Sofia MENAR Film Festival

Sofia MENAR Film Festival


15 януари 2015 - 8 февруари 2015
Близкият Изток и Северна Африка не са най-популярните кино дестинации, но приказката за Мохамед и планината работи в наша полза – късометражни, игрални и документални филми от региона ни идват на крака в София с фестивала MENAR.


Ако си спомняте, преди 3 години Оскарът за чуждоезичен филм отиде при иранския Раздяла. Не че вотът на Академията е единица мярка за качество, но все пак статуетките си тежат на мястото (реално около 4 кг) и показват кой как се справя в киното. От 2009 насам фестивалът MENAR (или Цветята на Корана, както се казваше преди) е така добър да ни среща ежегодно с избрани ленти от Близкия Изток и Северна Африка и изобщо с културата на ислямския свят. Маратонът с над 50 филма тази година започва на 15 януари от 19:00 в Дом на киното с мароканския Адиос, Кармен! (за едно хлапе през 70-те, което преоткрива света покрай касиерката на киното в селото – испанката Кармен). Какво още очакваме от феста, четете надолу.

НЕЗАВИСИМО ОТ ИРАН
Шест независими ирански филма от последните две години, събрали фестивални награди от три континента, са основният коз на MENAR 2015. С най-добри препоръки идват Риба и котка, който кръжи около темата за човешкото месо, Най-горното стъпало, в който най-известната двойка в иранското кино пренася любовта си на екрана, и драматичният Мелбърн с актьора Пейман Моади от оскарската Раздяла.

КЕРВАН САРАЙ

Тази програма, вече чакана част от феста, ни запраща в далечни и неопитомени от туризма места. В селекцията от пет филма, даваме преднина на С трабант до края на света за група авантюристи от Чехия и Тест за издръжливост, в който двама ирландци обикалят 27 дъжави за 11 месеца без да слизат от велосипедите си.

ДОКУМЕНТАЛНО

Документалната програма е щедра и на филми, и на бонуси към тях. След като събра похвали на док-форумите по света, Следи от кръв идва при нас с дискусия на тема Сирия: re:start с политолога Кирил Аврамов и журналиста Руслан Трад. Поетични четения ще има преди прожекциите на Пророкът по книгата на ливанеца Халил Джубран, преплитаща философията на Изтока и Запада, и Пишете: Аз съм арабин за един от най-важните арабски автори – палестинецът Махмуд Даруиш.

Sofia MENAR Film Festival е в Дом на киното, Euro Cinema, G8, Чешки център, Dada Cultural Bar, Институт Сервантес. 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.