• 7 момента на Мариана Сърбова

  25 август 2016

  текст Наталия Иванова

  В началото на август вдига ветроходни Платна за поредна изложба в Бургас, която допълва колекцията от лодки, вълни и морски зверове, съживени от ръцете й с размах от илюстрация до смесена техника. Изглежда неслучайно й казват Марс, а изстрелването й в арт космоса минава през диплома по архитектура от УАСГ, специализация по дизайн в Щутгарт и няколко награди за проекти в посока по-добра градска среда (включително от конкурса на Трансформатори за паметника 1300 години България).
 • 7 момента на Erase

  18 август 2016

  Сърца, пипала, корони, потъващи крайници, разтечени и нарязани на шайби образи – срещаме ги в сто различни конфигурации в портфолиото му в мрежата. Офлайн пък същите са пренесени със спрей върху къщи, офиси, трафопостове и дори един трамвай (последно го засякохме на Алабин и Витошка, ако ще се оглеждате). Иначе Erase е графити алтер егото на Георги Димитров – илюстратор и графичен дизайнер от студио FourPlus, където го намираме и днес, за да му връчим двойка празни страници.
 • 7 момента на Нели Друмева-Nely

  4 август 2016

  Слушалките ѝ обичайно излъчват рап, а тя пие литри кафе и мечтае за контрол над времето плюс неизчерпаема енергия. Е, би приела и една голяма маса, "понеже нямам и рисувам на пода". Иначе денонощията все не ѝ стигат и записва една или друга идея за после – и как не? В скицника си е събрала всичко от живопис през илюстрация и графика до калиграфия, а извън него оставя отпечатъка си и по зидове и човешки тела.
 • 7 момента на Катина Недева

  28 юли 2016

  Тя не просто рисува от хлапе – с родители художници боята направо тече във вените й. Дотолкова, че като тийнейджър събира четките и се мести от Свиленград в Пловдив, за да учи Графика в художествената гимназия.
 • 7 момента на Zdravolina

  21 юли 2016

  Пред закона е Здравка Будинова, но по-истински живее с името си на латиница. История зад него няма, "Zdravolinna просто винаги е била някъде там, вътре в мен".
 • 7 момента на Анета Иванова

  14 юли 2016

  Настроена е на арт мегахерци от хлапе – тръгва от блокчето и боичките, за да стигне до концептуалната фотография не много по-късно. Дългите експозиции постепенно прерастват в 2-3 преплетени кадъра, а днес експериментите й събират човешки профили с всичко от нежни венчелистчета до строги градски пейзажи, в които всеки вижда отражение на собствените си емоции.
 • 8 момента на Розалина Буркова

  7 юли 2016

  Преди шест години оставя мириса на липите и дните по джапанки в Стара Загора и заминава за Лондон – "без грам опит в рисуването и с 5% умения, за да правя точно това по цял ден и често цяла нощ". Сега всичко е наред – котките Суки и Чампа не допускат скука в домашното студио, което вади жестоки илюстрации, не за първи път попадащи върху страниците на списание.
 • 8 момента на Ина Бояджиева

  30 юни 2016

  Дебели животни, хубава бира и хора, които не пилеят живота си – ето три неща, на които лесно дава палец нагоре. Нататък изрежда също приятеля си ("най-странната котка-човек"), Prodigy (за които е летяла поне до другия край на Европа) и Дейвид Доран (страшен илюстратор, казва и Гугъл).
 • 7 момента на Деян Янев

  23 юни 2016

  Дотук се е разписал с над двайсет общи и дузина солови изложби, а покрай тях нещата му са пътували от София до Варна и от Виена до Париж (и не само). Това беше Я, да превъртим назад към А: Деян е второ поколение художник, така че бакалавър плюс магистър по живопис в НХА едва ли са повдигали спора "артист къща не храни" над семейната вечеря.
 • Адам фон Хафнер: Дизайнът ще спаси света

  16 юни 2016

  В родината на Малката русалка има една приказна организация, която иска да подобри всичко по суша и вода и привлича съмишленици с дизайнерска Нобелова награда. Името й е INDEX: Award, а целта – да примамва добрите играчи в отбора на дизайна, който решава проблеми.
 • 7 момента на Пламен Мотев-Mute

  16 юни 2016

  "Аз съм графичен дизайнер, който обича буквите, калиграфията, типографията, дигиталните илюстрации и колажите", въвежда ни инстаграмът, където събира всичко изброено (и то често в един квадрат). Прави го, скрит зад мълчаливото алтерего Mute, "което създава собствени светове, защото действителността му е доскучала".
 • Градусите на бетона

  9 юни 2016

  текст Емануела Иванова

  Четирима дизайнера от Скандинавия се приземяват за десет дни под тепетата на Пловдив, за да преобърнат на 180 градуса идеята за студения нрав на бетона и да го стоплят между пръстите си.
 • 13 момента на Чави Форнe

  9 юни 2016

  Среща се с графичния дизайн преди 17 години, когато приятел го моли да направи плакат за един концерт и да го разлепят из града – ето на кого трябва да кажем "Gracias", че днес работите на Чави стигат и до нас.
 • 7 момента на Денис Ангелов

  2 юни 2016

  "Татко е живописец, леля ми прави пачуърк играчки, а вуйчо ми е учител по изобразително изкуство" – още с второто си изречение прави излишен въпроса как е открил магията на празния лист.
 • 9 момента на Албена Лимони

  26 май 2016

  Въпреки киселия никнейм, твърди, че е спокоен и енергичен човек. Харесва й да лепи етикет "това го мога" върху още и още нови неща – така тръгва интересът й към буквите и калиграфията и желанието да създаде собствен шрифт (което вече се случва). В работно време прави дизайн на опаковки, а през останалото пълни личния си скицник с лица и истории в няколко думи – хайде, надникнете вътре.
 • 7 момента на Галина Василева

  19 май 2016

  Преди десетина години сменя родната Варна за София, за да учи анимация. Така и не завършва, но пък и не казва "чао" на дигиталните изкуства: първо става илюстратор, после попада в гейм индустрията, откъдето не смята да излиза скоро, а от време на време рисува и декори, рекламни илюстрации и книжни корици (като тази на Голяма риба от Даниел Уолъс).
 • 8 момента на Yo Vo

  12 май 2016

  Или Йовчо Горчев, но трудно ще видите това име извън паспорта му. Има дипломи по архитектура и филмово изкуство от Royal College of Art в Лондон, "които висят безцелно в рамки на стена като в американски филм, само че тапетът отзад е български".
 • 7 момента на Рафаила Райкова

  5 май 2016

  На 23 е, а вече има ред изложби и конкурси зад гърба си и рафт награди вкъщи. Учи Илюстрация, а отскоро залита и по комиксите, но преди да кажете, че двете са едно и също, подчертава: в графичния роман си сценарист и режисьор, не само художник.
 • 8 момента на Никола Николов

  28 април 2016

  Пие бира (по много), яде джънк (също по много) и е фен на Междузвездни войни (от хлапе), но днес, естествено, е тук заради друго. От 3-4 години е дизайнер в агенция BBDO и, според сметките ни, трябва да са го взели на 20 – сигурен знак, че дори насън рисува по-добре от нас.
 • 7 момента на Иглена Русева

  21 април 2016

  Тук обичайно вадим от сянката млади артисти с голям потенциал, но правилата се нарушават, щом си струва. Днес слагаме в рамка работа на фотограф с въображение-космос, но и със завиден опит – над 30 години.