• Плейлистът на Ramsey Hercules

  12 октомври 2017

  текст и снимки Нaталия Иванова

  Срещаме се на метри от неговия магазин за винили Boogie Exchange и веднага се завъртаме около тях. Няма как – Йордан (a.k.a. Бирата, но най-вече Ramsey Hercules) е диджей с четвърт век опит от тук до Амстердам, човекът зад онлайн радиото boogie.fm, саксофонист на свободна практика и енциклопедия по музикални въпроси (само го пробвайте за нещо седемдесетарско). Поводите да говорим са много, но днес сме тук заради конкретен – началото на сезона в Ялта, който нарежда в календара си поредица от гранде диско партита с Рамзи и Discopigg Yoshida зад пулта. Първото от тях е на 14 октомври, а ако досега суперсилата на сетовете им ви е убягнала, пуснете си този плейлист и, както се въртите на стола си в офиса, има опасност да се изстреляте.
 • Балкански синдром

  28 септември 2017

  текст Никола Янев

  Месец преди концерта им в Арена Армеец на 27 октомври, босненските дъб/хип-хоп/ска миксолози Dubioza Kolektiv минаха през София за неочакван клубен лайв и още по-неочаквано изпълнение по средата на Витошка. Хващаме късмета за опашката и в същия ден се срещаме с диджея Брано Якубович и басиста Ведран Муягич за една бърза ракия, разговор за още безименния им нов албум и няколко люти псувни по посока на Доналд Тръмп и Слободан Милошевич.
 • Плейлистът на Иво Димчев

  21 септември 2017

  текст Наталия Иванова

  Успява да ни пусне малко музика от Виена, точно преди да дойде в Пловдив за One Dance Week с новия си групов пърформанс Скулптури. Оформя го по първия си студиен албум със същото име, но го раздвижва с хореография, за да избяга от стойката на микрофона. Не че се е застоявал дълго пред нея. Всъщност, не се е застоявал никъде – в биографията му има повече от 30 пърформанса в пространства за съвременно изкуство от Барселона и Берлин до Ню Йорк и Сао Пауло. Радваме се обаче, че можем да го видим и чуем често и тук. Ако сте го слушали на живо (или в YouTube), знаете защо е разплаквал публиката пред блока още от дете. Ако не – по наша молба Иво Димчев пуска и свои неща в този плейлист, което вече го прави задължителен.
 • Плейлистът на Руши

  17 август 2017

  текст Аника Томова снимка Лора Мушева

  Откакто го чухме отново лайв миналата есен (изваждайки късмет изобщо да хванем билет), си мислим какво ли чува той – не на сцената, а през времето, когато тя е тъмна. Стана лято, докато го попитаме лично, но точният момент е сега – седмица преди концерта му на Аполония (в същото музикално комбо с Иво Чалъков, Васил Вутев, Петър Съмналиев и страстните беквокалистки Елена Сиракова и Катя Кръстева).
 • Плейлистът на Николай и Руслан от Wrong Fest

  22 юни 2017

  текст Никола Шахпазов снимки Анелия Тодорова

  Неизбежно е. Всеки път с Николай и Руслан говорим за музика, но най-често става въпрос за парчетата, които звучат в техния Wrong Bar, групите, които са поканили за концерт в Mixtape 5 или пък какво подготвят за поредния Wrong Fest. Малко преди първия му епизод тази година в Маймунарника (следва и извънградски във Войнеговци през септември), разговорът ни с тях в един дъждовен следобед е малко по-различен – разхождаме ги напред-назад във времето, за да разберем на какво плачат, кого си пускат на две ракии и кой им казва лека нощ.
 • Нещата от живота: Патрисия Каас

  15 юни 2017

  текст Нaталия Иванова

  Когато вдига слушалката от другата страна, Патрисия Каас е в чешки хотел и тази вечер ѝ предстои концерт. Гласът ѝ е плътен и нисък, както докато пее, а ние неволно си представяме как всичко оттатък е черно-бяло и ей сега няколко акорда ще се измъкнат от пианото в стаята.
 • Плейлистът на Китодар Тодоров

  13 април 2017

  текст Емануела Иванова снимка Анелия Тодорова

  Наскоро нахлухме в Петък точно в пет, за да вкараме бърз хумор в дългия си следобед с двата сезона на шоуто в YouTube. Така попаднахме на Обръщение към нацията – видео, което пренасочва към Indiegogo кампания с отворена касичка за сезон три.
 • Плейлистът на феновете: Oddisee

  30 март 2017

  Още сричаме името му, но това е за да се научим как да го крещим до 7 април. Тогава американският рапър и продуцент завива към Sofia Live Club с турнето си Beneath The Surface, а ние вадим четири наши момчета от фен зоната на концерта и ги питаме защо и с какво Oddisee е топ, дори без да го въртят в "дискотечниците".
 • В джубоска на Скот Брадли

