Златната липа 2015

Златната липа 2015
30 април 2015
Точно след един месец Стара Загора ще се превърне за трети пореден път в столица на модерното европейско кино, давайки старт на фестивала Златната липа.Златната липа 2015 разцъфтява в края на май с киношедьоври от 16 европейски страни. Кинофестивалът ще представи 12 нови български пълнометражни и късометражни филма в специална програма 100 години българско кино.

Киносъбитието ще се проведе от 30 май до 3 юни с амбицията на вече утвърден и уважаван у нас и Европа културен форум, представяйки 35 филма от 16 европейски страни - Косово, Естония, Швеция, Белгия, Полша, Унгария, Латвия, Испания, Холандия, Русия, Македония, Сърбия, Турция, Австрия, Дания и България.

Прожекциите на филмите ще се състоят в залите на Старозагорската опера и на Регионална библиотека Захарий Княжески при вход свободен за всички старозагорци и гостите на града.

Програмата ще бъде изпъстрена с редица любопитни съпътстващи събития. Актьорът Ивайло Христов ще представи книгата си Актьорът в киното и ще разкрие от първо лице тънкостите в актьорската игра пред камера. Драматургът Юрий Дачев ще представи книгата си, посветена на една от най-забележителните български актриси, с емблематични роли в киното - Емилия Радева. Марта Вачкова, Андрей Слабаков и Момчил Карамитев ще ни разкажат за именитите български актьори Григор Вачков, Петър Слабаков и Апостол Карамитев. Дискусията 100 години българско кино ще събере в една зала много от обичаните български актьори, а във фоайето ще се открие уникална изложба с оригинални афиши на български филми от миналото.


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.