Мандeрлей

Мандeрлей


Оригинално заглавие: Manderlay
Език: английски
Превод: с български субтитри
Жанр: драма
Дания / Швеция / Холандия / Франция / Германия / Великобритания, 2005, 139'
Режисьор и сценарист: Ларс фон Триер
C: Брайс Далас Хауърд, Исак де Банколе, Дани Глоувър, Уилям Дефо, Лорън Бакол, Жан-Марк Бар

1933 година. След като напускат Догвил, Грейс и баща й попадат на затворено общество някъде в Алабама, където чернокожото население още живее в робство.

 

 

Датският режисьор Ларс фон Триер продължава да си играе с огъня – след Догвил идва и Мандерлей, втората част от трилогията му САЩ – Земята на възможностите, целяща да завърти три арт шамара на нейно величество Америка. Защо Триер е решил да направи такава зла дисекция на американското общество без дори кракът му да е стъпвал в Щатите, той обяснява с факта, че световното влияние на САЩ е превърнало дори него самия в американец, който обаче нищо не може да промени на практика и затова говори с помощта на киното.
Няколко месеца след тоталния катар­зис в края на Догвил, героинята Грейс (този път Брайс Далас Хауърд на мяс­тото на Никол Кидман) попада в памуковата плантация Мандърлей, някъде в Алабама, средата на 30-те. Сред същите невъзможно оскъдни декори и начертани по пода на снимачното студио къщи и градинки Грейс започва да се бори с други два проблема – робството и расизма. Въпреки че преди повече от половин век е обявено равенството на всички граждани на държавата, чернокожите в Мандърлей все още са роби, при това със строга господарка. След смъртта й Грейс се ентусиазира (дори се хваща на бас с баща си – Уилям Дефо) да внесе благата на демокрацията в това малко общество. Усилията й обаче не водят до нищо добро, защото потисканият дълго време човек се чувства още по-беззащитен, когато му дадеш свобода и дори става агресивен. Триер малко се обърква в отговора кои са лошите – белите потисници или самите потискани. Но така или иначе идеята не е да се дават категорични отговори, а да се разголват въпросите. И след като виждаме докъде е способен да стигне датчанинът, нетърпеливо чакаме къде ще му излезе краят в задаващия се трети филм. Заглавието му е Вашингтон – май последният удар ще е право в сърцето на империята. 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.