• Вдовицата и папагалът

  22 юни 2017

  Вирджиния Улф

  Рано или късно, но винаги животът осребрява случаите, в които сме били добри човеци с хора и животни – този урок четат децата ви в приказката Вдовицата и папагалът на Вирджиния Улф с илюстрации на Чавдар Николов.
 • .
 • Бьорнстад

  22 юни 2017

  Фредерик Бакман

  "Харесваме романа и мислим, че в писането ви има потенциал, но не и комерсиален." Това е бележка, която поредно шведско издателство връща на 31-годишния Бакман заедно с ръкописа на Човек на име Уве – впоследствие първата му книга, продадена в тираж с шест нули на 38 езика. "Запазих си този ред и понякога го чета отново", казва за Ню Йорк Таймс писателят, който взима нощни смени като келнер и шофьор, за да сяда пред празния лист през деня от 20-годишен.
 • Гам

  13 юни 2017

  Ерих Мария Ремарк

  По време на околосветското си пътуване пленително красивата Гам сменя континент след континент и мъж след мъж в търсене на любовта. Постепенно героинята на Ремарк се изгубва в себе си, за да намери това, което винаги е търсила – връзка със собствената си природа.
 • Катафалка, два носорога

  8 юни 2017

  Петър Крумов

  Мъж на средна възраст е погълнат от болка и съмнения и се опитва да реши кризата, настъпила в живота му. Бягайки от инерцията и преструвките, той постепенно се откъсва от зоните на сигурността си, за да се озове оголен и омерзен пред извода за собствената си същност.
 • Писма до непозната

  8 юни 2017

  Андре Мороа

  В епистоларната книга на Мороа той се обръща към всички жени, олицетворени от красивата Непозната, и отговаря на въпросите, които те биха могли да си зададат: за любовта, кокетството, нравственото и интелектуалното усъвършенстване, за отношенията с мъжа, с децата и семейството, за удоволствията на духа и тялото.
 • Татко

  6 юни 2017

  Уилям Уортън

  Съкровена история, през която минава всеки един от нас в живота си – когато трябва да се грижиш за най-близките си или когато ти самият имаш нужда от тяхната помощ. Историята, в която читателят извървява пътя обратно към корените си, към спомените, в които родителите се превръщат в неизменна част от него самия.
 • Отровни думи

  1 юни 2017

  Луиз Пени

  Разрив настъпва в Трите бора, когато трупът на непознат старец е захвърлен в любимото бистро. В село, където всички се познават, никой не е виждал неизвестния мъж жив. Или никой не си признава. А малкото налични улики водят към един от най-уважаваните жители.
 • Розариум

  31 май 2017

  Георги Томов

  Георги Томов поставя няколко човешки съдби под стъкления похлупак на личната трагедия, за да търси отговорите на извечните философски и общочовешки въпроси.
 • Неизбежна гибел

  31 май 2017

  Ерих Кестнер

  През 1931за първи път е отпечатан романът Фабиан. Историята на един моралист – едно от най-важните произведения на Ерих Кестнер. Публиката посреща Фабиан радушно – изданието с меки корици, което излиза наред с другото, се разграбва само за седмица, а в началото на ноември 1931 вече са отпечатани между 6 и 10 хиляди екземпляра от изданието с твърда корица.
 • Разкази за Родината

  31 май 2017

  Дмитрий Глуховски

  В Родината на Глуховски политиците са от други планети, учен открива, че властниците въртят бизнес с пъкъла; мутрите си купуват силиконови мозъци; НЛО каца насред Москва; изборите вече се правят от машини, за да няма грешки; Третата световна война идва и си отива, без руският народ да забележи промяната, а из всеки разказ дебне възможността читателят да открие проекции на реални личности.
 • Царство на маслини и пепел

  25 май 2017

  съставители Айлет Уолдман и Майкъл Шейбон

  Сборник с есеистични репортажи на 26 световноизвестни писатели, които разказват за Обетованата земя - за ситуацията там към днешна дата, за живота на палестинци и евреи и тяхната надежда за мир и спокойно съвместно съжителство.
 • Книгата на всички неща

  24 май 2017

  Хюс Кайер

  Томас е на 9 и мечтае, когато порасне, да стане щастлив.
 • Зелената къща

  17 май 2017

  Марио Варгас Льоса

  Зеленооко индианско момиче, изтръгнато насила от естествената си среда и възпитано от монахините в мисията Санта Мария де Ниева, става проститутка. Покрай нейната съдба се нанизват още герои и случки, съсредоточени в публичния дом на град Пиура, Зелената къща, своеобразно продължение на зелената джунгла с нейната суровост и коварство.
 • Аскетика

  17 май 2017

  Никос Казандзакис

  Пречупваща света през мита за Сизиф и повлияна от школата на немския философ Фридрих Ницше и френския мислител Анри Бергсон, Аскетика е перлата в короната на цялото творчество на великия гръцки писател Никос Казандзакис.
 • Левиатан

  17 май 2017

  Томас Хобс

  В Стария завет Левиатан е "чудовище морско", демон с формата на змей. Във философията това ужасяващо създание е символ на държавата, изкуствен организъм, изследван от Томас Хобс в трактата му през 1651.
 • Добрите, лошите и грозните

  17 май 2017

  Благой Иванов

  Статиите в сборника Добрите, лошите и грозните са опит да се погледне към зараждането, развитието и взаимодействието на част от жанровите явления в киното, както и еволюцията на зрелището.
 • Пумпал и Дзифт

  17 май 2017

  Владислав Тодоров

  Изобретателна антиутопична приказка на Владислав Тодоров излиза за пръв път в компанията на юбилейно издание на екранизирания му роман Дзифт.
 • Дзен в изкуството да пишеш

  10 май 2017

  Рей Бредбъри

  Сборникът с есета на Рей Бредбъри съдържа 12 текста на американския майстор на перото, писани през последните 40 години от живота му.
 • Осъзнат живот

  10 май 2017

  Стивън Грос

  Философката Симон Вейл описва как двама затворници в съседни килии с течение на времето се научават да разговарят един с друг, като потропват по стената. "Стената е онова, което ги разделя, но в същото време е и единственото им средство за комуникация. Всяка раздяла е връзка", казва тя.
 • Бащите не си отиват

  9 май 2017

  Съставител и редактор: Невена Дишлиева–Кръстева

  Дори само да кажем "татко" и вече чуваме как поне една история се нарежда в паметта ни – от първия път, в който пусна седалката на колелото до строгия поглед, когато се гордее, но се срамува да го каже.