Късмет по дяволите

Късмет по дяволите
театрална постановка
по Джек Керуак и Чарлз Буковски
Реж.: Иван Урумов
С: Георги Кадурин, Пламен Сираков, Мариана Миланова
Театрална премиера през юли? Не звучи налудничаво. Точно на това са заложили от театър 199.


Пиесата пък се оказва нашумяло заглавие от 90-те – Нищожно количество болка по романа По пътя на Джак Керуак, адаптиран от покойния драматург Атанас Бояджиев. Сега към него се прибавя и творбата на Буковски – Един Буда, когото ще молите за още.
Пиесите трайно са свързани с имената на Георги Кадурин (Стъклен дом) и Пламен Сираков (познат от Седем часа разлика), а около тях се върти и интересна история. На няколко пъти се наложило да подменят изпълнителките на женските образи, докато накрая ги свели до една – при това вече сигурна, съпругата на Кадурин – Мариана Миланова, която поема поне 6-7 героини – проститутката, отегчената, предизвикателната, компаньонката, обслужващата.
Колкото до Джак Керуак – той днес е считан за един от най-важните автори на Америка – писател, поет и представител на бийтпоколението. Срещите и пътуванията му по света с определени хора са се превърнали в герои на много от неговите романи. През 1951 Керуак написва почти автобиографично книгата По пътя. Всичките приключенията на Джак са описани от позицията на героя Сал Парадайс, в компанията на Нил Касиди, прототип на Дийн Мориарти. Завършва първата версия на романа само за три седмици в университетската сесия по Спонтанна изповедна проза. Че е изповедна е ясно, спонтанното е спорно – според неговия професор от Колумбийския университет съдържанието вече е било написано в дневниците му от последните няколко години. Стилът на писане е повлиян от джаза, бибопа и будизма.
А ето и част от вплетените в монолозите на героите злободневки – “Отидохме толкова далеч, а не стигнахме никъде”, “Пътят води към целия свят”, “Хубавото на нещата трябва да е, че си имат край”, “Преселникът от друга страна може да мине изобщо без пътуването. То не е нищо повече от необходимо зло – важното е да пристигнеш.” Всичко е така, нали?


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.