• Плейлистът на Борислав Димитров - Бобо

  16 юли 2015

  текст Данислава Делчева, снимки Нели Куртева

  Той е рядка птица. Рапър с музикално образование и талант не само в реденето – Бобо пише текстове и композира топ парчета за нашия плейлист. Обича съвместната работа (с Графа, Redman, Тони Зен), но никога не занемарява своята банда Bobo&TheGang (която пуска първия си албум на есен) и соло музиката си (чакаме самостоятелната му тава от 10 години, но още се пече). Хващаме го малко преди да замине към морето с D2, с които имат и топъл нов сингъл – Заедно с Лора Караджова. Много имена изредихме, но днес ни интересува само едно – Бобо & песните, които го карат да настръхва, да плаче и да гори.
 • .
 • Плейлистът на Ясен Козев

  9 юли 2015

  текст Данислава Делчева

  Завършил е кларинет и камерна музика, но знае как се прави поп и за стадион. Помним го от електро етно групата Булгаро, преди да си намери мястото в студио Модул, където заедно с Крум Георгиев композират песни от 12 години (и тъкмо извадиха Всеки ден на Орлин Павлов). В същото време Ясен Козев е председател на Музикаутор и почти няма свободна минута. Вмъкваме се по чорапи между две срещи, за да отворим личната му кутия с важни нотни листа, плочи и песни и разбираме, че трудно помни имена, но усещанията не забравя никога.
 • Плейлистът на Мила Роберт

  2 юли 2015

  текст Данислава Делчева, снимки Ралица Димитрова

  Тя е почти на 19, спонтанна и изненадваща като лятна буря (макар че тук би предпочела да пише нещо по-хард, като зимна вихрушка например). Току-що излиза от фотографското училище и се е запътила към НАТФИЗ, като не смята да оставя китарата и пеенето. В тази роля я познаваме – Мила свири по улици и клубове, като често затопля сцената за Остава и Babyface Clan. Срещаме я дни след концерта й на Малкия сезон в Сфумато и, докато чакаме следващото включване, пускаме личния й плейлист – с песни и истории, сред които и важна информация за това как звъни телефонът на Ваня Щерева.
 • Плейлистът на Божидар Василев - TromBobby

  25 юни 2015

  текст Данислава Делчева, снимки Ралица Димитрова

  Trombobby обича джаз и свири на тромбон – в Southwick и Dayo. Първата група в момента записва албума си Елементарна теория, а втората ще подгрява Рой Харгрув на A to JazZ на 3 юли. Завършваме календара на Божидар с партито в Backyard, където ще пуска в събота, и продължаваме към песните, които са се запечатали в личния му плейлист. Защото за един музикант няма нищо по-разголващо от парчетата, които звучат в главата му, откакто се помни. Заредете Youtube, започваме.
 • Jazz Do It

  18 юни 2015

  Тя се казва Джаз, Джаз Мино. По професия е бъскър – така на Острова наричат уличните музиканти, които покачват нивата на артистизъм в лондонските квартали Сохо, Камдън Таун и Шордич. Новината е, че в края на месеца девет бъскъри ще преместят работното си място в София – от 29 юни до 7 юли за Sofia Welcomes the Streets of London на Beefeater. И Джаз е сред тях. За историята є знаем, че финансира сама първия си сингъл The Dorkiness in You с гигове в лондонското метро, остава да чуем какво я кара да смени пианото с укулеле и защо понякога горещият шоколад е по-ценен от парите.
 • Нещата от живота: Бора Докле

  11 юни 2015

  текст и снимки Севда Семер

  Има едни ей такива пронизващи очи, с които те печели още преди да чуеш как пее. Идва в България преди години, за да свири на цигулка, но днес я срещаме на покрива на бар Badu, който отваря с Оля Михайлова, и няколко дни преди лайв на Bora Dokle Project. На групата от петима, които свирят авторски аренби и соул, им предстоят албум и клип, а на бара – да заработи постоянно. Сега действа само за събития – моноспектакли, акустични концерти и игра на Монополи в неделя (програмата е най-долу). В тази въртележка хващаме Боряна Докле страшно спокойна и готова да говори за нещата от живота си – но само след като пет минути се извинява за закъснението си от три. Няма грижи, да видим какво друго е важно за нея освен точността.
 • Танцът на палката

  11 юни 2015

  За Любка Биаджони винаги говорим с респект. Защото е баронеса Цу Гутенберг и защото е диригент от висок европейски ранг с лична мисия да популяризира културата и музикалния ни талант по света.
 • Как ще ги стигнем...шотландците

  30 април 2015

  текст Михаил Стефанов

  Всеки знае каква сила е гайдата във фолклорната музика. Но някой да е слушал версия с този инструмент на онова парче от Титаник да речем?
 • Нещата от живота: Виктор Чучков

  26 март 2015

  текст Ирина Димова снимки Ралица Димитрова

  Често го наричат половината от Чучков Брадърс – продуцентската къща за кино и реклама, която движат с брат му Борислав. "Много хора си мислят, че продуцентът е един чичко, който дава пари, а ние всъщност сме едни чичковци, които измислят проектите, намират им финансиране, реализират ги и ги разпространяват", обяснява Виктор Чучков-син. Преди 4 години с Тилт ни показа и как се режисира хубав български филм, а сега се готви да снима 18% сиво по книгата на Захари Карабашлиев. Толкова по работа за днес. Срещаме се с Виктор, за да си говорим за нещата, които обича и живота в града, който е избрал пред Рим, Берлин и Ню Йорк.
 • After 4

  26 март 2015

  Нов соло албум, турне, още един нов албум с JP3, още едно турне. Покрай това Живко Петров не излиза от студиото, но намерихме друг начин да говорим за него и музиката му – през четирима от най-близките му хора. Не са четирима, защото тази цифра е важна за нас, а защото е важна за него. Слушайте...
 • Светът е за двама

  5 март 2015

  текст Ирина Димова снимки Ралица Димитрова

  Те често не летят в един самолет, но имат един дом. Понякога работата ги разделя, но любовта винаги ги събира. Когато се срещаме с Рейчъл Роу и Страхил Велчев а.к.а. DJ KiNk, една песен звучи в главите на всички – нейната Горещо студено, посветена на него.
 • Внимание, хапе!

