Лакомникъ


Адрес: София, ул. Сердика 12
Работно време: пн-пт 07:30-20:30, сб 09:00-19:00
Телефон: 02 950 6443




Този ден нарочно оставаме гладни до 12:00 – пазим се за обяд в новото място за току-що приготвена храна, където след стомаха, можем да напълним и чантата с еко продукти за вкъщи.

Лакомникъ е тук от месец благодарение на малка група хора с голям опит в жанра. Екипът се сформира по естествен път – засичат се често над котлони по света и понеже се сработват добре, накрая събират готварските си шапки в свое място. Когато прекрачваме прага на първия им магазин-ресторант, зад гърба ни остава ретро врата в желязо и стъкло. "Сградата е културен паметник, затова искахме максимално да запазим интериора така, както е бил преди век" – обяснява собственикът Ивайло. После окото ни минава през уютни маси за двама, бели тухлени стени, весела версия на тайната вечеря (с животни, вместо със светци) и се спира на масивното дървено стълбище в дъното. Освен назад в историята, то води и към етаж 2, където напред в бъдещето ще се организират вкусни събития. Засега обаче и идеята, и мястото са в етап подготовка, така че оставаме на първото ниво, където две витрини разделят клиентелата според намеренията. Ако сте дошли да хапнете на място, преминете вляво: там са супите, салатите, сандвичите, поне 4 вида киш, няколко сладкиши и торти (морковената с блатове по подарена швейцарска рецепта се взима най-лакомо) плюс 3-4 готвени ястия за деня. Ако харесате нещо толкова, че искате да го повторите вкъщи сами, насочете се към витрината вдясно: тя е заредена с фермерските продукти, с които готвят в тази кухня – като балканския кашкавал от мандра в Годеч и хляба на Братя Хлебари, правен специално за Лакомникъ. Менюто иначе е напълно скарано с еднообразието – решава се ден за ден и чертае маршрут от Китай до Средиземно море, а най-често се повтарят ястията, които най-бързо изчезват от витрината.

 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.