• Срещу стената

  4 май 2007

  текст Анелия Александрова, снимки Илиян Ружин

  Nast, Nassimo, Настера или Napalm Graffix са многото имена на един от най-сръчните с флакона графици по нашите земи. Винаги си крие лицето, виждате и на снимката?– не че прави нещо лошо, но за всеки случай. Иначе рисунките му на паметника пред НДК, някъде по подлезите, строежите и фасадите отдавна са по-шарената и красива страна на градския ни пейзаж. За феновете на стрийт арта голямата новина е, че вече е факт и първата бг книга с графити, познайте кой пак е виновен.
 • Веществен експеримент

  30 март 2007

  текст Мариана Христова, снимки Илиян Ружин

  Карбовски няма нужда от представяне, а поредната му провокативна изцепка заслужава внимание, и още как. Книгата Проект Троица, сътворена съвместно с отколешните му приятели по чашка Калин Терзийски и Ангел Константинов, е концептуално продължение на стихосбирката протест Недялко яде лайна в НДК отпреди няколко години. На шега или не, Карбовски си е наумил да порине устоите на мухлясалата българска литература. И да не успее, поне е откровен и забавен.
 • Комикс студио

  23 март 2007

  текст Никола Шахпазов, снимки Илиян Ружин

  Студио Арт Лайн вече ни зарадваха със силни комикс издания като Spawn поредицата, Sin City томовете, а съвсем наскоро и с френския Блексед. Успоредно с кинопремиерата на баталната епика 300 на софийския пазар излиза и луксозното, лицензно издание на комикса, вдъхновил филма. Побързахме да се свържем със собственика на Арт Лайн Христо Коцев и си поговорихме за Франк Милър, качеството на френските комикси и бъдещето на българските.
 • Чарли и градът

  2 март 2007

  текст Анелия Александрова, снимки Илиян Ружин

  Няма как да не знаете кой е Радослав Парушев, наричан още Чарли – поне ако се интересувате от младата и бърза българска литература, четете лайфстайл списания или... често ходите в Билкова. След Никоганебъдинещастен (2004) и първия му роман Преследване (2005) тези дни иначе корпоративният адвокат Парушев издаде нов сборник с разкази. Случките в Project Gigamono (естествено, авторов неологизъм) отново принадлежат на срещите и привиденията, които дебнат в сърцето на града?– бъдете много нащрек, защото “всеки човек е всички хора, нали се сещаш”.