• Земята на длан

  14 септември 2007

  текст Никола Шахпазов

  Ян Артюс-Бертан е световноизвестен френски фотограф, чиито изключителни снимки на градове и природни обекти в един момент са се оказали или на вашия десктоп, или на този на колегата. Но не е само това. Мосю Бертан е истински авантюрист – снима от хеликоптер или балон, а фотографиите му са свързани в една стройна еко концепция. Седмица преди прочутата му изложба Земята от високо да ни накара да въздишаме на Моста на влюбените до НДК, помолихме Ян да ни разкаже как вижда красотата и разрушението през обектива си. Ето как.
 • Вечният градинар

  3 август 2007

  текст Анелия Александрова, снимки Илиян Ружин

  Динко Господинов-Градинко най-после излиза на светло. Не че досега някъде се е крил – просто дойде време за първата му изложба, след като години наред цвилехме от възторг срещу суперизпипаните му илюстрации за Егоист и Едно. Срещаме се с Градинко в тайния Апартамент да разгледаме на място неговите Hamburger Mindscapes: Tripping on the City's Architecture. И да разберем за какво се бори тези дни.
 • По следите на изгубеното време

  20 юли 2007

  текст Анелия Александрова, снимки Илиян Ружин

  На визитката на фотографите оператори Борис Мисирков и Георги Богданов е отпечатан най-често задаваният към тандема въпрос “Как така работите заедно, кой точно снима?” Има и отговор: “Ами така, който се измори да държи камерата, просто я подава на другия. Измислете друг въпрос.” Измислихме. Питахме ги дали бъдещето наистина е светло и защо в трамвая няма място за изкуство. Всичко това по повод на новата им изложба, която сбъдва мечти.
 • Нова мода

  6 юли 2007

  текст Емил Христов, снимки Илиян Ружин

  Иван Асен 22 е необичайно място. Обявено е като среда за креативни концепти и действително гъмжи от концепции в развитие – в помещението, разположено на първия етаж, няколко деца, чийто точен брой не мога да хвана, щъкат между обемни бели рокли, облечени върху манекени, плексигласови сфери, висящи от тавана, и жени, пиещи шардоне. Докато чакам събеседничката си, не липсват желаещи да я представят – Нели Митева е завършила моден дизайн в Германия, където е прекарала повече от половината си живот. Печелила е куп награди и се радва на добро признание както в модните, така и в театралните среди. От няколко години се застоява по-задълго в България и с група приятели създава Бbrain Сstore Пproject, защото иска и тук да се случват съвременни и адекватни събития в изкуството. В момента работи и по друг амбициозен проект – модно изложение и конкурс за млади дизайнери. А ето я и нея да ни разкаже повече.
 • Мина пред обектива

  15 юни 2007

  текст Емил Христов, снимки Тодор Цветков за Ангел Коцев студио

  Много е странно да застанеш от другата страна на обектива, си мисля, докато гледам как Мина-Анхела Игнатова позира пред камерата на нашия фотограф. Жената, която стои срещу мен, наистина има завиден опит с камерите, а най-радващото е, че обича и да го споделя – с думи и снимки. И тъй като главната причина да се срещнем сега с нея е последната изложба с нейни фотографии, решихме да ги подплатим с думи...
 • Срещу стената

  4 май 2007

  текст Анелия Александрова, снимки Илиян Ружин

  Nast, Nassimo, Настера или Napalm Graffix са многото имена на един от най-сръчните с флакона графици по нашите земи. Винаги си крие лицето, виждате и на снимката?– не че прави нещо лошо, но за всеки случай. Иначе рисунките му на паметника пред НДК, някъде по подлезите, строежите и фасадите отдавна са по-шарената и красива страна на градския ни пейзаж. За феновете на стрийт арта голямата новина е, че вече е факт и първата бг книга с графити, познайте кой пак е виновен.