Блейд Рънър 2049 3D

Блейд Рънър 2049 3D


Оригинално заглавие: Blade Runner 2049
Език: английски
Превод: с български субтитри
Жанр: фантастичен, трилър
САЩ/Великобритания/Канада, 2017, 163'
Режисьор: Денис Вилньов
С: Райън Гослинг, Харисън Форд, Дейв Батиста, Робин Райт, Ана де Армас, Джаред Лето, Силвия Хукс, Макензи Дейвис
Денис Вилньов е наточил толкова фино своя Блейд Рънър 2049, че с лекота преряза съмненията и на най-големите песимисти. Нещо повече – някои нарекоха филма му "съвременна класика" и май не са далечe от истината.


След Затворници и Сикарио бяхме наясно, че канадецът Вилньов има свиреп талант за психологически трилъри и крими екшъни. Докато миналата зима не надгради в друга посока (и към Оскарите също) с Първи контакт – филм на ръба на класическата фантастика и европейската драма, който се протегна чак до Космоса, за да разкодира човешката комуникация. За много хора точно това беше заглавието на годината и нищо чудно историята да се повтори с Блейд Рънър 2049.

Просто ли е да направиш продължение на култов филм? Супер сложно е. И още повече, когато оригиналът е влязъл в кината преди цели 35 години с лицето на Харисън Форд на плаката си. Вилньов обаче прескача ловко летвата и успява в две важни неща: да пресъздаде нео ноар атмосферата от филма на Ридли Скот и да запази усещането за осемдесетарски сай-фай, без това да изглежда самоцелно. В тази посока работи оскъдното ползване на зелени екрани и компютърна графика, вместо които тук са влезли тонове реквизит, огромни макети на сгради и летящи коли и самият Харисън Форд. Отново като ловеца на андроиди Рик Декард, той е точно на мястото си, също както през 1982.

Над 30 години са минали и в реалността на филма, между предишния Блейд Рънър и този с дата 2049. Има обаче как да ги наваксате с три кратки филма (в YouTube), които навързват историята – 2036: Nexus Dawn, 2048: Nowhere to Run и анимето Blade Runner Black Out 2022. Ако трябва да сгъстим изтеклите събития в два реда, ще звучат така: климатът на Земята е станал по-суров, животът – още по-антиутопичен, а проблемът с изкуствения интелект и неговите граници изобщо не е разрешен. В подобна атмосфера младият полицай К (Райън Гослинг) тръгва из отровната пустош, за да търси Декард и, евентуално, помощта му срещу новата глобална заплаха Ниандър Уолъс (Джаред Лето). В злата роля впрочем сега трябваше да гледаме изпитото лице на Белия дук – Дейвид Боуи, но животът понякога не стига за всичко. Хубавото все пак е, че филмът продължава. Наистина.


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.