Оооо - Сънят на Гогол

Оооо - Сънят на Гогол
театрална постановка
по творби  на Николай Василиевич Гогол
Режисьори: Маргарита Младенова и Иван Добчев
Със: Снежина Петрова, Албена Георгиева, Мирослава Гоговска, Елена Димитрова, Христо Петков, Цветан Алексиев, Огнян Голев, Антонио Димитриевски
"В балаганното, ексцентрично извечно движение на „божествения механик”, следата от единичното човешко действие произвежда ефекта на светулката през юни: светва и угасва. Но милиардите просветвания изписват в мрака, може би невнятното за нас изречение на някакъв промисъл. Геният на Гогол освобождава интуицията ни за парадоксални, фантасмагорични прозрения, по-истинни от правата логика."

Маргарита Младенова, Иван Добчев


След Чехов, Достоевски и Стриндберг екипът на Сфумато се впуска в нова експедиция, изследвайки света на един велик творец. На хоризонта този път е фантасмагоричният силует на Николай Василиевич Гогол, загърнат в прочутия си шинел, боязливо пристъпващ по всемогъщия Невски проспект. Това е и отправната точка на постановката, чиито четири части са базирани на четири произведения на руския класик. Невски проспект, Иван Фьодорович Шпонка, Женитба и Записки на един луд са блестящо изиграни от актьорите, а общото между тях са темите за брака и провала на човека. Бракът – като един от най-древните битийни капани, срещу който човешката мравка панически брани интимното си пространство. Провалът – като краят, който при Гогол винаги е шанс за възкресение. От самото начало на спектакъла по сцената, напомняща пътека за модно ревю (все пак всемогъщият Невски проспект е “гигантската витрина на империята”) дефилират персонажите на Гогол. Всички до един са негови двойници, въплъщения на страховете, копнежите и разочарованията му. И въпреки че са обречени на провал, по детски невинно се борят с външния свят, противоречат му и докрай отстояват малките си лудости. А най-главната от тях е, че стремежът към щастие е също толкова силен, колкото желанието панически да избягаш от него, когато го срещнеш. 

програма

 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.