Последното изкушение

Последното изкушение
театрална постановка
по Никос Казандзакис
Режисьор: Веселка Кунчева
С: Александра Василева, Благовест Благоев, Валери Йорданов, Дарин Ангелов, Деян Ангелов, Ева Данаилова, Ева Тепавичарова, Жорета Николова, Илиана Коджабашева, Параскева Джукелова, Пламен Димов, Сава Драгунчев, София Бобчева, Христо Петков, Цветан Алексиев
Снимки: Иван Дончев
Находчивият роман на Казандзакис е разглеждан от църквата най-вече като ерес, а през 1954 е включен в Индекса на забранените книги на Ватикана.


Както авторът обаче казва, той съдържа най-дълбока любов и уважение към Христос, а "докато пишех, плачех толкова обилно, че трябваше да чакам хартията да изсъхне, за да продължа". Идеята на тези страници е да покажат Исус най-вече като човек, изкушен от обикновени радости: да живее без болка и лишения, да има семейство и изба с пшеница и да умре спокойно в леглото си. Въпреки това, той избира кръста. "Ще стъпя изцяло върху текста на Казандзакис, но няма да започна с четенето му. Всички ще работим върху образите, ситуациите, случките, без да робуваме на самото слово", казва режисьорът Веселка Кунчева пред въпреки.com и допълва, че в постановката ще има и кукли, които да помагат за мощните метафори и образи, оставени от Казандзакис.


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.