колекционерът

  25 февруари 2010

  текст Дима Чакърова, снимки Фелия Барух

  Свързваме името на Еми Барух с няколко доста важни събития за културния ни живот, сред които знаковата изложба на Пабло Пикасо в Галерията за чуждестранно изкуство през 2008, която бе посетена от рекорден брой зрители. Проектите, зад които застава, обикновено ни измъкват от летаргичния сън и ни карат да се поразходим навън за освежителна доза изкуство. Иначе Еми е още публицист, преводач – предимно от испански, и човек, който не обича да стои на едно място. Истински колекционер на ценни моменти.
 • Време за жени

  11 февруари 2010

  Никола Шахпазов

  От няколко месеца в Програмата си имаме особено красива гостенка от Скандинавия – най-голямата комиксова звезда на Норвегия Неми Монтоя. Има защо да я обожаваме – тя е чернокоса, иронична, с предпочитания към готик метъла и големите уискита след 7 вечерта, точно както трябва. Време е да ви запознаем със създателката на Неми Лисе Мюре – толкова подобна и толкова различна от своята рисувана героиня.
 • Минутата преди

  21 януари 2010

  текст Анелия Александрова, снимки Валентин Даневски за Ангел Коцев студио

  Знаем всичко за края на света по холивудски, но сега е ред да разберем как стоят нещата според Георги Господинов. Тези дни в книжарниците се появиха пиесите му Апокалипсисът идва в 6 вечерта и D.J., а първата от тях можете да гледате в театър Зад канала. Историите в нея са с вкуса на 90-те и се случват в дългата минута преди Големия финал, който пък идва точно в 6 вечерта. Няма време!
 • Бира, бира, бира всеки ден

  19 ноември 2009

  текст Иван Хадживеликов, снимки Валентин Даневски за Ангел Коцев студио

  Просто книга за бирата? Не, Езикът на бирата на джаз експерта, журналист и експерт по хмелната магия Людмил Фотев е нещо много, много повече. Освен оригинално енциклопедично четиво (и то българско, хей!), тя е и покана за пътуване – дотам и обратно, многократно. Малко преди официалното декемврийско представяне на книгата изпихме по няколко прелестни белгийски бири в особено подходящата и доволно добре заредена бирария Халбите (на бул. Прага 18), а интервюто се превърна в многочасов сърдечен разговор. Ето и акцентите.
 • Списъкът на Стефан

  12 ноември 2009

  текст Ирина Маринова, снимки Илиян Ружин

  Ако трябва да изброим любимите ни моменти около един от най-добрите български млади поети Стефан Иванов, той би започвал с Френската гимназия и би продължил с философско образование, специализация в Сорбоната, свирене в банда, Бързалитература, стихосбирките 4 секунди лилаво и Гинсбърг срещу Буковски в публиката, участие в сборниците Антология на живите и Секс off, текстове във всякакви жанрове в над 20 списания и вестници, награда за sms поезия, преводи на 4 езика. Промеждутъците и какво следва можеш да проследиш в новата Списъци, в която в почти 200 страници и 69 стихотворения съжителстват реални и измислени градски герои, чувства, мисли, страхове и най-вече – добра поезия. Още за нея, лично от автора.
 • В мрежата

  1 октомври 2009

  текст Никола Шахпазов

  Като примерни интернет консуматори не просто живеем онлайн по 8 часа на ден, а взехме да пазаруваме почти всичко – от кецове до плочи в мрежата. Вероятно затова хвърлихме око на конференцията интернет бизнес и маркетинг WebIt и най-вече на двама от лекторите – адски усмихнатият кънтри мениджър на PayPal Полша Прземек Плута и Алекс Маркс, директор Международен бизнес маркетинг в уеб гигантите eBay. Покрай малко по-сериозните въпроси за е-търговията ги питахме и това-онова за свободното време, нали не сме сухари.
 • Зловеща красота

  1 октомври 2009

  текст Николай Василев, снимка Владимир Зенкевич

  Година след страховитото завръщане на The Bad Seeds с Dig, Lazarus, Dig! и докато чакаме новата хедонистична лудница с марка Grinderman, получаваме дозата си Ник Кейв в леко необичаен вид – 250 страници налудничава красота, секс и житейски прозрения. Излизането на новата книга на мистър Кейв е страхотно събитие само по себе си, а появата й на 5 октомври в превод на български е още един огромен плюс. Ето и Смъртта на Бъни Мънро – през погледа на Ървин Уелш и преводача Мария Михайлова.
 • По пътя

  16 юли 2009

  текст Дима Чакърова, снимка Силвия Валентино Карабашлиева

  Около Захари Карабашлиев се разшумя покрай първия му роман 18% сиво, който се продаваше с такава сила, че претърпя цели три издания. През юни долетя от слънчева Калифорния, за да ни покаже сборника с разкази Кратка история на самолета, след което отново отпраши обратно. И тъй като за малко изпуснахме срещата на живо, поправихме грешката с един имейл. След като пребори гадното физическо усещане от самолетния синдром, Захари бе така добър да съедини пъзела с парченца от живота тук и там.