програма

  · Пловдив
  Възгледите на един учител за народното творчество

  Възгледите на един учител за народното творчество
  театрална постановка
  Авторски моноспектакъл на Камен Донев
  Специалисти по акомпанимента: Дани Милев (китари, вокал), Теодосий Спасов (кавал, тромпет), Иво Папазов-Ибряма (кларинет), Стоян Янкулов (ударни инструметни) и специалното участие на: Нина Николина, Мариана Попова, оркестър Карандила, ансамбъл Филип Кутев
  Снимки: Владимир Зенкевич
  Възгледите на един учител за народното творчество е наистина адски забавен спектакъл, както можете да си представите, ако сте гледали поне веднъж учителя на Камен Донев в Улицата. Представлението естествено е в пъти по-добро от скеча в предаването и представлява смес от импровизaция, текст, музика, песни, танци и безсмислици.


  Култовият учител тук е малко променен и доразвит образ. Защо се връща отново към него, Камен Донев обяснява така: “Избрах точно Учителя, защото това, което искам да кажа, звучи най-добре от неговата уста. Прескачането на мисълта, прескачането във времето, безсмислиците и лудостите, песните и танците – всичко му приляга и по естествен начин го докарва до един особен катарзис пред публиката". Темата във фокус е преоткриването на народното творчество и широкото му прилагане в ежедневието за подобряване здравето, работоспособността, общуването и почивката на хората. По-конкретно това означава, че по най-смешния начин и с най-голяма сериозност учителят преподава друсане на хоро на няколко езика, демострира умения за танцуване с въображаема кокошка и обяснява как се прави стриптийз с мравка. И междувременно ни закопава с велики фрази като “Три неща са важни за човека – първото е радост и третото е вдъхновение”. Въобще Възгледите на един учител е въздействащ моноспектакъл от нов вид – суперсмешен, но в същото време много идеен и сериозен в тънките си послания.


   

  Горе Коментари (2)

  Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.
  #1 11.05.2013 13:46 prhster

  Re: Възгледите на един учител за народното творчество

  Представлението наистина е уникално, но информацията за датата тук не е вярна. Според сайта на театъра, на 29 май ще се играе Възгледите за всеобщата просвета.

  #2 02.11.2012 23:25 spart0

  Re: Възгледите на един учител за народното творчество

  Трябва непременно да се види! Много добро!