• 7 момента на Калина Мавродиева

    18 януари 2018

    текст Виолета Иванова

    Троян-Пловдив-София-Милано-София и случайни спирки във Виена, Москва, Париж, Букурещ и Варна. Звучи като маршрута на много странен влак (който веднага бихме хванали), но това всъщност е пътят на Калина навътре в изкуството.
  • Колко е важно да имаш Структура

    11 януари 2018

    текст Наталия Иванова снимка Анелия Тодорова и галерия Структура

    За миг се изненадваме, когато казва, че е скептична към музеите за съвременно изкуство, но бързо се съгласяваме с причината: "то не трябва да се отделя като нещо извънредно, екстравагантно и изключително, а да е част от естественото развитие на историята". Зад тези думи Мария Василева вече стои не само с биографията си (доскоро е главен уредник в СГХГ и основател на проектите за млади художници Място за срещи и награда БАЗА, а след 2010 – и на фондацията Едмонд Демирджиян), но и с новата галерия за съвременно изкуство Структура, за която усещаме: липсвала е в София.
  • 7 момента на Явор Боянов

    11 януари 2018

    текст Виолета Иванова

    Ако има една голяма страст, тя е да колекционира играчки – за малко над 10 години е събрал близо 400 екшън фигури на измислени и реални герои. Иначе го привличат и акварелите на Мерилин Менсън, работите на Жан-Мишел Баския и Анди Уорхол, сюрреализмът, арт движението lowbrow, авангардното кино, философията, психологията, окултизмът и паранормалните явления.
  • 7 момента на Яна Добрева

    14 декември 2017

    текст Виолета Иванова

    В 7 клас за малко да кривне в посока на науката, но бързо се връща в пътя, по който върви от хлапе – към изкуството. Документира го и на хартия с дипломи от НХА и белгийския LUCA School of Arts, а вече има и две авторски книги: детската Облачно и комикса Poets, след които е готова за още от "предизвикателството да бъдеш и писател".
  • 7 момента на Гален Желязков-Omerta

    7 декември 2017

    текст Виолета Иванова

    Веднъж преди години, докато цъка из форума Graphilla, попада на тема за калиграфския шрифт Канчелареска. "Не след дълго си купих материали и започнах да опитвам." Така стигаме до днешния момент, когато онлайн адресите му преливат от разнообразен краснопис, и то не само върху хартия – Гален рисува буквите си и върху стари стъкла, дъски и случайни намерени плоскости.
  • 8 момента на Константин Колев

    30 ноември 2017

    текст Виолета Иванова

    От Варна е, така че първо питаме за връзката му с морето, а той ни връща картина на това, което най му липсва, когато е далеч от вкъщи: "да се вгледам в едно безкрайно, обладано от вълни поле, което върви в комплект с граченето на гладни гларуси, нетърпеливи да нападнат някой паднал на земята мазен дюнер пред Операта".
  • 7 момента на Любомир Арсов

    23 ноември 2017

    текст Виолета Иванова

    Преди да ви запознаем, отделете 13 минути на In-Shadow в YouTube или Vimeo: анимирано "пътешествие през фрагментираната неосъзнатост на Запада", което не говори, а направо крещи (без думи) за всичко сбъркано с днешния свят на фона на поглъщащ саундтрак.
  • 8 момента на Яна Крачунова

    16 ноември 2017

    текст Виолета Иванова

    "Обичам моментите, когато е толкова тихо, че почти ти се причува музика и в най-малкия звук. Но също и онези, в които усещаш баса в костите си и се чудиш дали не ти се деструктурира нещо в тялото."
  • 7 момента на Дафна Стоилкова

    9 ноември 2017

    текст Виолета Иванова

    Презарежда се с Херман Хесе, Екхарт Толе и Харуки Мураками, често се смее (особено на себе си) и обича да човърка нещо, докато му хване цаката, както и да намира прости решения на заплетени въпроси. Вероятно затова нарочно усложнените хорски отношения и измислените социални роли я отегчават.
  • 7 момента на Елисавета Въчева

    2 ноември 2017

    текст Виолета Иванова

    Както е при всяка голяма любов, тя обича всичко в графиката: от разреждането на киселината до изкарването на последния отпечатък от плочата.
  • 14 момента на Люка Бофор

    26 октомври 2017

    текст Виолета Иванова

    "Харесва ми да тичам и да се потя, да чета и да се потя, да стоя пред стената и да си представям какво може да стане, ако жена ми позволи... Харесва ми да спя на стомаха си и да усещам краката ми от леглото... Харесва ми булдог и бигъл, които хъркат."
  • 8 момента на Rustwo

    19 октомври 2017

    текст Виолета Иванова

    Обича празни скицници, 0.03мм тънкописци и автоматични моливи, а по графитите е запален още от училище, когато се мотае по разни странни места, единствено за да ги гледа. Докато не решава да започне сам да ги рисува.
  • 7 момента на Анелия Пашова

    12 октомври 2017

    текст Виолета Иванова

    Денят ѝ винаги тръгва добре, ако го започне с портокалов сок. Обича и спокойствието на планината, свободата от карането на колело, вълнението преди пътуване и очите на черното си куче.
  • 7 момента на Виктория Паева

    5 октомври 2017

    текст Виолета Иванова

    Чувството от непознатото я гъделичка приятно, затова стяга багажа за дълъг път при всяка възможност. Била е и в Индия, и в Мексико, но Патагония ще помни винаги – най‑малкото заради серията илюстрации, в които я е запечатала.
  • 7 момента на Радостина Панчева

    28 септември 2017

    текст Виолета Иванова

    Каца в Англия през 2014, за да учи графичен дизайн в Southhampton Solent – избор, за който в началото ѝ е криво ("Съжалявах, че не записах илюстрация"). Днес обаче си обича дизайна. И още живее на Острова с приятеля си и кучето Хюго, което я дърпа към парка всяка сутрин още в 5.
  • 8 момента на GRTS

    21 септември 2017

    текст Виолета Иванова

    Преди 2-3 години не си е представял да познава "най-яките български артисти" от личната си класация, а ето го сега – изпръсква флакони рамо до рамо с тях.
  • 8 момента на Аспарух Петров

    14 септември 2017

    текст Виолета Иванова

    На изхода от художествената гимназия си взима компютър и се запалва по стратегическите игрите, а нататък пътят му естествено стига до работа в телевизията.
  • 7 момента на Рада Люис

    7 септември 2017

    текст Виолета Иванова

    "Влизайки в тийнейджърска възраст, изрисувах стените на стаята си с голотии и страхотии. После се наложи да ги боядисам отгоре", започва историята си Рада, в чието изкуство днес полът, сексът и голото тяло са централни теми.
  • 7 момента на София Димитрова

    31 август 2017

    текст Виолета Иванова

    Обожава кучета, мечтае да има вана и се възхищава от способността на тялото и ума да се възстановяват. Ако не рисува, вероятно е някъде в планината, с колелото или заровена във фотоалбум или филм. Когато рисува пък, не може без слушалки, в които звучи предимно електрониката на Nosaj Thing, Джон Хопкинс, Макс Купър и Four Tet.
  • 7 момента на Христо Христов-Harp

    24 август 2017

    текст Виолета Иванова

    След "Обичам..." може да изрежда до утре – на сърце са му баскетболът (играл е 10 години), бънджито, гмуркането, високите скорости (особено върху мотор), родната Варна, бирата, добрата храна... И разнородното изкуство, разбира се.