Международен куклен фестивал Златният делфин 2014

Международен куклен фестивал Златният делфин 2014


1 - 7 октомври 2014
От 1 до 7 октомври Варна ще бъде център на кукленото театрално изкуство и домакин на шестнадесетото издание на най-стария международен фестивал за куклено изкуство в България Златният Делфин.


Утвърдени трупи от девет страни ще се представят със свои куклени театри. Това са Корея, Гърция, Франция, Португалия, Испания, Грузия, Италия и Израел. От българска страна със свои представления ще се представят Столичният куклен театър, Държавните куклени театри на Сливен, Видин, Бургас, Пловдив, Ателие 313 и домакините от Държавен куклен театър Варна.
Селектираните 15 трупи ще се състезават за голямата награда - статуетката Златният Делфин, която се връчва в две категории – за спектакли за деца и за спектакли за възрастни. Спектаклите от програмата на фестивала ще се играят на четири сцени в града - Куклен театър, Драматичен театър Стоян Бъчваров - сцена Филиал, Градска художествена галерия и Grand Mall Varna.
Тази година кукленият фестивал ще почете 450-годишнината от рождението на Шекспир. Три спектакъла идват с това посвещение – френско-испанската копродукция на Aрп aн Перигор и Ла Мар де МарионетасДъщерята на Шекспир разказва своя сън в лятна нощ ;постановката на Държавен куклен и младежки театър – Батуми, Грузия – Цветна мъгла на морския бряг по мотиви от Ромео и Жулиета и спектакъла на Столичен куклен театър – Бурята.
В рамките на фестивала ще бъде почетен още един голям творец. В чест на 125-годишнината от рождението на Чарли Чаплин, Културна асоциация Умбри-А Кончерто и Били Брас Бенд от Перуджа, Италия, ще изнесат на сцената на Държавния куклен театър Варна филм-концерта Чарли с концертно изпълнение на музиката от филмите Тихата улица и Авантюристът. Атрактивният музикален спектакъл ще може да бъде гледан преди връчването на наградите на 6 октомври и в последния фестивален ден – на 7 октомври от 19:00.

 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.