Весело село


Адрес: София, Борисова градина, срещу БНР
Работно време: 12:00–01:00
Телефон: 02 963 23 11
Мобилен: 089 433 04 44

Кухня: българска




Феновете на нашенския бит и вкусните български манджи трябва да друснат едно хорце от радост – в Борисовата градина отвориха ресторанта Весело село, където ще се почувстват и нахранят като на чорбаджийска трапеза. Името е точно в целта – заведението е замислено като умален вариант на родопско село с мегдан, хлебарница, пивница, месарница, пазар. Наоколо се мяркат дори домашни животинки и чуруликат папагали за завършване на атмосферата. Интересна идея. И не само – това на практика означава, че можете да видите как приготвят хляба, който ще ви поднесат, и да си изберете плодове, подправки, месо и готови ястия един вид направо от тезгяха.
Като казахме умален, не беше много точно. Весело село всъщност е много голямо в лигата на ресторантите, може да събере към 500 гости – 330 в основната зала (в която има и две сепарета, ако търсите по-тихо местенце) и към 150 в градината (окичена с черги като типична родопска стая). Както добре пресмятате, Весело село става и за най-големите ви и пищни празненства. Няма да ви върнат естествено и ако сте само двама или скромна компания и ви се е приял печен боб в гърне или нещо крехко на чеверме, полято с вино от някоя от почти 20-те реномирани изби, от които черпи ресторантът. Менюто е голямо и богато – приготвят всякакви традиционни манджи от българската кухня, също и някои от сръбската, както и риба, а храната поднасят на едни огромни дървени поставки, които ни е трудно да опишем, ще ги видите на място. От салатите веднага се заковахме на първата в менюто – Весело село, която представлява тънка питка, изпечена на жар, а върху нея разядка (от пасирано сирене, зехтин и люта чушка), червен лук, кьополу, чушка, домат и босилек. Следват студени разядки, сачове и топли мезета (като цалапишки бабек на жар с гъби, чеснова паста и кашкавал). Основните също звучат и изглеждат апетитно, особено агнешкият бут в тесто. При десертите ни грабнаха печената ябълка с карамел и баклавата с локум. Ако някой все още не е огладнял при това изобилие, вероятно е прекалено градски и невесел човек.

 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.