• Нощ на театрите

  15 - 16 ноември 2014
  150+. Това е числото, което показва мащаба на Нощта на театрите в София следващата седмица. Толкова постановки, пърформанси, изложби и други събития със сценичен заряд ще обхванат града като горски пожар на 15 ноември. Ще бъдат засегнати още десет града в страната, които също ще се влеят в общоевропейската театрална нощ (с начало през деня, името е камуфлаж). Няма как да покажем цялата колекция, така че се спасяваме с кратка селекция – защото помага и защото знаем, че когато искаш да си навсякъде, накрая отиваш никъде.
 • ACT Фестивал за свободен театър

  16 - 19 октомври 2014
  София отново ще бъде арена на свободния театър между 16 и 19 октомври. ACT Фестивал за свободен театър ще примами любителите на независимия театър за четвърти пореден път. Фестивалът е част от IETM Sofia 2014 - Международна среща за независими изкуства.
 • НE фест

  15 - 30 септември 2014
  Въпреки категоричното отрицание в наименованието си, авангардният софийски НЕ фест, който дебютира миналата година като арена на независимо експериментално изкуство от цял свят, се завръща с второ издание и още по-категоричен апел за сливане на границите между отделните жанрове и свобода на творческия процес.
 • Малък сезон 2014

  27 юни 2014 - 6 юли 2014
  Време е за Малкия сезон в Театрална формация Сфумато! За пореден път ще станем свидетели на много театрална акции, ателиета и пърформанси!
 • Опера в парка [2014]

  4 - 27 юли 2014
  Фестивалът Опера в парка търпеливо изчака настъпването на истинското лято. Тази година от 4 до 27 юли поредица класически заглавия за малки и големи ще населят с образи и музика парка на Националната военна академия Г.С.Раковски.
 • 25 години свобода

  12 - 15 юни 2014
  Свободата и сладка. И трудна. Пристигна тук преди 25 години и все още не успяваме истински да я прегърнем, а още по-малко – да я обуздаем. Този месец обаче е време за малък, но пък изпълнен с много поезия, музика и разговори празник на свободата в Полския институт, Чешкия културен център, Софийския университет и Борисовата градина. Празник на свободата от авторитаризма и комунизма, чийто призрак твърде дълго броди из Източна Европа.
 • Дома Арт Фест 2014

  30 май 2014 - 8 юни 2014
  В съвременна Русия се случват доста повече неща, отколкото виждаме по новинарските емисии – доказателствата ви очакват във второто издание на международния фестивал Дома арт фест (30 май – 8 юни), фокусирал се тази година върху популяризирането на утвърдени и млади руски артисти от областта на визуалните изкуства.
 • София моно 2014

  16 - 22 юни 2014
  Имаме особен афинитет към моноспектаклите – още от времето, когато Мариус Куркински ни изумяваше с многобройните си въплъщения в култовата постановка Дамата с кученцето. С годините соло представленията се нароиха, а с тях в столичния културен живот се отвори нова ниша. Фестивалът София моно (16-22 юни) я запълва вече четири години – с най добрите образци в жанра и сцена под откритото небе в парка на Военната академия.
 • Световен театър в София 2014

  1 - 6 юни 2014
  Фестивалът Световен театър в София (1-6 юни) е кратък, но вълнуващ, а също така – кръвно свързан с доста по-големия и известен театрален фест Варненско лято (тази година се случва в морската столица между 1 и 11 юни). И въпреки че в София ще гледаме само четири продукции (от Полша, Италия, Словения и САЩ), всяка от тях ни се струва доволно интересна. Ето защо.
 • София Хартиен Арт Фест 2014

  30 април 2014 - 30 май 2014
  Изкуството на хартията се завръща в столицата с поредица от събития, обединени под мотото Сподели идеи - с една дума София Хартиен Арт Фест 2014.
 • Лаборатория NEDRAma-international

