Бял заек, червен заек

Бял заек, червен заек
театрална постановка
Автор: Насим Сюлейманпур
Тази пиеса идва на наша сцена след 50 други – от малкия Бродуей в Ню Йорк до Gate Theatre в Лондон – и е истинска заешка дупка. Без репетиции, без режисьор, без сценография и без ревюта от критиката. Скачате ли?


"Всичко започна с един кошмар, в който се самоубих пред публиката, където седяха и родителите ми", казва иранският драматург Насим Сюлейманпур
пред Гардиън. По това време той е на 29 и вече е получил пълна забрана да напуска границите на страната си, защото отказва да влезе в казарма. Вместо в отчаяние, ядът му се превръща в гориво за постановка на английски (а вече и на още 16 езика), която да излезе от Иран вместо него и да застане на ръба между комедия, драма и социален експеримент. Нарича я Бял заек, червен заек и моли всички зрители и медии да не споделят нищо, след като излязат от салона. Ние също не знаем повече от безопасното, продължете спокойно.

Актьорът винаги е соло и всеки път е различен. Получава сценария, едва след като стъпва на сцената и започва да го чете тепърва пред всички отсреща. "Нищичко не знаех, нищо", казва комедиантът Том Баздън и допълва, че е свикнал с импровизация, но тази е била "наистина много
интригуваща". Той получава имейл с инструкции от Сюлейманпур 48 часа преди премиерата: "Донеси бутилка с вода, но не пий от чашите на сцената. И подготви животинско изражение."

За разлика от обичайното "изключете мобилните си телефони", зрителите получават обратната покана. Нещо повече – те дори могат да изпращат съобщения до автора, който отговаря, "ако е жив", и да правят снимки по време на постановката. Защо? Не знаем, но в сърцето на текста лежи посланието за това "да говориш вместо другия и да се запиташ какво всъщност означава цензура".

Част от идеята на моноспектакъла е да се канят известни, но и "безстрашни" актьори, за да може "хората да имат интимно преживяване с любимите си изпълнители". У нас премиерата е с Леонид Йовчев, който застава пред заешката дупка в Нов театър – НДК на 13 април от 19:30. Там сме и ние, за да разберем какво още пази Сюлейманпур в шапката си. И след това да го запазим в тайна.

Следващи представления:
21 декември, 19:30 - Филип Аврамов


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.