• Кинопанорама Италия днес

  10 - 13 декември 2015
  Гледаме шест филма от страната на Марчело Мастрояни и София Лорен, излезли в последните 2-3 години. Поканата идва от Италианския културен институт, а прожекциите се провеждат в Дом на киното и Одеон. Вашият безплатен билет ви чака на касите на кината.
 • Дни на предизвикателствата

  1 - 3 декември 2015
  Преди десет години стартираха като небрежна среща на пътешественици и алпинисти, но сега вече са си цял фестивал на екологията, туризма и всичко екстремно в нас. В първата тридневка на декември за всички активисти маркировката ще води към зала 3 на НДК и единадесетите Дни на предизвикателствата.
 • Киномания

  12 - 29 ноември 2015
  Вечерите ни за следващите две седмици са решени – от 12 до 29 ноември Киномания вмъква близо 60 филма в часовете ни след работа. Само късметлиите ще гледат всичко, ние отбелязваме тези 14 като обезателни и се стягаме за турболенцията на Каръци на Ивайло Христов – историята за любов и самота между няколко гимназисти в малък град открива фестивала на 12 ноември от 19:00 в Зала 1 на НДК.
 • Студентски филмов фестивал Ранно пиле

  4 - 8 ноември 2015
  От 4 до 8 ноември 2015 в София ще се проведе Международният студентски филмов фестивал Ранно пиле.Основан през 2005 от Американска фондация за България, най-големият български форум за студентски филми вече единадесет години помага на млади филмови творци от български и световни университети да достигнат до широката публика.
 • Седмица на корейското кино

  5 - 8 ноември 2015
  Срещаме с киното на далечната страна за поредна година. В продължение на няколко дни Дом на киното показва 5 филма от последните години, създадени в Южна Корея.
 • Неконформистката алтернатива – късометражно кино

  30 октомври 2015 - 30 юни 2016
  G-8 Cinema дава подиум на българското късометражното кино с най-новия си проект. Всеки месец ще се селектират и представят публично тематични програми от късометражни филми, обединени под мотото Неконформистката алтернатива. По този начин инициативата ще ни държи в крак с тенденциите, които задават младите и независимите творци в сферата на аудиовизуалните изкуства.
 • CineLibri

  2 - 19 ноември 2015
  Тези дни си говорим за времето и стигаме до мъдрост: когато е твърде студено, за да си покажеш носа навън, най-добре го забоди между редовете на книга или кадрите на филм. Издателство Колибри явно са ни чули, но подобряват формулата и за 25-годишнината си ей сега приготвят най-сладкото зимно 2-в-1. Наричат го CineLibri – фестивал, който събира киното и литературата в екранизации, заредени за показ между 2 и 11 ноември в София, Пловдив и Варна. Честито на Колибри и благодарим за подаръка – разопаковаме го веднага.
 • So Independent

  22 октомври 2015 - 1 ноември 2015
  Ето го и независимото кино – онова, което се прави с малки пари, не чука по вратите на големите студиа, не продава планини от пуканки и точно затова разказва свободно историите си такива, каквито са. Десетте по-долу са извадка от 24-те, които идват за So Independent от 22 октомври до 1 ноември. Фестивалът е за шеста година, но за първа ще дава и награди – гледайте и гласувайте, журито сме ние.
 • Дни на японската култура в България 2015

  5 септември 2015 - 29 ноември 2015
  Концерти с традиционни японски инструменти, театър Но, демонстрации на бойни изкуства, лекции и японско кино ще ни накарат да опознаем още по-отблизо културата в Страната на изгряващото слънце.
 • Sofia Biting Docs

  12 - 25 октомври 2015
  Хапливите документални филми отново пристигат в София. Фестивалът Sofia Biting Docs ни среща с над 10 провокативни премиерни заглавия, които варират от пътешествия в Индия през темата за здравословното хранене до най-новия проект на Банкси в Ню Йорк. Гледаме в Дома на киното, Културен център G8, Евро Синема, Чешки център и Институт Сервантес.
 • Срещи на младото европейско кино

  1 - 5 октомври 2015
  Второто издание на фестивала за младо европейско кино каца в Дом на киното, Френски институт и Софийски университет на 1 октомври и ще ни забавлява с филми цели 5 дни.
 • Дни на португалското кино

  25 - 27 септември 2015
  Тази година отново гледаме филми от слънчева Португалия в кино Одеон с второто издание на фестивала, посветен на киното й от 25 до 27 септември.
 • Петър Увалиев – връстник на българското кино

  28 септември 2015 - 5 октомври 2015
  Фондация Увалиеви и Българската национална филмотека представят панорама в чест на стогодишнината от рождението на Петър Увалиев (познат и като Пиер Рув) - видният български интелектуалец емигрант, който работи в британската филмова индустрия в продължение на повече от 20 години.
 • Северно сияние

  24 септември 2015 - 11 октомври 2015
  На север киното се ражда при минусови температури, но градусът му по фестивалите е висок. И у нас имаме един, който носи само филми от Скандинавия и Прибалтика – Северно сияние, чиято седма серия започва на 24 септември с 15 премиери. Насочваме ви с личния ни топ 6:
 • DA Fest

  15 - 19 септември 2015
  DA Fest е международен фестивал, организиран от Националната художествена академия в София, чиято цел е да срещне българската аудитория с разнообразни артистични тенденции и изследвания в полето на дигиталното видео, саунд арт, нет арт, мултимедийни пърформанси и инсталации, роботика и генеративни системи, и други интердисциплинарни форми.
 • София през погледа на 100-годишното ни кино

  17 септември 2015 - 1 октомври 2015
  Съвместният проект на списание Кино и Сдружение АС София през погледа на 100-годишното ни кино има за цел да покаже на публиката три специално подбрани програми с документални филми, запечатали на филмова лента облика на София от началото на 20-ти век до наши дни.
 • Аполония 2015

  28 август 2015 - 5 септември 2015
  Другото име на Созопол е Аполония, както помнят и камъните по улиците му. Но сега думата ни е за Празниците на изкуствата, които се задават от ъгъла – между 28 август и 5 септември градът събира в шепата си най-доброто от музиката, театъра, киното, литературата и визуалните ни изкуства през годината. Правим лист с акценти, останалото – на брега.
 • Кино за пътешественици

  6 - 27 август 2015
  Историите за пътешествия са събрани в поредицата Кино за пътешественици, която ще ни води наблизо и далеч с игрални и документални заглавия между 6 и 20 август в Евро Синема и Културен център G8.
 • Кинодвор – лятно кино

  3 юли 2015 - 30 септември 2015
  В Културен център G8 отваря отново врати Кинодвор – лятно кино. През летните вечери ще има селекция от нови и интригуващи филмови заглавия.
 • Фестивал на хърватския филм

  19 - 23 юни 2015
  Хърватската култура нахлува в Дома на киното от 19 до 23 юни. Гледаме нови и стари филми, които ни превеждат през лабиринта от балкански емоции и адриатически пейзажи - къде със смях, къде с въздишка и малко тъга. Влизаме свободно, но да си знаете - филмите са с английски субтитри.