Плейлистът на Радослав Чичев13 октомври 2016 текст Наталия Иванова снимка Светослав Тодоров
"Не съм много словоохотлив" не е първото нещо, което очакваме да чуем от поет, драматург, меломан и радиоводещ. Един от гласовете на Аларма и Артефир по БНР обаче ни посреща точно така, затова намаляваме звука на собственото си любопитство и хващаме неговата честота.


Ако се зачетете в някоя от стихосбирките му (последната, със заглавие 5.6, още е топла по рафтовете), веднага ще разберете, че на Радослав Чичев наистина му стигат малко думи, за да каже много съществени неща. Сглобяваме заедно плейлиста му по същия лаконичен начин, а докато минаваме от предаванията на Кембълът към филма Великата красота усещаме, че го опознаваме по най-хубавия начин – на принципа "кажи ми каква е музиката ти, за да ти кажа какъв си".

Песента, с която би започвал всяко свое предаване
A. E. Bizottság – MilarepaverzióРадвам се, че сам избирам музиката, която пускам. Винаги започвам с различна песен, в зависимост от темата или пък настроението ми. Имаше обаче един период, в който постоянно тръгвах с Milarepaverzió. Помня тази група от радиопредаванията на Кембълът, с които израснах. Бях на 12, когато го чух да води за първи път и оттогава чаках с нетърпение петъците, за да си го пусна отново. Имаше нощни предавания, които бяха страхотни – канеше писатели и музиканти като Петър Чухов, Емил Вълев. От Кембълът чух за първи път и групите Кино, Kraftwerk, Art of Noise, а правеше и тематични предавания – от страшни до смешни. Така се зароди и моята любов към радиото.

Песента, която ти се иска да беше композирал
Нова Генерация – Черно танго


Като малък слушах Нова генерация страшно много – до такава степен, че се бяха превърнали в част от мен. Дори нямаше нужда да излизат от уокмена ми – по това време целият ми свят преминаваше през призмата на музиката и текстовете им.

Песента, която звучи като хубава поезия

David Lang – I LieМузиката на Дейвид Ланг ми действа точно като поезия, но не мога да кажа защо, просто така се чувствам. За първи път разбрах за него от Великата красота на Паоло Сорентино и много се впечатлих. Сега, когато го слушам, въображението ми непрестанно препуска, както ми се случва и докато пиша. Иначе за мен музиката и поезията, колкото и да са свързани, са съвсем различни изкуства – и като преживяване, и като живот. Със сигурност не мога без музика, докато без поезия бих могъл.

Песента, от която настръхна на живо
Babyface Clan – AllНастръхвал съм на много парчета, но си спомням много ясно един конкретен концерт на Babyface Clan в О!Шипка някъде през 2001. Тогава не само настръхнах, а направо се изстрелях в стратосферата.

Песента, която те е вдъхновявала да пишеш
Gotham Lullaby – Meredith MonkВъв втората си книга, Сърцето на ловеца е лисица, имам една Квазипоема, която е писана, докато слушах тази песен. Превъртал съм я стотици пъти, много често един след друг. И сега, като я чуя, се пренасям някъде другаде.

Песента, по която би написал пиеса

Tchaikovsky – Symphony No. 6 in B minor, Op. 74 'Pathétique', II. Allegro con graziaМоже би няма да е просто песен, а нещо по-голямо – например Патетична симфония на Чайковски. Когато я чух за първи път в зала България, беше истинско вълшебство. Струва ми се обаче, че думите биха променили много нещата и вече няма да е същото.

Песента, с която започва филм за живота ти
КИНО – Хочу перемен


Например с Atmosphere на Joy Division или пък с Fifteen Feet оf Pure White Snow на Ник Кейв – може би защото и на двете песни страшно много съм танцувал. Но понеже все пак говорим за кино, не мога да не посоча Хочу перемен. Не съм сигурен обаче дали изобщо искам да има филм за живота ми. По-скоро бих предпочел радиопредаване – така ще може да се пуска повече музика.

Песента, която никога няма да ти омръзне
Roger Waters – It's a MiracleМоже би я чух, когато бях в четвърти или пети клас и изключително ме впечатли. Тогава изобщо не разбирах текста и доста дълго време си представях разни неща, които – както стана ясно впоследствие – нямат никаква връзка с реалността. Няма да се учудя, ако се окаже, че съм я слушал дори хиляди пъти, а и едни от най-ценните мигове в живота ми са свързани с нея.

Песента, която ти напомня за любимото място
Edward Sharpe & The Magnetic Zeros – HomeЕдно от любимите ми места е Камен бряг. Нищо не може да се сравни с него – сурово и красиво, дивотия до шия. Щурци, птици, вятър, много вятър, море, много море и звезди колкото си искаш. И луните са много – пълни, слаби, липсващи. С една дума – живот.

Песента, която е саундтрак на София
Клас – Госпожа ЕмилияОбичам пустата София, с летните празни и слънчеви улици. Тихата София. Тайната София. Госпожа Емилия знае!


Радослав води Аларма всеки понеделник от 21:30 по програма Христо Ботев на БНР


На 15 октомври от 19:00 участва в хепънинг в бившето кино Космос в Пловдив с фотографския си проект Мандрата небесна

 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.