Ревизор

Ревизор
театрална постановка
от Н. В. Гогол
Режисьор: Пламен Марков
Сценография и костюми: Мира Каланова
Музика: Калин Николов
С: Веселина Михалкова, Гергана Арнаудова, Стоян Радев, Стефан Додуров, Леарт Докле, Михаил Мутафов, Биляна Стоева, Пламен Димитров, Валери Вълчев, Мария Гинкова
След близо 30 години безсмъртната комедия на Гогол отново оживява във Варненския драматичен театър, като това е трета версия на Ревизор, която ще гледаме в последно време. След Бойко Богданов в Театър София, с нея се захвана и Мариус Куркински в Народния, а сега и проф. Пламен Марков във Варна. Това зачестило връщане към Ревизор се дължи на прекалената му актуалност по думите на проф. Марков, който има способността да чете класиката през днешния ден. И сега той остава верен на автора, но успява да го прочете през погледа на нашата съвременност.


Темата за мнимия ревизор, който пристига в абсолютно прогнилото от корупция и упадък на нравите градче, си остава за съжаление актуална и до днес. Едва 27-годишен, Николай В. Гогол написва Ревизор по реален случай с Пушкин, когото при пристигането му в някакво провинциално градче взели за ревизор. Образец на комедиографско майсторство, пиесата започва с пристигането на мнимия и завършва с новината за идването на истинския ревизор. Междувременно пред зрителя се разиграва една изумителна палитра от раболепие, корупция, низост, подлост, безхаберие и еснафщина, в който мудността, глупостта и злото се оказват неизтребими. По тази причина, положителни герои в постановката няма. С времето, въздействието на Ревизор, подобно на всеки голям драматургичен текст, не намалява. И това се дължи както на художествените му качества, така и на неговата актуалност. Два века по-късно Ревизор продължава да звучи съвременно и да задава своите въпроси за моралa през смях.


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.