Зов за завръщане

Зов за завръщане


Оригинално заглавие: Total Recall
Език: английски
Превод: с български субтитри
Жанр: трилър
САЩ/Канада, 2012, 121’
Режисьор: Лен Вайсмън
С: Колин Фарел, Кейт Бекинсейл, Джесика Бийл, Итън Хоук, Бил Най, Брайън Кранстън, Джон Чо, Бокем Уудбайн
Новата версия на Зов за завръщане е очаквано различна, взривна и шумна, без Арни и Шарън Стоун, но плюс две холивудски красавици и любимият ни навъсен ирландец.


Родените след 1990 едва ли са съвсем наясно колко силен ефект имаше първият Зов за завръщане (на Пол Верховен, базиран на един кратък разказ на Филип К. Дик) върху детските ни съзнания, а и върху филмовата индустрия изобщо. 22 години по-късно спец ефектите и визията изглеждат смешни, но навремето това ни се струваше абсолютния връх на кино­технологиите, а и филмът имаше сериозно предимство пред доста от другите – огромният австриец Арнолд Шварценегер, чиято характерна физиономия, тромаво актьорско присъствие и могъщи мускули го направиха легендарен. Разбираемо – всички от старата школа ще сравняват своя Зов за завръщане с новата версия на Лен Вайсман (и ще отдават симпатии само на старата), но за по-младите това ще е просто поредният холивудски фантастичен екшън тази година.
Трябва да признаем, че Вайсман се е постарал да направи нещата интересни. Въпреки че някои сцени са едно към едно с оригинала от 1990, сценарият е променен значително (никакви пътувания до Червената планета, уви), във визуално отношение продукцията е на възможно най-високото съвременно ниво, а вместо огромен северен варварин в главната роля откриваме нисичкия и много навъсен Колин Фарел. Другите две основни действащи лица са актуалните холивудски красавици Кейт Бекинсейл (Вайсман не само е режисирал няколко филма с нея, но е и неин съпруг) и Джесика Бийл. Каквито и други възражения да имаме, бихме гледали продукцията дори и само заради тях.
Придобилото популярност българско заглавие Зов за завръщане е до голяма степен неправилно – тук става дума повече за спомени (истински и фалшиви), припомняне, реалност, псевдореалност и бягство от действителността. Дъглас Куейд (Фарел) е съвсем обикновен работник във фабрика за роботи-войници, а единственото хубаво нещо в иначе сивия му живот е съпругата му Лори (Бекинсейл), която е толкова красива, че си е направо неясно какво прави с пропаднал тип като него. Всъщност нещата изобщо не са такива, каквито изглеждат, и някъде между всекидневните пътувания от единия до другия край на Земята, недоволството от съществуването и желанието за фалшиви спомени Куейд се оказва въвлечен в сложна и кървава политическа игра между управлението на Обединената Британска федерация и борещите се за независимостта на Колонията бунтовници. Има дузина обрати, хиляди куршуми и една зла, непобедима Кейт Бекинсейл.


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.