  26 февруари 2015

  текст Владимира Николова

  Свирят заедно не от вчера, но преди дни извадиха заека от шапката – новият сингъл Cash с видео от Руши Видинлиев. След десетото натискане на repeat дойдохме в студиото им да видим как APE|MЕN създават магията.
 • На сладки приказки

  12 февруари 2015

  текст Евелина Иванова

  В Скопие го знаят от долните до горните квартали. И често го цитират. Бум-Бам, Дими-Джам, Да полетам вече се припяват и в София, след като Марко Маринковик а.к.а Слаткаристика беше тук за първи път миналата година и изпя акапелно няколко силни парчета с неприлични имена. В хип-хопа му е така – истината е скарана с цензурата, а сюжетите са здраво вързани с живота. Дни преди да дойде пак насам го питаме сладко ли е да си първи в македонския хип-хоп (и да се събуждаш до Мис Македония).
 • Да повярваш на FINK

  22 януари 2015

  текст Данислава Делчева

  Музикалната му траектория е кръг: китара – декове – китара. Британецът Fink (или Фин Гийнол по паспорт) минава през техното, за да извади след това страхотен микс от инди рок, блус, дъб и фолк. Последният му албум – Hard Believer, вече тече по тънките кабели към ушите (и душите) ни, а на 2 февруари ще го чуем и на живо в Sofia Live Club. Фин идва тук с групата си, но седна сам пред лаптопа да обсъдим скачането в дълбокото, слабите оценки, квантовата физика и музиката като татуировка. Уж сериозни работи, а отдавна не сме се забавлявали така!
 • Нищо фалшиво!

  15 януари 2015

  текст Севда Семер, снимки Ралица Димитрова

  Ако някой не е гледал Fake Fruits, вероятно е извън мрежата. Което е невероятно.
  Jeremy? вече бяха привлекли вниманието с добрите си лайфове, но с това парче сложиха удивителната. Ужасно е да кажем "не може да е българско", но си го казахме.
  Те са групата, за която в момента всички се ослушват. Уверихме се лично, че на живо удрят като звукова вълна – бяхме в Терминал 1 на 31 декември, когато закриха 2014, както и турнето си през 10 български града. Остана да ги поканим на чаша вода (извинете, Bushmill’s Brothers, но е 3 следобед). В един от любимите клубове на Ерсин Мустафов, Ташо Колев, Росен Ватев и Емо Бонев си говорим за мириса на рокендрола, какво е да му се отдадеш изцяло и кога София ще настигне Лондон.
 • Re: Райна Кабаиванска

  4 декември 2014

  За да опознаем учителя, изпитахме учениците му. Седмица преди благотворителния концерт за 80-годишнината на Райна Кабаиванска, се свързахме с някои от най-успешните гласове под крилото й, които ще слушаме на 18 декември – Андреа Каре, Вероника Симеони, Мария Радоева, Витория Йео, Костадин Мечков, Антон Марков и Анаис Мехиас. Ето какво научихме за най‑харизматичното сопрано оттук до Ла Скала.
 • Многостранният

  27 ноември 2014

  текст Евелина Иванова, снимки Ралица Димитрова

  Сърбин с шведски паспорт, който прави рок на български. Уау! Робърт Уау, ако трябва да сме точни.
 • Виновна е луната...

  13 ноември 2014

  текст Михаил Стефанов снимки Елена Ненкова

  Вярва в щастливия край, но не се връзва лесно на приказки за луната и звездите. Умее да върти огън, но не и да става бързо от леглото. Учи тонрежисура и знае всички песни на Ъпсурт наизуст. Нищо чудно в момента и те да припяват Като на сън. Парчето е на няколко дни, а Мария Драгнева – само на 22. Първи соло проект с хипнотично видео и микс от ретро носталгия и модерен поп – колко да не сме впечатлени!
 • Среща пред блока с Мартен

  16 октомври 2014

  Не излиза без слушалки и кожена чанта, отказал е цветята върху дрехите, но не и върху кожата и жонглира с няколко професии: диджей, радио и тв водещ, създател на модна линия, самурай... Последната му работа е да записва – саундтракът на София и нов албум с клубна музика. А, и да сменя памперси.
 • Ясни дни

  9 октомври 2014

  снимки Ирина Димова

  Само от две седмици слуша k-pop, но от години селектира музика и е част от нощния живот на София. На дневна светлина пък прави илюстрации, картини, дизайн за интериор и дори тапети, ако някой си поръча. Ясен Згуровски е български артист с руски паспорт, който напоследък е зает с какво ли не и къде ли не. Отгледан с безплатните уроци за живота от старата пловдивска бохема, той е шареното дете на възможната наша поп култура.