  24 - 30 май 2014
  Център за дебат и култура Червената къща представя за поредна година фестивала за документален театър и пърформанс на лаборатория NEDRAma-international.
 • Шекспирови дни

  23 - 29 април 2014
  Всяка година в края на април целият свят обръща взор към малкото британско градче Страдфорд на Ейвън – роден (и лобен) дом на великия Уилям Шекспир, чийто 450-и рожден ден отбелязваме тържествено тази седмица.
 • 100 години Борис Христов

  17 април 2014 - 29 юни 2014
  Наричат го Царят на басите, а в историята името му се споменава единствено с възторг. Тази година се навършват 100 години от рождението на големия оперен певец Борис Христов и по повода по света и у нас се случват поредица чествания, конференции, изложби, прожекции и не на последно място концерти, които припомнят една забележителна и славна сценична кариера.
 • Антистатик 2014

  7 - 13 април 2014
  Съвременното сценично изкуство отдавна има своя ниша и публика у нас, благодарение на фестивала Антистатик, чието седмо издание по традиция ни среща с новите революционни течения в световния танц и пърформанс.
  В рамките на една седмица фестивалът ще се проведе в пространствата на Център за култура и дебат Червената къща и Театрална работилница Сфумато, като този път ще превземе дори и един от столичните молове.
 • Sofia Dance Week 2013

  5 - 19 октомври 2013
  Животът вероятно не е партито, на което мнозина от нас са очаквали да попаднат. Но така или иначе сме тук, най-добре да потанцуваме (метафорично) или пък да се полюбуваме на онези, превърнали танца в свой живот (съвсем буквално). Първото оставяме във вашите ръце, а за второто препоръчваме шестото издание на Sofia Dance Week, което ще се случи между 5 и 19 октомври, при това - по-богато от всякога.
 • Панаир на младите 2013

  30 септември 2013 - 6 октомври 2013
  Поредният Панаир на младите дава предимство на извънстоличните постановки. Под мотото Срещу стената, фестивалът започва с Кавказкият тебеширен кръг на младите от НАТФИЗ, а финалната поанта поставят гарбовските актьори с класиката Ромео и Жулиета.
 • Нощ на театрите

  14 септември 2013
  Човеците са измайсторили свят в света, в който лесно да обсъждат чувства и да бягат от тревоги. На този свят са посветени десетки вечери (от наша страна) и безбройни усилия (от страна на актьорите), а сега – и едно денонощие. Говорим за театър, разбира се. И за неговата първа нощ в София. Нощта на театрите ще се разположи из целия 14 септември – от неговата късна утрин, чак до късния му мрак.
 • София моно 2013

  16 - 20 юли 2013
  Всяко театрално представление е като призрак – живее, развлича, разчувства, а сетне изчезва. Душите на много спектакли витаят из простора на парка на Военната академия, няколко обаче можете да зърнете от плът и кръв на тазгодишния фестивал София моно (16-20 юли). Камен Донев, Мая Новоселска, Димитър Живков и Ивана Папазова ще озаряват сцената насред парка, а Вечерницата (началният час на моноспектаклите е 21:00) ще грее ярко на небето над вас.
 • Малък сезон 2013

  26 юни 2013 - 5 юли 2013
  В тези слънчеви, макар и размирни времена, изкуството продължава да напира, напомняйки за съществуването си. Малкият сезон на Сфумато предлага десетдневна солидна доза от него във всевъзможните му форми - представления, пърформанси, музика, изложби и дискусии. Обединяващата тема е изгубената човечност, а голямата надежда - нейното завръщане.
 • Опера в парка 2013

  20 юни 2013 - 14 юли 2013
  Опера (но и балет) в парка (20 юни-14 юли) е почти романтичен фестивал, сред 90-годишни дървета и открито небе, в средата на парковото пространство в английски стил при Военната академия. Замислен като лична инициатива на маестро Пламен Карталов, фестът се намести удобно в атмосферата на нашия град вече с четвърто издание и стана повече от очакван.