• Лирично отклонение

  11 септември 2008

  текст Александър Величков, снимки Илиян Ружин

  Румен Баросов говори сладкодумно и наглед спокойно, но няма как да скрие ентусиазма си – наближава организирания от него и Ясен Атанасов София: поетики. Определено има повод за гордост – 8 години след първия български фестивал, обединяващ градска поезия и модерна музика, най-сетне дойде време за продължението. А то се очертава страхотно – 32-ма поети, 15 банди и диджеи, 3 танцови миниатюри и 1 вечер на арт импровизацията, на 21 септември, под открито небе, до езерото с лилиите.
 • На есен с песен

  4 септември 2008

  текст Анелия Александрова, снимки Илиян Ружин

  На 09.10.2008 първата българска музикална телевизия ще раздаде не просто годишни награди, а статуетки на десетилетието. Да, часовникът тиктака и явно е дошло време да се вземат някои важни решения на едро. Още тази сряда ще разберем кои са номинираните, но преди това попитахме за прогнози, подробности и обикновени лични страсти иначе съвсем безпристрастния Димитър Коцев-Шошо, режисьор на ММ наградите сякаш от векове.
 • Съседско момиче

  28 август 2008

  текст Вероника Хаджиева

  Рая е на 18, слуша хаус и кара сноуборд. Досущ като сладураната от другия вход. С тази разлика, че вместо от прозореца скоро ще й се радваме от малкия екран. Зрителите на МAD я избраха сред цели 4000 кандидати за виджей на предаването First от 7 Days MAX. Ето какво ни каза тя пък в своето първо Skype интервю.
 • Старата школа

  28 август 2008

  текст Никола Шахпазов

  Нико Тупарев е сериозен играч. С едно движение успя да промени баланса на силите – раздели се със SIA и направи медийния пазар значително по-интересен. Нико бързо привлече силен екип около себе си, кръсти компанията си Old School Productions и от началото на септември започва систематична атака на тв ефира. При това ударно – с осем предавания, които ще предложат почти всичко – от истински любовни драми (Хванати в изневяра) и позитивно риалити (Животът на другите) до танцувална надпревара (Dancing Stars) и женско токшоу (4 жени). При толкова натоварен график дори се учудваме с каква охота господин Тупарев отговори на любопитните ни питания.
 • Mediterrani завинаги

  31 юли 2008

  текст Диана Томова, снимки Илиян Ружин

  Като тъмен облак над града се носи мълвата, че ще затварят един от най-милите софийски барове – Mediterrani. Онзи ден го видяхме с очите си – на входа на заведението, върху обикновено бяло А4 пише, че от средата на август на Шишман вече няма да има Mediterrani. Шок и ужас! След 5 години в този бар просто не можем да приемем, че историята свършва тук. Затова в неделя следобед седим в дворчето в компанията на собствениците – едно суперсемейство, съставено от Еми – програмист, Алекс – юрист, и Максим – само на една. Докато Макс щъка между масите и проверява всичко наоколо с малките си пръстчета, си говорим с Еми и Алекс за Mediterrani вчера-днес-и-утре и си тръгваме с две добри новини.
 • Срещу стената

  17 юли 2008

  текст Ирина Маринова снимки Нова тв

  Познаваме добре Румен Луканов от Сблъсък и особено от Сделка или не, но скоро ще го видим като водещ на съвсем друг тип тв шоу. Дупка в стената е българският вариант на измисления в Япония човешки тетрис, който досега, умирайки от смях, гледахме в YouTube. Очаквайте трудни за описание форми, удивени физиономии, атлетични извивки и Любо Ганев в сребърен костюм. Наистина забавно е – като самия Румен.
 • По гласа ще го познаете

  10 юли 2008

  текст Елена Петрова, снимки Валентин Даневски за Ангел Коцев студио

  Доктор Хаус отива на рали. Спокойно, чешитът от култовия сериал не е захвърлил на пистата бастуна и хапливите си забележки. Просто Даниел Цочев, който го озвучава на български, е намерил по?екстремно амплоа – това на разказвач в новата 3D продукция NASCAR.
 • Плейбой без броня

  3 юли 2008

  текст Елена Кръстева

  39-годишен. Неосъждан. Все още ерген. Той е Георги Неделчев – бивш главен редактор на списание Playboy и настоящ автор на книгата Моят живот в Плейбой: мемоарите на един главен редактор. Разпитахме го за жените и работата, той ни разказа за завистта и двуличието.
 • Тежка фрактура

  26 юни 2008

  текст Анелия Александрова, снимки Илиян Ружин

  Единственото предаване за тежка музика в България става на 10 години. Неизменна част от Фрактура по ММ е Васил Катинчаров – създател, автор и водещ. Първо мислехме да му издигнем паметник, но после решихме само да го препитаме по някои въпроси. Не му трябваше аутокю, вижте сами.
 • След утрешния ден

  19 юни 2008

  текст Анелия Александрова, снимки Илиян Ружин

  Познаваме Момчил Николов като един от авторите от Бързалитература, но при него литературата понякога се случва бавно – новата му книга Кръглата риба е резултат от десет години работа. Малко след премиерата разпитахме писателя каква е тази странна риба и научихме, че ни очаква история за свършека на света – втора част от трилогия, чието начало предстои да узнаем.
 • За едно евро

