25 години след 1989: Къде сме днес?

25 години след 1989: Къде сме днес?
6 ноември 2014
25 години след началото на промените през 1989, българите са недоволни от начина, по който демокрацията и пазарната икономика промениха живота им. Сравнението с времето на социализма по отношение на сигурност, справедливост, възможност за работа, образование, здравеопазване, показва усещането за пълен провал на прехода.


Нещо повече – днес хората болезнено констатират липсата на солидарност в обществото, липсата на доверие в другия. Недоверието в институциите и в хората днес поставя на изпитание възможностите за позитивно развитие. С какви мечти тръгна обществото ни по пътя на демократичната трансформация в началото на 90-те и къде сме днес? Какво успяхме и какво не успяхме да постигнем в областта на демократичните институции, медиите и справянето със социалните неравенства? Как преходът унищожи доверието и можем ли да имаме успех без доверие? Това са въпросите, които ще поставим в тази серия от дебати, документални филми от времето на социализма и началото на прехода, и една изложба-инсталация.
Червената къща ви кани на серия от дебати, филмови прожекции и изложби, за да се опита да отговори на въпроса "Къде сме днес?"
Филмовата програма включва документални филми, кинопрегледи, репортажи, произведени от Филмова студия Време и Българската национална телевизия. Сцени от живота, пропаганда, илюзии, "перестройка” – минало, но все още "незабравимо”.

Пълната програма на фестивала можете да намерите тук.


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.