Вавилон XX

Вавилон XX
Жанр: романтичен
Украйна (СССР), 1979, 100'
По романа на Васил Земляк Лебедово ято
Режисьор: Иван Миколачук
Сценарий: Васил Земляк, Иван Миколачук
Оператор: Юрий Гармаш
С: Любов Полишчук, Иван Миколайчук, Лесь Сердюк, Ярослав Гарилюк, Taисия Литвиненко, Борислав Брондуков, Людмила Чиншева, Анатолий Хостикоев, Иван Гаврилюк, Виталий Розсталний, Константин Степанков, Олга Матешко, Володимир Шакало
Тихо живееше едно село със забавното име: Вавилон. Ако то се различаваше от другите - също кротки и красиви селца, може би само по това, че имаше собствен философ Фабиан с неговия приятел Козел. Но до това село стигна революционната вълна – в родните места се върна болшевикът-моряк Клим Синица.


И тогава всичко стана, както и в другите филми: комуна, кулаци, кърваво противостояние, но всичко това в стила на добродушен народен хумор. Ако всичко не свършваше със смъртта на философа Фабиан и бременната Малва от ръката на глупака Данко.

"Изключително цветна мозайка от ярки скици на всекидневния живот, сцени на националното битие, съчетани с образа на Фабиан, който е като една ос, свързваща всички и даваща морални оценки на хората и на делата им. Той е човек е от народа, мъдрец, философ. Смисълът на живота му е да вижда и разбира какво се случва. И това в крайна сметка успява." пише за филма си Иван Mиколайчук.

Жанрът на картината взима началото си от източниците на народните легенди. В основата на композицията е принципът на поетично-музикалното изграждане, съчетано със симфонична творба, обединяваща носталгична, комедийна и лирико-драматична части.


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.