  23 март 2017

  текст Емануела Иванова

  Музикалната му машина действа в YouTube от 2009, но трупа сърца от 2012, когато пуска за първи път A Motown Tribute to Nickelback – микс от рок хитове на канадската банда, превърнати в аренби от 60-те.
 • Да чуеш сърцето на Моцарт

  16 март 2017

  текст Емануела Иванова снимка Добрин Кашавелов

  Всички го питат за астероида, който носи фамилията му на 250 милиона километра от тук. Траекторията на Йордан Камджалов във вселената на музиката обаче е далеч по-интересна. Главният диригент в културния център Хайделберг – с пазено място пред топ оркестри от Берлин до Токио – сега вдига палката си у нас за Мистерия на безсмъртието, сочейки дълбоко навътре към сърцето на Моцарт.
 • Истории от върха на лъка

  23 февруари 2017

  текст Емануела Иванова

  Ако емоциите на милиони играят по цигулката ти, можеш да владееш света. Но защо да го правиш, щом цялото кълбо вече ти е "вкъщи"?! Така спорим със себе си след разговор с Ара Маликян – ливанецът с испански паспорт, който ще се разхожда и на българска земя на 28 февруари.
 • Гената: Портрет на бийта като млад

  23 февруари 2017

  текст Нaталия Иванова снимка Теодор Фичев

  Преди точно три години Евгени Енчев и останалите от So Called Crew взимат едно мазе в Борово (където някога се запознават) и започват да леят бетона на първото си студио. Да правят хип-хоп заедно е почти като строеж – един слага основата, друг подравнява, трети реди нагоре, докато накрая някой влиза и казва "получило се е страхотно".
 • На парти с парижанин

  16 февруари 2017

  текст Виолета Иванова снимки Мануел Обадиа-Уилис

  Вдига слушалката с "Ще трябва да извините пресипналия ми глас, май съм болен", а в следващите 50 минути изпуска и две-три прозявки по скайп линията Париж-София. Не го приемаме лично, знаем къде е бил допреди малко – на резидентския пост в клуб Concrete, който лежи на брега на Сена и почти никога не спи.
 • Запознай се с Her

  9 февруари 2017

  текст Емануела Иванова

  Когато се свързваме с Her, слушалката вдигат двама мъже – французите Симон и Виктор, които обличат любовта си към жените в музика, способна направо да ти свали дрехите.
 • Плейлистът на Stereofox

  12 януари 2017

  текст Наталия Иванова

  Сменяме вече четвърти календар, откакто Иво взима решение с новогодишен нрав – да не работи като улегнал икономист, а да използва ноу-хау от миналото си за професия с по-широка яка. Опитът му като барабанист в рок банда, водещ на радиопредаване и автор в блог води до идеята "сайт за музика", а приятели веднага дават рамо (прерийната лисица от логото, например, е опитомена от илюстратора Гергана Станчева). По средата на скайп моста Берлин-София днес се срещаме заради резултата: Stereofox e музикална онлайн платформа "за хора с отворен вкус".
 • Плейлистът на 2016

  21 декември 2016

  "Можем да бъдем герои, завинаги. Какво ще кажеш?" Безкрайният лууп с Heroes на Дейвид Боуи още върти главите ни – 12 месеца, след като годината ни пусна по нанадолнището си.
 • Плейлистът на Стругаре

  24 ноември 2016

  Текст Никола Шахпазов снимка Яна Лозева

  Той е софийски поет-революционер, който предпочита да стои встрани от хип-хоп клишетата – заменя ги с експериментален звук и една много, ама много особена поезия, някъде по средата между споукън уърд естетиката и класическия рап.
 • Нещата от живота: Йоко

  17 ноември 2016

  текст Емануела Иванова снимка Анелия Тодорова

  Спира да бъде Йоана още в първия си ден на Земята, когато баща ѝ я съкращава до тези четири щастливи букви. Днес те са бонус към най-големия късмет на света, който комбинира със здрава работа, за да подпише две рап банди, а от август насам – и визитката "мениджър събития в Mixtape 5".
 • Вечният пътешественик

  27 октомври 2016

  текст Никола Шахпазов

  Азам Али пътува постоянно, но не с огромната раница на гърба и картата на далечни места в джоба. Родена е в Иран, израснала е в Индия и САЩ, а в песните ѝ се събират и разбират персийска поезия, турски фолклор, индийски мотиви и западноевропейска средновековна музика.
 • Поетическа коректност

  20 октомври 2016

  текст Никола Шахпазов снимка Geordie Wood

  Да говориш със Соул Уилямс е особено преживяване. Бързо разбираш, че рапърът-поет-хип-хоп-активист не е само истински ерудит (за което си подготвен), но и тотален познавач на английския език с речник от ултимативните един милион думи.