20-и Международен театрален фестивал Варненско лято

20-и Международен театрален фестивал Варненско лято


1 - 12 юни 2012
Най-добрите заглавия от родния и чуждия афиш ще видят зрителите по време на юбилейното издание на Международния театрален фестивал Варненско лято 2012.


Той ще се проведе в дните от 1 до 12 юни под мотото ZOOM . Идеята на мотото е публиката и критиците да се вгледат под лупа в онова, което прави театърът днес, с новите си модерни измерения и в същото време останал подвластен на традицията в това велико изкуство.
Фестивалът ще бъде открит с постановката на Народния театър Иван Вазов - Рицар на Светия Дух  с режисьор Маргарита Младенова. Честта да закрие фестивала пък ще има отличената с 3 награди ИКАР пиеса на домакините Ричард III.
Селекционерът на фестивала доц. Венета Дойчева е подбрала 8 български и 7 чужди заглавия в афиша. От българските постановки се открояват моноспектакълът на Мая Новоселска Едно малко радио ( Сатиричeн театър - София), както и Куклен дом от Ибсен, реализация на режисьора Крис Шарков и Драматичен театър Пловдив. По авторски текст на Георги Тенев и Иван Добчев е спектакълът Завръщане във Витенберг на Театрална работилница Сфумато.
В чуждия афиш за първи път ще видим танцов театър на Раймунд Хог от Германия и британеца Джонатан Бъроуз. Бургтеатър от Виена пък ще се представи с модерна версия на Дориан Грей. С интерес се чака и постановката на Академичния драматичен театър от Саратов Грозният, дело на българския режисьор Явор Гърдев. Специален акцент в програмата е и сателитната прожекция на Кралския театър на Великобритания.  Зрителите ще могат да гледат постановката Франкенщайн с режисьор Дани Бойл.
По традиция богата е и съпътстващата програма на феста. Предвидени са концерти с участието на камерния оркестър на Варненската филхармония с диригент Ганчо Ганчев, изпълнения на Стефан Вълдобрев, Елица и Стунджи, Анатолий Вапиров и други.

 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.