Кабаре в Операта

Кабаре в Операта
оперета
Режисьор: Мортен Роесен
Диригенти: Никола Мак Робъртс, Фредерике Киингле
Сценограф: Златна Михайлова
Хореограф: Ромина Славова
С: Нели Нечева, Елена Мишинов, Ивайло Йовчев, Игнат Желев, Мехмет  Бурхание, Едуин Кей, Мартин Начев, Тереза Бракалова, Лора Монева-Георгиева, Милко Михайлов, Николай Моцов, Емилия Джурова, Иван Кабамитов, Петър Янкулов, Маргарита Ташева, Оркестър на Държавна опера Стара Загора
Спектакълът представя камерните опери Седемте смъртни гряха и Махагони от Курт Вайл и Напред и назад от Паул Хиндемит.


За Седемте смъртни гряха композиторът Курт Вайл си сътрудничи с драматурга Бертолд Брехт, който пише либретото на тази „опера-балет“. В нея главната героиня Анна е представена с две изпълнителки – певица (показваща външните черти на героинята) и танцьорка (олицетворение на вътрешния ѝ характер). Творбата разказва историята на момиче, което напуска дома си, за да търси работа в големите американски градове, надявайки се да спечели достатъчно пари, за да може семейството ѝ да си построи къща на брега на река Мисисипи. По пътя тя се „изкушава“ от всеки един от седемте библейски грехове.

Малката Махагони
е продуцирана за първи път на един нов немски Фестивал за камерна музика в Баден-Баден през 1927 и е под режисурата на самия Брехт. Творбата е кратка епична пиеса, която прави изводи за неустоимия упадък на съществуващия социален ред.

Напред и назад е опера-скеч с автор Паул Хиндемит. Композиторът я пише за колекцията от оперни миниатюри, представени на въпросния музикален фестивал в Баден-Баден. Творбата трае само  12 минути. Действието, като в един дяволски палиндром, се развива напред и след това отзад-напред. Разгръща се трагедия, която  включва ревност, убийство и самоубийство. Всичко това се повтаря и в обратен ред и така творбата завършва с щастлив край.


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.