• А защо не и документално...

  13 април 2015 - 31 декември 2015
  Центърът G8 е истински генератор за събития извън комерса, за което му вдигаме не осмица, а десетка. Сега стартират нов проект, който ще запълва липсата на документално кино в салоните, като прожекциите (веднъж седмично) ще вървят комплект 2 в 1 с концерти, изложби, дискусии.
 • Съвременни испански филми

  15 - 29 април 2015
  То има специално място в сърцата ни, сигурно и във вашето, ако сте гледали поне един Алмодовар.
 • Франкофонски вечери

  14 - 20 март 2015
  През март френското "р" става още по-звучно, защото цял свят празнува месеца на франкофонията в един глас. София също ще се включи с няколко събития, организирани от Френския институт в България – от 14 до 20 март в зала Славейков ще има музика, кино и литература с френски вкус. Merci beaucoup!
 • София Филм Фест

  5 март 2015 - 2 април 2015
  Сезонът на наградите приключи с раздаването на Оскарите, но при нас киното остава тема номер едно – на 5 март откриваме София Филм Фест за 19-и път.
 • Banff Mountain Film Festival & XCo Film Fest

  17 - 18 февруари 2015
  Най-големият фестивал за екстремни планински преживявания, заснети с камера, тръгна на околосветски тур – на 17 и 18 февруари ще спре в Cinema City Paradise в София.
 • Съвременно китайско кино

  6 - 13 февруари 2015
  Фестивалът на съвременно китайско кино започва на 6 февруари – за да отвори очите ни за новите филми, които не разказват за древни императори, а за хората тук и сега.
 • Sofia MENAR Film Festival

  15 януари 2015 - 8 февруари 2015
  Близкият Изток и Северна Африка не са най-популярните кино дестинации, но приказката за Мохамед и планината работи в наша полза – късометражни, игрални и документални филми от региона ни идват на крака в София с фестивала MENAR.
 • Екстремно кино: избрано от Банско филм фест

  26 - 28 декември 2014
  Очаквайте три екстремни дни с избрани филми от Банско филм фест през годините. Предстои Ви едно пътуване пълно с адреналин – от Антарктика до скалите на Шотландия, от небето на Австралия до пещерите на Мексико.
 • 100 години българско кино

  5 януари 2015 - 31 декември 2015
  На 13 януари 2015 се навършват 100 години от премиерата на първия български игрален филм Българан е галант на пионера Васил Гендов. Копие от този филм не е запазено, но кинообщността от години вече е избрала тази дата за честване на Деня на българското кино. Юбилеят ще бъде отбелязан с прожекции на игрални, документални, анимационни, научно-попул(с изключение на официалните празници) в пояса от 16:30 ярни и хроникални ленти всеки ден от 5 януари до края на 2015.
 • Дни на предизвикателствата

  2 - 4 декември 2014
  От 2 до 4 декември в София ще текат Дни на предизвикателствата, които се провеждат вече 10 години.
 • Банско Филм Фест

  25 - 30 ноември 2014
  От 25 до 30 ноември в Банско се покоряват върхове, прескачат се пропасти и се оцелява при минусови температури. И то без да има милиметър снежна покривка. Програмата на популярния вече Банско Филм Фест покачва адреналина на сухо с филмови и живи срещи с най-екстремните хора на планетата.
 • Северно сияние

  3 - 11 декември 2014
  Петото издание на фестивала за скандинавско кино Северно сияние ще се проведе от 3 до 11 декември в София. Салоните на Дома на киното, Euro Cinema, Одеон и G8-Cinema ще отварят врати за всички, които обичат северната култура.
 • Киномания

  13 ноември 2014 - 4 декември 2014
  От 13 ноември до края на месеца често ще стоим на тъмно, ще мълчим с часове и ще гледаме в една точка. Нищо чудно, че този фестивал ни нарича маниаци.
 • Ранно пиле студентски филм фест

  6 - 11 ноември 2014
  Ранно пиле е международен фестивал за студенти по филмово изкуство, които желаят да представят проектите си пред свои колеги и световна публика, да споделят знанията и уменията си и да отправят предизвикателство пред света.
 • Хелоуин в Cinema City

  31 октомври 2014 - 1 ноември 2014
  Разчупете традиционното честване на Хелоуин, като отбележите 31 октомври с тематичен филмов маратон. Кината Cinema City ще се погрижат за страшната програма, подкрепена от злокобна обстановка и шегаджийски изненади. За вас остава лесната част - да се дегизирате, както ви харесва.
 • So Independent [2014]

  24 октомври 2014 - 1 ноември 2014
  Прощавай, Холивуд, но и ние сме хора и не се храним само с карамелизирани пуканки. Зад ъгъла се задават девет дни, в които касовите хищници ще бъдат засенчени от незвисимото американско кино на фестивала So Independent.
 • Метрополитън опера на живо от Ню Йорк

  11 октомври 2014 - 25 април 2015
  Зрелищните спектакли на Метрополитън опера отдавна не са привилегия само за нюйоркчани. Чрез преки сателитни излъчвания до киносалони в 66 държави по цялата планета, постановките вече достигат до милиони хора, и то едновременно. Вълнуващо е, че десетте актуални заглавия от новия оперен сезон на MET ще избухнат в цялата си прелест и пред нашите очи. Специалните прожекции в Cinema City започват тази седмица и до пролетта ще се случват не всяка, но винаги в събота.
 • Дни на корейската култура в София

  9 - 19 октомври 2014
  Кога е започнало приятелството ни с азиатската държава сега няма да припомняме. Важното е, че Дните на (южно)корейската култура в София го подсилват всяка година с обмен на музика и кино.
 • Горичка филм фест

  9 - 15 октомври 2014
  Точно когато се чудихме защо нашите приятели от Горичка са толкова мълчаливи, те ни изпратиха покана за поредното им симпатично събитие, наречено просто Горичка Филм Фест. Филмовите вечери ще се случват в не по-малко симпатичното кино Одеон от 9 до 15 октомври, а водещата тематика, съвсем логично, е еко и био.
 • 25 години свободна България

  29 септември 2014 - 15 декември 2014
  Точно четвърт век след падането на Берлинската стена и рухването на комунистическите режими в Централна и Източна Европа, инициативата 25 години свободна България, организирана от фондация Софийска платформа, ни връща към близкото минало с поредица документални филми в Одеон, посветени на жертвите на предишния строй. Те ще се случват във филмотечното кино всеки понеделник (до средата на декември), селекцията е разнообразна и тематична, а входът – напълно свободен.