  5 юни 2008

  текст Иван Хадживеликов

  Следващият месец ще бъде особено вълнуващ за футболния коментатор от телевизия Диема Борислав Борисов. Той вече спечели доверието ни като един от основните коментатори на английската Висша лига, но сега ще се пробва на още по-високо ниво – Европейското. За първи път първенството няма да се излъчва по държавна телевизия, а ще върви по Диема. Потърсихме Боби, когато вече стягаше куфарите за Австрия, за да го разпитаме как се готви за европейските стадиони и какво предвещава за голямата титла.
 • Канела за фенове

  30 май 2008

  текст Никола Шахпазов, снимки Илиян Ружин

  В този материал става въпрос едновременно за театър, поезия и сектор Г на стадион Българска армия. Общият елемент между тях е Елин Рахнев – журналист, драматург и страстен цесекар, способен да представи живота в България като маршрутка или да възпее футболните пристрастия на папата. Срещнахме Елин в едно кафе, на сто метра от Сатирата, и обсъдихме новата му стихосбирка Канела и някои други неща.
 • Законът на улицата

  23 май 2008

  текст Диана Томова, снимки Илиян Ружин

  Сайтовете за стрийт мода вече са толкова популярни, че всеки голям град на планетата си има поне по един. Само София остана на опашката. Екипът зад модния сайт ViewSofia.com обаче се мобилизира и преди месец пусна sofiastreetstyle.com – първият истински български сайт за улична мода. Срещнахме се с Ивана, която обича чантите, и Ива, която мрази леопардовото, за да разберем какво значи да си стилен софиянец през техния обектив.
 • По света и у нас

  3 април 2008

  текст Екатерина Чиликова

  Свързваме Илия Троянов преди всичко с книгите му, но той работи още като журналист, издател, сценарист и режисьор. Постоянно е на път – минал е през Южна Африка, Азия, Европа и Северна Америка, а през март се върна за малко и в България. Хванахме го в крачка с няколко въпроса около излизането на две негови книги и показването на два нови филма на София Филм Фест. Получи ни се като блиц интервю – кратко и ясно.
 • Европейски приказки

  13 март 2008

  текст Анелия Александрова, снимки Илиян Ружин

  През април QM Media стартираха българска версия на италианското L’Europeo – колекцинерско издание за ценителите на сериозните теми и интересните истории. Вторият брой на списанието се очаква съвсем скоро, а за повече подробности около съдържанието и концепцията на L'Europeo попитахме главния редактор Калина Андролова, добре позната ни от Max и Amica.
 • На малкия екран нещо ново

  22 ноември 2007

  текст Диана Томова, снимки Илиян Ружин

  Гледайте внимателно – на 25 ноември в 5 следобeд стартира четвъртата национална ефирна телевизия TV2, с пълно покритие на територията на България. Можете да я гледате навсякъде с нормална антена, без нужда от кабел и други такива екстри. Началото е ударно с няколко провокативни предавания, с които TV2 бързо ще ни влезе под кожата. За момента програмата им е само 7 часа, а с пълните 24 ще са готови напролет. С какво ще ни забавляват и поучават дотогава, попитахме програмния директор Борко Чучков, който е убеден, че няма друга телевизия като TV2, и някак сме склонни да му повярваме.
 • Истински романс

  15 ноември 2007

  текст Анелия Александрова, снимки Богданов и Мисирков

  10 ноември мина и замина, но тази година имахме и допълнителен хубав повод да се сетим за соца и времето на промените – Партиен дом на Георги Тенев стана роман на годината в конкурса на фондация ВИК. Ние лично нямахме търпение най-накрая някой млад и талантлив писател да спечели тази награда и веднага потърсихме Георги с няколко важни въпроса за писането и четенето.
 • Луди години

  27 септември 2007

  текст Елена Пенева, снимки Илиян Ружин

  Както се беше зарекъл, Богдан Русев наистина написа своя "голям роман на 90-те". Казва се Ела при мен и вече е в книжарниците, т.е. при теб. И докато още не е минал интимният момент на срещата ви, ето няколко думи от автора за партитата, безразсъдната любов и писането преди първото кафе.
 • Гласовете ви чувам

  21 септември 2007

  текст Анелия Александрова, снимки Илиян Ружин

  В деня на стара София, 17 септември, стартира чисто новото радио София, трета програма на Националното радио след Хоризонт и Христо Ботев. Доволни, завъртяхме копчето на необходимата честота да чуем какво става и малко по?късно потърсихме главния редактор да го похвалим. Да, отговорно зад програмата стои Георги Любенов – същият, когото познавате от Полет над нощта, Нощен Хоризонт, 24 квадрата и какво ли още не.
 • Георги Господинов: Искрено и баладично

  24 август 2007

  текст Анелия Александрова, снимки Илиян Ружин

  Съвсем наскоро Георги Господинов издаде нова книга, в която е събрал стихове от всичките си стихосбирки досега плюс пилотни от предстоящата Неделите на света. Намислил е да я представи на Аполонията – с тромпет, глас и може би... бастун. Хванахме го малко преди да замине и си поговорихме за поезията и прозата, за футбола, дългите залези в Созопол и най-вече за неговите балади и разпади.