София Филм Фест: Късометражна програма

София Филм Фест: Късометражна програма
Превод: с български субтитри
Жанр: късометражен
Деца на войната
Армения, 2017, 6'

Антология от късометражни филми. През 2017 режисьорът Тери Джордж (Хотел Руанда, Обещанието) предизвиква свои колеги от целия свят да разкажат история за правата на човека, която чувстват важна за себе си. Поставя две условия. Филмите да са с не повече от 60 секунди дължина и да няма никакъв диалог. Режисьорите се сблъскват с теми от бедността до личното пространство, от правата на жените до гражданското неподчинение. Но една тема от всички най-много тежи на съвестта на режисьорите...


Контраофанзива
Хърватия, 2017, 19'
Режисьор: Яков Нола

Йосип и Роко са организаторите и единствените гости на афтърпарти в студентското жилище на Йосип в Загреб. В един момент се прибира съквартирантът с ново гадже. Така ситуацията се усложнява и се заформя горда борба за територия.


Млечен зъб
Хърватия, 2016, 15'
Режисьор: Саша Бан

Яна е на семейно събиране в пицария, организирано като изпращане за баща ѝ, на когото му предстои сложна операция. Думите "всичко ще бъде наред" се превръщат в мантра, повторени отново и отново, сякаш за да изпъдят всякакви мисли за смърт на масата. Яна просто трябва да даде няколко дребни подаръчета на сестрите, плик на доктора и да остане позитивна.


Прослушване
България/САЩ, 2017, 18'
Режисьор: Сара Джийн Кручовски

Сатирична комедия за един типичен ден от живота на българска актриса в Холивуд, сблъсъка ѝ със стереотипното отношение към имигрантите-актьори на поредното прослушване за роля, незачитането на изкуството като професия и майчинството като служба. Или една история за любовта към професията в конфликт с приоритетите на родителя и опита за примирие между двата противоположни полюса на щастие.


Хавиер Корберо: Портрет на артист през зимата
Великоритания/Испания, 2017, 14'
Режисьор: Натали Бианкери

Следвайки испанския скулптор Хавиер Корберо, филмът предлага калейдоскопичен портрет за живота и кариерата на един мъж, който успява да премине през турбулентни времена в испанската история.


Цветя
Хърватия, 2015, 19'
Режисьор: Юдита Гамулин

Членове на две семейства са на свиждане на бащите им. Те са в болница и делят една и съща стая. Докато едното семейство се кара за тривиални неща, другото предпочита доста по-различна перспектива. Цветята са подходящи и за празненства, и за погребения.


Чистачката
Хърватска, 2017, 12'
Режисьор: Матия Вукшич

Една вечер петнайсетгодишният Дино се прибира вкъщи много притеснен и признава на майка си, че е убил местен свещеник. Майка му чисти жилището на енорийския пастор и измисля план за спасението на сина си.


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.