8 момента на Розалина Буркова

7 юли 2016
Преди шест години оставя мириса на липите и дните по джапанки в Стара Загора и заминава за Лондон – "без грам опит в рисуването и с 5% умения, за да правя точно това по цял ден и често цяла нощ". Сега всичко е наред – котките Суки и Чампа не допускат скука в домашното студио, което вади жестоки илюстрации, не за първи път попадащи върху страниците на списание.


Ако един A5 не ви стига, ви разбираме (а дори още не знаете, че на линковете долу доста от рисунките се движат!). Розалина приема поръчки за всякакви принтове, стига да се доверите на ръката й, а плановете й напред включват соло изложби, анимационни проекти и собствен арт колектив, който да хваща социални теми. Ще следим за това, сега на всички ни е време за вана.

Моментът, когато скицираш нещо набързо в метрото
Предпочитам автобуси, а тези с втори етаж са супер за наблюдение и вдъхновение. В тях и под душа са родилните ми отделения за идеи.

Моментът, когато плажът стана любимия ти герой

И за мен беше изненада, че толкова много ми се рисува вода. Активен човек съм, не мога да бездействам и само тя ми дава чувство на покой. Да се носиш по нея е като да правиш нещо, без да правиш нищо. С илюстрациите опитвам да пресъздам това усещане за утопично безгрижие.

Моментът, когато откриваш нова техника и не можеш да спреш да я ползваш
Всяка седмица. Често сутрин намацвам нещо набързо на парче хартия, после си викам "Какво за бога?", след час ми харесва спонтаността му, а след ден ми хрумва нещо ново от това. Инцидентният дизайн е голяма работа.

Моментът от живота на художника, за който никой не подозира
Аз поне много се радвам, когато някой ми сготви, защото с интересните проекти забравям да ям.

Моментът, когато по средата на рисунката решаваш, че идеята не струва
Оставям я и започвам нова. Не губя време за нещо, в което не вярвам. Обикновено обаче проблемът не е в идеята, а в композицията. Един гълъб може да се изобрази по милион начини, трудното е да намериш своя. Рисуването със затворени очи помага – ако намацаш едно петно и си кажеш "къде е гълъбът?", мозъкът сам намира форма, която му допада.

Моментът, в който разтваряш чисто нов скицник

Повече харесвам отделни парчета хартия. Можеш да ги разпръснеш, раздадеш, комбинираш, рамкираш, а скицниците ги мразя още от университета, заради напрежението всяка страница да е перфектна като в книга.

Моментът, за който до ден днешен те е срам да разказваш

Веднъж в молба за спонсорство, вместо art and design, написах, че се занимавам с fart and design. Твърде смешно е, за да ме е срам, макар че трябва.

Моментът посред нощ, когато си мислиш .....
Лягай си, и утре можеш да разглеждаш It’s Nice That.

Розалина Буркова е на rozalinaburkova.com и Instagram.com/thedrawingdoor

 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.